update 7 Feb 2023

Secretele unei producţii-record la cei mai gustoşi pepeni din ţară

Născut într-o familie de agricultori, la Grojdibodu, o comună aflată pe Valea Dunării, între Corabia și Dăbuleni, Aurelian Cioară este astăzi unul dintre cei mai cunoscuți producători de pepeni din județul Olt. Până în 2014 producțiile sale nu excelau, însă din 2015 lucrurile s-au schimbat. O tehnologie aplicată ca la carte și un sol fertil bazat pe cernoziom amestecat cu nisip l-au ajutat să obțină producții-record și pepeni cu o aromă deosebită.

– Pe ce suprafaţă aţi cultivat pepeni anul trecut şi ce soiuri aţi ales?

– Am cultivat pepeni pe 4,12 ha şi dovleac pe 1 ha. Am avut în cultură hibrizii Sorento şi Pata Neagră. În trecut am cultivat şi Dulcele de Dăbuleni şi Dăbuleni 84, de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Dăbuleni, care au fost de succes la vremea respectivă. În 2010 am fost primul cultivator din Grojdibodu care a cultivat pepeni altoiţi şi merg doar pe această variantă în prezent. La început nu am fost prea încântaţi, nu ştiam cum să-i fertilizăm, se făcea abuz de azot şi se transmitea gustul de dovleac, coaja era groasă, iar miezul nu era roşu. Dar, între timp, a devenit compatibil altoiul cu portaltoiul şi nu mai sunt probleme de genul acesta.

– Să vorbim de producţiile de anul trecut, înţeleg că aţi avut un record la nivel de fermă…

– Din recolta pe care am obţinut-o, eu am estimat la soiul Pata Neagră o producţie de 80 tone şi circa 70 tone la Sorento. În anul 2014, când nu aveam sistem de irigare și producția a fost afectată de grindină, producția a fost de 30 t, iar în 2015 pe unele parcele am ajuns și la 50 t.

– Ce a făcut această diferenţă de producţie, doar irigarea şi un an fără grindină?

– Nu. În 2015 am început să folosesc produse de la firma Daymsa din Spania. Acesta ar putea fi secretul. Cu oarecare reţinere am folosit iniţial produsele Raiza Mix (un biostimulator pentru înrădăcinare) şi ReTenol (un adjuvant care ajută ca toate substanţele aplicate să se lipească mai bine de plantă şi absorbţia să se facă mai eficient), pe care îl adaug de fiecare dată când aplic alte produse.

– Am putea intra puţin în tehnologia de producţie, cred că ar fi util pentru cei care vor să vă urmeze exemplul…

– Ca la orice stimulator, foarte importantă este temperatura. Cu cât este mai mare, cu atât se face concentraţia de substanţă mai mică. În funcţie de condiţiile meteorologice, plantez la început de aprilie, cel mai devreme 2-3 aprilie şi cel mai târziu pe 10-12 aprilie, în funcţie de temperatură.

– Cum pregătiţi terenul pentru plantare şi cum înfiinţaţi cultura?

– Începem cu arătura de toamnă; când vremea permite, se administrează 200 kg de complexe, triplu 15 sau triplu 16 la hectar. Imediat după această operaţiune se întinde sistemul prin picurare, împreună cu folia de mulci. Cu o zi înainte de plantare, când plantele sunt încă în alveole, eu folosesc un insecticid, un fungicid şi biosti­mulatorul Naturamin-WSP, care ajută planta la trecerea de la un mediu la altul, de la o temperatură la alta. Planta trece mai uşor de acest stres şi cu ajutorul aminoacizilor se adaptează mai repede la noile condiţii pedoclimatice. Ajungem cu plantele în câmp, se fac gropi cu o unealtă specială, se plantează la o distanţă de 2,8 m între rânduri şi 1,2-1,5 m între plante în funcţie de sol. Cu cât este solul mai nisipos, cu atât se micşorează distanţa. După plan­tare, pe fiecare rând se întinde tunelul şi imediat cu completarea unei parcele se intervine cu o irigare uşoară, unde se administrează 5 litri de Raiza Mix la hectar prin picurare, pentru stimularea radiculară. La 3-4 zile se aplică prin picurare un fertilizant solubil, formula cu valoarea mare de fosfor (azot şi potasiu mai puţin), pentru că şi el este răspunzător de înrădăcinare. Trebuie să ştiţi că fertilizantul este ceva, biostimulatorul este altceva. Ei se completează reciproc. E ca şi când ai da copilului vitamine pentru poftă de mâncare. În cazul nostru acest rol îl are biostimulatorul, dar în acelaşi timp trebuie să-i dai şi mâncare, altfel, degeaba îi creezi poftă de mâncare, dacă îl ţii flămând. La 7-10 zile de la plantare, în funcţie de dezvoltare se foloseşte un îngrăşământ solubil pe bază de azot. În funcţie de dezvoltarea vegetativă, cu 2-3 zile înainte de a descoperi tunelul se aplică 10 g de Naturamin-WSP la 10 litri de apă, Cytoplant 400 (un biostimulator de diviziune celulară) şi Pleniflor (un stimulator pentru înflorire şi legare), câte 25-30 ml la 10 litri de apă. În următoarele zile, când temperatura permite, tăiem folia tunelului şi dirijăm plantele pe sol, aplicând totodată un tratament cu fungicid şi Raiza Mix în doză de 5 litri/ha prin instalaţia de picurare. La alte 7-10 zile administrăm 10 g de Naturamin-WSP şi câte 20-25 ml de Cytoplant şi Pleniflor la 10 litri de apă. Se micşorează doza, pentru că şi tem­peraturile sunt mai mari faţă de momentul plantării. Ca fertilizare continuăm cu formula echilibrată şi în mod normal la sfârşitul lunii mai primele fructe ajung la 2-3 kg.

– De-a lungul dezvoltării plantelor mai folosiţi tratamente sau alte soluţii?

– Da, v-am menţionat de 3 ori Naturamin-WSP şi îl mai folosesc o dată când aplic Naturfruit Color (un biostimulator pe bază de potasiu natural, tot de la Daymsa) în cantitate de 3 litri/ha, cu 10-15 zile înainte de recoltare. Naturfruit Color îmi asigură fructe uniforme, coajă subţire şi tare, dar cel mai important, asigură culoare, un roşu închis, şi dulceaţă. Acesta se mai administrează foliar cu 5 zile înainte de recoltare, în aceeaşi cantitate, 3 litri/ha, de data asta fără Naturamin-WSP.

– De multe ori cumperi pepeni şi e o loterie, pentru că nu ştii dacă are gust sau nu, abia acasă constați ce ai cumpărat. Pepenii dvs. au gust?

– Gustul este extraordinar. În vară vom organiza degustări. Odată cu mărirea suprafeţelor de la 1 ha la 4 ha nu am mai putut să ajung în piaţă să îmi desfac singur producţia şi au ajuns pe la mine diverşi comercianţi. Eh, anul acesta am ajuns la nivelul la care îmi selectez comercianţii, nu mai vând la oricine, am vândut la cei care în timp au dat dovadă de seriozitate şi la cei care mi-au plătit un preţ rezonabil comparativ cu Dăbuleniul.

– Cât investiţi în înfiinţarea unui hectar cu pepeni şi cât obţineţi din valorificare?

– Eu investesc în jur de 3.000 euro/ha şi scot peste 8.000 euro/ha.

– De ce recomandaţi produsele de la Daymsa?

– Pe mine m-au convins, pentru că le-am testat. Am avut parcele unde am dat cu aceste substanţe şi parcele unde nu am dat deloc. Producţia obţinută fără biostimulatori a fost de 50 t/ha şi de 80 t/ha când am folosit biostimulatori. Pe piaţă mai sunt şi alţi biostimulatori, i-am văzut la alţi vecini de cultură, dar diferenţele sunt mari.

– Ce au la bază aceste soluţii şi ce le deosebeşte de celelalte?

– Se bazează pe leonardită, un cărbune de suprafaţă care nu arde, alge marine şi alte componente bio. Este singurul produs cu 80% aminoacizi liberi şi are în compoziţie 17 aminoacizi diferiţi. În plus, costurile sunt mai mici cu 30% faţă de produsele similare de pe piaţă.

