O metodă modernă și eficientă de combatere a insectelor dăunătoare
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
În ultimii ani, agricultura se confruntă cu tot mai multe provocări. Și, ca întotdeauna, la provocări noi trebuie găsite răspunsuri noi. Așa se întâmplă și în ceea ce privește combaterea dăunătorilor. Multe dintre insectele cauzatoare de probleme s-au adaptat la produsele chimice folosite pentru distrugerea lor. Ca atare, a fost nevoie de alte soluții. Și cele mai eficiente s-au dovedit a fi tot cele naturale. Așa a apărut o nouă metodă de combatere a insectelor dăunătoare: prădătorii. Practic, nu este vorba decât despre alte insecte, a căror hrană constă în ouăle și larvele dăunătorilor...
Un model născut în legumicultura mediteraneană
Compania spaniolă Agrobío este specializată în producția de insecte benefice pentru combaterea dăunătorilor din culturile horticole și bondari pentru polenizare naturală. Fondată în 1995 în Almería, Agrobío a fost un pionier în producerea bondarilor în Spania. Datorită locației sale, în inima culturilor din solarii, Agrobío a devenit un model pentru agricultura mediteraneană. Agrobío lucrează pentru a obține zero reziduuri și pentru restabilirea echilibrului natural, ajutând producătorii să obțină produse de cea mai înaltă calitate, sănătoase și sigure.
Unul dintre meritele sale este și acela de a fi trasat o nouă graniță în legumicultura europeană: sezonul 2006-2007, atunci când sectorul agricol a înțeles necesitatea utilizării metodelor biologice pentru lupta împotriva dăunătorilor. Astăzi, putem spune că toate fructele și legumele produse în sud-estul Spaniei sunt sigure și curate. Acest fenomen nu a trecut neobservat și este din ce în ce mai recunoscut de cele mai exigente piețe mondiale. Mai mult: s-a demonstrat că, mai ales, controlul biologic al dăunătorilor este o formă de respect și durabilitate pentru mediul înconjurător. Acesta a devenit un pilon fundamental în producția de legume la nivel mondial și oferă siguranță și fiabilitate pentru cele mai exigente piețe, prin comparație cu țările din zonele mai puțin sau în curs de dezvoltare care concurează în Uniunea Europeană Economică.
Rezultate mai bune cu costuri mai mici
În Almeria, din regiunea spaniolă Andaluzia, se cultivă peste 26.000 ha de legume: ardei, roșii, castraveți, vinete etc. Mai mult de jumătate din cererea de legume proaspete din Europa este asigurată de solariile din Almeria. În total, anual, aici se produc peste două milioane de tone de legume.
Utilizarea progresivă a controlului biologic al dăunătorilor la culturile sub plastic din Almería nu doar adaugă o valoare sănătoasă producției, dar este și o economie esențială pentru producătorii de legume din zonă. Potrivit ziarului La Voz de Almería, datele de la Delegația Agriculturii din Almeria indică faptul că sectorul agricol salvează cu eliberarea de prădători naturali până la 80 de milioane euro anual. Bugetul general al domeniului Almeria pentru produsele fitosanitare este de 120 de milioane euro în total și doar de 40 milioane de euro pentru controlul biologic.
Controlul biologic răspunde cerințelor pieței referitoare la calitate și protecția mediului înconjurător, iar punerea sa în aplicare este perfect apărată de criteriile economice. Într-un tabel unde sunt prezentate în paralel structura costurilor pentru un hectar, pentru controlul chimic versus control biologic al dăunătorilor, este evident că un control biologic face posibilă înjumătățirea costului utilizării substanțelor chimice. A devenit evident că un control biologic al dăunătorilor este egal sau mai eficace decât utilizarea produsele fitosanitare chimice; în plus față de avantajele pe care le are față de mediul înconjurător, în ultimii ani controlul biologic este tehnica cea mai des folosită de producători de combatere a dăunătorilor.
La nivel financiar, controlul biologic s-a dovedit a fi o tehnologie foarte rentabilă, deoarece salvează costurile aplicărilor frecvente de pesticide. Tot mai mulți producători sunt convinși că această tehnologie va continua să se extindă. În mai puțin de un deceniu, într-una dintre cele mai importante regiuni producătoare ale Europei, Almeria – Spania, cu un sprijin serios și cu dorința de pregătire tehnică a producătorilor, s-a reușit creșterea durabilității producției agricole, a calității produselor agricole, dar și a mediului înconjurător.
