Imprimă această pagină
Agrotehnica 16 Martie 2017, 14:48

Soiul de tomate de câmp „Florina 44“

Scris de

Soiul de tomate Florina 44 a fost obținut la SCDL Buzău ca rod al cercetărilor întreprinse în ameliorarea tomatelor în perioada 1996-2016. Soiul nou obținut a fost brevetat și introdus în lista plantelor de cultură în România, începând cu anul 2017.

Principalele caracteristici:

– Soi cu creştere determinată (Sp), destinat cultivării în câmp;

– Obţinut din linia 44 în urma lucrărilor intensive de ameliorare;

– Planta crește sub formă de tufă și este compusă din 46 de lăstari principali cu o înălțime medie de 60-65 cm;

– Vigoarea plantei este medie, prezintă un număr de 60-80 frunze, cu foliole de mărime medie;

– Fructul imatur este verde, cu ușor capac, iar la maturitatea fiziologică se transformă în roșu strălucitor;

– În inflorescență se găsesc 4-6 fructe mari, rotunde, greutatea medie a fructului este de 180-220 g;

– Fructele sunt ferme, rezistente la crăpare şi arsura solară şi au capacitate bună de păstrare după recoltare (peste 10 zile);

– În secțiune transversală fructul prezintă un pericarp cu o grosime de 7-8 mm și 4 lojii seminale;

– În fruct se găsește un număr mic de semințe, între 60-80, care sunt bine dezvoltate și vizibil acoperite cu perișori aurii fini;

– Fructul are aspect comercial atractiv, cu gust plăcut, echilibrat;

– Fructul poate fi recoltat și cu codița deoarece prezintă pedicel scurt, mărindu-se astfel durata de păstrare după recoltare;

– Prezintă toleranță faţă de principalele boli specifice tomatelor cultivate în câmp.

Eficienţa economică:

– Potenţial de producţie = 50-60 t/ha;

– Calitate şi valoare comercială ridicată.

Domeniul de aplicabilitate:

– Poate fi cultivat în toate zonele ţării favorabile cultivării tomatelor în câmp;

– Gustul și aroma deosebite de care dispune îl recomandă pentru a fi consumat în stare proaspătă, iar substanța uscată de peste 6,2% îl recomandă pentru industrializare.

– Principalele caracteristici biochimice ale fructului: substanța uscată totală (s.u.t.) – 5.35%; substanța uscată solubilă (s.u.s.) – 4.50%; aciditate – 0.39%; zahăr total – 2.88%; raport zahăr: aciditate – 7.38%; acid ascorbic – 11.97 mg/100g; licopen – 8.18 mg/100g.

Beneficiarii potenţiali:

Cultivatorii şi consumatorii de tomate.

Revista Lumea Satului nr. 6, 16-31 martie 2017 - pag. 10


Vizualizari 10576
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite