Lumea satului 750x100

update 29 Oct 2020

CALCIPRIL asigură absorbția maximă a macroelementelor

„Naturevo înseamnă evocare, evoluție și revoluție în natură“. Așa își începe orice discurs domnul Ioan Enoiu, sufletul companiei, cel care dă tonul, inspirația și motivația echipei pe care o conduce. O filosofie în baza căreia s-a creat toată gama de produse, o parte dintre acestea reprezentând o selecție a celor mai bune substanțe create de marile departamente de cercetare ale lumii, cu care s-au făcut amestecuri adaptate nevoilor pedoclimatice din România, altele, exclusive, fiind realizate la comanda expresă a companiei.

„Agricultura, un domeniu sofisticat“

Cel care a introdus în România primii fertilizanți foliari complecși, cu valoare mare, Ioan Enoiu, spunea în cadrul unui eveniment dedicat fermierilor, că agricultura a devenit un domeniu sofisticat, dar în acelaşi timp extrem de relativ, pentru că întreaga acţiune se desfăşoară sub cerul liber, în câmp, culturile fiind supuse tuturor fenomenelor generate de schimbările climatice. „Iar schimbările din ultimii 15 ani sunt cu efecte fantastice. Să ne gândim doar la faptul că acum 15 ani puteam sta câte 3-4 ore la soare, de dimineaţă până la ora 11:00-12:00, astăzi şi medicii spun să nu stăm mai mult de 1-2 ore şi deloc în timpul prânzului. De ce? Pentru că sunt radiaţii foarte puternice care provoacă arsuri, cancere etc. Odată cu schimbările climatice, și microorganismele, cele care în mare parte sunt dăunătoare pentru culturi, evoluează și se adaptează mult mai repede“, argumenta domnul Enoiu. Plecând de la această realitate, munca de cercetare a oamenilor de știință a devenit o luptă cu natura, pentru a găsi mereu soluții adaptate cerințelor culturilor care urmează a fi protejate. Să nu uităm ceea ce se spune de la Darvin încoace, că „nu rezistă cel mai puternic individ, ci cel care se adaptează“.

Produse bazate pe un model inovativ-aplicativ

De aceea, cei de la Naturevo spun că și-au axat activitatea de cercetare, dezvoltare pe un model inovativ-aplicativ. „Prima dată inovaţia este reprezentată de faptul că selectăm cele mai adaptate produse din piaţă, le punem într-un ansamblu sau uneori amestec, din care trebuie să folosim toate caracteristicile pozitive (efectele directe, indirecte, corelate, complementare). Prin ceea ce facem noi reducem consumurile energetice. În felul acesta cantitatea de îngrăşăminte necesară este mult mai redusă. Dacă mai venim şi cu produse care se eliberează treptat pe măsură ce planta are nevoie, cantitatea de elemente nutritive este mult mai redusă. În cazul în care creştem randamentul foto-sintetic, cantitatea de îngrăşăminte este redusă. La fel, dacă diminuăm consumul de apă, procesele oxidative, înseamnă că noi putem obţine o producţie ridicată, cu o cantitate mai redusă de elemente nutritive. Toate acestea fac parte din gândirea noastră atunci când realizăm nişte programe“, explica Ioan Enoiu fermierilor.

Sub titulatura „Sute de soluții adecvate pentru recolte bogate“, Florian Lazăr, director tehnic la Naturevo, a prezentat pe rând gama îngrășămintelor de sol, Novatec Classic și Novatec 40, un îngrășământ pe bază de azot adus pe piață anul acesta, Amosulf NG – un îngrășământ insecticid pentru rapiță cu eliberare treptată, alte soluții pentru tratamentul semințelor și fertilizare foliară.