– Produsele le procuraţi din Spania sau cum procedaţi?

– Nu din Spania, ci de la Hortitom, o fitofarmacie din Dăbuleni, de unde am mai cumpărat şi alte substanţe, ei fiind distribuitorul local pentru produsele de la Daymsa.

Raiza Mix este un biostimulator lichid folosit la transplantarea răsadurilor sau ori de câte ori este nevoie de dezvoltarea radiculară a plantei, pentru că ajută la înrădăcinare şi la o mai bună absorbţie a nutrienţilor. Produsul se foloseşte şi în tratamentul seminţelor, stimulând încolţirea acestora, ajutând în creşterea şi dezvoltarea rădăcinilor, ceea ce are drept urmare stabilizarea rapidă a culturii şi hrănirea optimă a plantei.

ReTenol este un adjuvant Daymsa care îmbunătăţeşte calitatea şi eficienţa tratamentelor foliare. Tehnologia formulei acestui produs permite aderarea instantanee a tratamentului datorită efectului său antialunecare. ReTenol împiedică producerea fenomenelor de retractare şi explodare a picăturilor (prin absorbţia energiei cinetice), permiţând aderarea picăturilor, chiar şi a celor de mari dimensiuni, la suprafaţa de contact, indiferent de mărimea acesteia. Datorită puterii sale de aderare, acesta măreşte rezistenţa la spălare prin ploaie sau rouă a tratamentelor foliare.

Naturfruit Color reprezintă un biostimulator pe bază de potasiu, care ajută la asimilarea de zahăr în fruct, oferind totodată uniformitate şi culoare. Creşte rezistenţa la secetă şi permite obţinerea unei producţii mai bune din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Datorită formulei speciale, produsul nu modifică ph-ul în soluţiile aplicate.

Naturamin-WSP reprezintă o formulă destinată intensificării activităţii fiziologice globale a plantelor. Indicat mai ales pentru evitarea proceselor de stres de orice natură: fizică (frig, îngheţ, ploi, căldură etc.), chimică (carenţe, fitotoxicitate etc), fiziologică (stres hidric) sau biologică (mane), precum şi pentru creşterea producţiei. Cu Naturamin-WSP se vor obţine plante mai sănătoase şi mai bine adaptate la condiţiile de cultivare. În acest sens este indicat şi pentru îmbunătăţirea proceselor de acumulare a rezervelor şi îmbunătăţirea calităţii organoleptice şi a producţiei recoltelor. Este singurul produs de pe piață cu 80% aminoacizi liberi, având 17 aminoacizi din cei 22 existenți.

Cytoplant 400 este un stimulator natural, certificat bio, care favorizează diviziunea celulară, mărind numărul de fructe pe plantă. Este produsul cu cea mai mare concentraţie de citachinine naturale.

Folitex este un îngrăşământ lichid pe bază de azot, potasiu, calciu, magneziu şi bor solubile în apă şi care ameliorează culoarea şi textura fructelor, ajutând împotriva căderii fructelor după legare, mărind rezistenţa la transport şi depozitare. În plus, are un puternic efect cicatrizant în cazul culturilor afectate de grindină, vânt puternic, ploi excesive şi microleziuni produse de substanţele agrochimice.

Pleniflor este un ameliorator care ajută la înflorire şi legarea fructelor, fiind folosit în cultura de tomate, vinete, ardei, pepeni etc. În cultura mare se aplică la floarea-soarelui.

Cytoplant 400, Raiza Mix, Naturamin-WSP și ReTenol sunt produse eco, certificate ECOCERT

SC HORTITOM SRL

Adresa: str. Victoriei, nr. 175, Dăbuleni, Dolj
Tel.: 0251.335.471; 0744.763.350;   0742.148.324
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
DAYMSA, SPANIA
Reprezentant în România și Republica Moldova   Joaquin Gonzalez - 0745.643.165
www.daymsa.com

GALERIE FOTO


Patricia Alexandra POP

Revista Lumea Satului nr. 7, 1-15 aprilie 2017 – pag. 18-19-20

Articole înrudite