De obicei, costul programelor fitosanitare merge mână în mână cu presiunea dăunătorilor, cu cât sunt mai multe probleme cu dăunătorii, cu atât mai mari sunt și costurile de combatere. Toate metodele de combatere a dăunătorilor sunt condiționate de această afirmație. Cu toate acestea, experiența arată că utilizarea metodelor de combatere biologică mai multe sezoane la rând în cultura de viță-de-vie reduce nevoia de prădători naturali, reducându-se astfel costurile în decursul anilor. În plus, trebuie remarcat faptul că această tehnică de control nu are nevoie de utilaje, apă, echipament individual de protecție, necesitând de asemenea mai puțină forță de muncă.
Combaterea dăunătorilor în culturile de ardei și tomate
Cel mai mare succes utilizând control biologic a fost realizat pentru combaterea tripsului – Frankliniella occidentalis. Această specie este cunoscută ca fiind una dintre cele mai dificil de combătut cu substanțe chimice, în timp ce utilizând prădătorii naturali Orius laevigatus și Amblyseius swirskii se realizează un control complet al acestui dăunător. Combaterea acestui dăunător este extrem de dificilă din cauza adaptabilității lui la mediu și a rezistenței pe care o are față de produsele chimice. Tripsul este un dăunător polifag care atacă cele mai diverse specii de legume și cereale, atât în câmp cât și în spații protejate. Produce pagube importante în culturile de ardei, tomate, castraveți și ceapă. O acțiune extrem de periculoasă este faptul că tripsul este principalul vector de transmitere a virusului petelor de bronz (TSWV).
Datorită acestei rezistențe ridicate, numărul și cantitatea tratamentelor fitosanitare utilizate pentru a încerca să controleze acest dăunător sunt foarte mari, ceea ce înseamnă costuri mai mari pentru cultivator, în timp ce utilizând prădători naturali se poate controla mai eficient și cu costuri mai mici atacul de trips.
Costul utilizării prădătorilor naturali pentru combaterea tripsului din cultura de ardei din spații protejate, pentru 1.000 mp, variază între 1.000-1.200 lei (TVA inclus), în funcție de gradul de atac din timpul vegetației. Se recomandă ca prima introducere să fie realizată în faza de răsad, iar apoi după plantare se introduc alți prădători. Prădătorii recomandați Orius l și A. swirskii combat în totalitate tripsul din cultură și într-un procent de 50% și populația de musculiță albă și păianjen.
Musculița albă de seră afectează multe culturi de legume și plante ornamentale. Datorită rezistenței sale la majoritatea insecticidelor, musculița albă de seră necesită tratament special pentru combatere. O metodă biologică de combatere este utilizarea prădătorilor și a paraziților naturali: Macrolophus pygmaeus și Encarsia Formosa.
Pentru cultura de tomate, ciclu prelungit, utilizând metode de combatere biologică, costul, pentru 1.000 mp, variază de la 2.000 lei la 3.000 lei, în funcție de gradul de atac din cultură. Prădătorii utilizați ajută atât la combaterea musculiței albe de seră, cât și a tripsului.
Eficiența controlului biologic este foarte ridicată împotriva dăunătorilor precum tripsul și păianjenul roșu, care dezvoltă tot mai multe rezistențe și în fiecare zi este tot mai dificil să găsești produse chimice care să combată acești dăunători.
Pentru un program de combatere adecvat condițiilor dumneavoastră de cultivare, este recomandabil să consultați un reprezentant Holland Farming Agro, pionierul distribuitorilor de prădători din România.
Material realizat cu sprijinul Holland Farming Agro, distribuitor al produselor Agrobío Spania în România
Alexandru GRIGORIEV
Revista Lumea Satului nr. 8, 16-30 aprilie 2017 – pag. 22-24
Articole înrudite
-
Dăunători de carantină la tomatele cultivate în spații protejate
in Fitosanitar -
Profilaxia şi combaterea rozătoarelor ca vectori de răspândire a unor boli transmisibile la oameni şi animale
-
Verificarea compatibilității produselor de combatere a bolilor și dăunătorilor la pomii fructiferi
in Pomicultura -
DELEGATE™ - noua soluție de combatere a larvelor de lepidoptere (omizi), a minatoarelor, tripșilor și puricilor meliferi din pomicultură
in Actualitate -
Stropirile pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor la pomii fructiferi
in Agrotehnica -
CULTIVATING TOMORROW, eveniment marca FMC „Noutăți în combaterea biologică a dăunătorilor de la FMC
in Evenimente -
Sfaturi pentru combaterea agenților de dăunare în răsadnițe, sere și solarii
in Fitosanitar -
Recomandări pentru combaterea dăunătorilor culturilor de legume în spații protejate
in Fitosanitar -
Altoirea plantelor legumicole. Tehnologia viitorului în combaterea bolilor și dăunătorilor de sol
in Agrotehnica -
Cum poți combate Gândacul din Colorado
in Fitosanitar
Articole recente - Lumea Satului
- Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022