Corectați ph-ul cu Calcipril

O atenție sporită merită însă un produs care poate echilibra ph-ul solului. Este vorba despre Calcipril, introdus în portofoliul Naturevo anul trecut și fabricat de compania Omnia din Elveția. Acesta se aplică înainte de semănat și are rolul de a echilibra solul atunci când este prea acid sau prea bazic. Trebuie să știți că baza de absorbție a azotului, fosforului, potasiului, sulfului, calciului și a altor microelemente care sunt la nivelul solului și sunt necesare plantelor pentru desfășurarea metabolismului este la un ph de 6,5-7. Așadar, pentru o bună dezvoltare a plantelor este musai ca periodic să faceți analize care să vă spună ce ph aveți în sol și dacă este cazul să aduceți amendamente care să-l echilibreze. În felul acesta veți reduce cheltuielile cu îngrășămintele la nivelul solului.

„Calcipril are două efecte într-un singur produs; pe de o parte, prin cationul de calciu ajută la structurarea solului și, pe de altă parte, corectează ph-ul prin anionul carbonat“, afirma Florian Lazăr.

Un alt aspect important este gradul de absorbție și de asimilare a macroelementelor azot, fosfor, potasiu care este maxim tot în această zonă 6 – 6,5 ph. Așa încât, cu cât ph-ul este mai acid, cu atât absorbția scade, ajungând chiar și la 30%. „Acest lucru înseamnă că ori trebuie să dublați doza de îngrășământ, ca să obțineți același rezultat, ori trebuie să interveniți cu un produs de corecție cum este Calcipril“, explica Lazăr.

Cum lucrează Calcipril

Iată ce se întâmplă la nivelul solului, în special la nivelul complexului argilo-humic. În sol există apă, CO2, iar acesta acționează hidrolizând carbonatul de calciu și preluând de la nivelul complexului argilo-humic protonii de hidrogen, punând în locul lui acest cation calciu și neutralizând aciditatea solului. Această corecție se poate face și apelând la marmură sau amendamentul clasic pe care îl cunoașteți, însă produsul Calcipril se diferențiază prin faptul că este realizat din particule micronizate, foarte fine. Ca valoare de neutralizare, și unul și celălalt produs au aceeași valoare – 54% (valoarea de neutralizare a carbonatului de calciu în echivalență oxid de calciu). Finețea particulelor oferă totuși o diferență. Dacă avem 80% din particule grosiere, cu dimensiuni de peste 4.000 microni, solubilitatea carbonică este de numai 15%, ceea ce înseamnă cât de activ este produsul la nivelul solului. În condițiile în care avem 80% din particule sub 100 microni, solubilitatea carbonică este peste 70%.

Atunci când avem o tonă de produs încorporată la nivelul solului, particulele cu granulație 4.000 microni acoperă prin suprafețele lor 0,06 ha, iar în condițiile în care avem particule foarte fin mărunțite acoperim ca suprafață de contact 2,8 ha. „Asta înseamnă că un produs de genul acesta este de câteva ori mai reactiv decât un produs pe bază de rocă măcinată. Teoretic, poate fi de 46% ori mai activ. Ca beneficii avem realizarea îmbunătățirii ph-ului foarte repede, cultura răspunde imediat, iar eficacitatea este de 10 până la 15 ori mai mare decât a unui amendament obișnuit grație acestei micronizări. Așadar, cu 500-700 kg de Calcipril faceți ceea ce ați face cu un amendament clasic la nivel de tone. În plus, una este să aplici 500 kg de produs, cu un echipament ușor de aplicat, și alta este să aplici praf care nu are uniformitate la aplicare și care cade bolovani sau ți-l duce vântul aiurea. O excelentă sursă de calciu și magneziu, care sunt elemente esențiale pentru structura peretelui celular (Ca) și fotosinteză (Mg)“, a argumentat Lazăr. Mai trebuie menționat că, la nivelul solului, Calcipril îmbunătățește structura, textura, porozitatea, capacitatea de schimb cationic și capa­citatea de reținere a apei. Acolo unde produsul a fost folosit, solul crește, devine pufos, buretos, deci înmagazinează mult mai bine apă și cedează această apă treptat atunci când plantele au nevoie.

Patricia Alexandra POP

Revista Lumea Satului nr. 5, 1-15 martie 2017 – pag. 22-24