reclama youtube lumeasatuluitv
update 7 Aug 2022

Oferta Pioneer 2017: „Hibridul potrivit pentru hectarul potrivit“

„Hibridul potrivit pentru hectarul potri­vit“. Astfel sună sloganul companiei Pioneer pentru anul 2017. Principalul obiectiv pe care și l-au propus specialiștii companiei din România este de a veni în sprijinul fermierilor, astfel încât să aibă la dispoziție hibrizii cei mai nimeriți pentru condițiile în care lucrează.

„E obligatoriu să avem un 2017 mai bun!“

După cum spunea dl Vasile Iosif, directorul general al Pioneer România, în țara noastră avem avantajul suprafețelor cultivate, dar productivitatea este, în continuare, foarte scăzută. „Ne-am împăunat cu faptul că am obținut a doua recoltă din UE la porumb. Dar productivitatea la noi este de 3,2 – 3,5 t/ha, față de peste 7,5, cât este media Uniunii Europene. Când am obținut patru tone de grâu la hectar, acum un an, a fost sărbătoare națională. Rapița este în regulă, pentru că este cultivată în ferme mari, unde se lucrează profesionist. Dar și rapița are problemele ei, mai ales în sud și în est, din cauza climei. La floarea-soarelui stăm destul de bine, dar, dacă ne uităm, Bulgaria este înaintea noastră la productivitate“, a rezumat situația conducătorul Pioneer România.

Continuând ideea, dl. Jean Ionescu, director de operațiuni comerciale pentru România și Moldova al companiei, a subliniat: „E obligatoriu să avem un 2017 mai bun decât 2016!“. Un prim pas în îndeplinirea acestui deziderat este folosirea în agricultură de sămânță certificată. „Peste 900.000 hectare sunt semănate cu sămânță necertificată, din pătul“, a arătat vorbitorul. Acest lucru se petrece în contextul în care în România, la Afumați, se află cea mai mare stație de semințe din Europa de Sud-est și a doua din Europa. 1,7 miliarde saci de sămânță sunt ambalați anual în apropierea Capitalei. Este păcat ca fermierii români să nu se folosească de această facilitate. Cu atât mai mult cu cât, deja hibrizii Pioneer și-au confirmat eficiența și productivitatea în condițiile din România. În zonele secetoase, hibrizii de porumb din gama OptimumAQUAmax au demonstrat că pot da producții frumoase, chiar și în condițiile de secetă care au caracterizat anul 2016. De asemenea, în zonele irigate sau unde a plouat, în vestul țării, hibrizii de la Pioneer au dat recolte bune.

Rezultatele vorbesc singure

Și în ceea ce privește floarea-soarelui, Pioneer poate ajuta fermierii să obțină recolte bune, așa cum a demonstrat. În condițiile în care lupoaia a devenit endemică în țara noastră și, în plus, și-a dezvoltat rezistența la ierbicide, hibrizii din gama Protector au demonstrat că sunt o soluție viabilă. Cu atât mai mult cu cât Pioneer lucrează și la mărirea rezistenței la mană a hibrizilor din această familie.

Și în domeniul culturii de soia, Pioneer s-a dovedit un ajutor de nădejde. Dar, după părerea d-lui Jean Ionescu, soia este o cultură recomandată celor care au posibilitatea de a iriga sau se pot baza pe un regim corespunzător de precipitații. „Doar atunci se pot obține cu adevărat rezultate bune și insist asupra acestui lucru“, a punctat vorbitorul.

D-na Maria Cîrjă, directorul de marketing pentru România și Moldova al companiei a preferat să nu mai vorbească domnia-sa despre rezultatele ce se pot obține folosind semințele Pioneer: „Anul acesta am să-i las pe fermierii-campioni să vorbească.“ În consecință, s-a mărginit doar a prezenta rezultatele și mărturiile a câtorva fermieri care „au dat lovitura“ mizând pe hibrizii Pioneer. Cifrele arătate au fost mai mult decât convingătoare pentru asistența formată în majoritate din fermieri.

„Consultanții noștri vă stau la dispoziție. Sunați-i și vor veni la dumneavoastră și puteți avea încredere că vă vor ajuta să găsiți exact ce se potrivește mai bine în fermele dvs. Dar deciziile se cer luate timpuriu, pentru că am ajuns în situația în care nu putem produce cât vindem, în ciuda capacităților despre care am vorbit“, a mai îndemnat Jean Ionescu, în încheiere.

Alexandru GRIGORIEV

Revista Lumea Satului nr. 4, 16-28 februarie 2017 – pag. 16