Agrotehnica 04 Iulie 2016, 14:28

Factor KWS, noua vedetă a lanurilor de rapiță

Scris de

Indiferent de temperaturile înregistrate în termometre, fermierii participă la evenimentele organizate în câmp, acolo unde pot observa și analiza rezultatele noilor produse din piață. O astfel de manifestare a avut loc în comuna Jegălia, județul Călărași, unde compania KWS Semințe a prezentat un lot de testare a hibrizilor de rapiță. Pe lângă deja cunoscuții hibrizi – Traviata, Brutus, Hybrirock, Kodiak şi Triangle, a fost lansat și unul nou – Factor KWS.

Lot de testare pentru viitoarele „staruri“

Ferma domnului Marin George din localitatea Jegălia a devenit, la jumătatea lunii iunie, gazda unui eveniment unde hibrizii de rapiță ai companiei KWS Semințe au fost asemănați starurilor de cinema cărora le-a fost acordată și o stea pe aleea celebrităților. Numai că, în acest caz, aleea celebrităților este de fapt lanul de rapiţă, unde hibrizii consacraţi s-au alăturat produselor noi, pentru ca agricultorii să poată aprecia care dintre ei ar putea oferi cele mai mari producţii în propria fermă. „Am organizat un altfel de eveniment, unde au participat mai mulţi fermieri cultivatori de rapiță din zona Călărașiului. Aici ei au putut observa nu un lot demonstrativ, ci un lot de testare unde sunt și hibrizi care nu apar încă pe lista din comercial. Am ales această metodă pentru că în felul acesta colaboratorii noștri sau viitori colaboratori se pot convinge că suntem foarte stricți cu ceea ce scoatem pe piață. Chiar şi mare parte dintre hibrizii pe care i-au văzut aici nu vor intra în portofoliul nostru, pentru că nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor“, a declarat Ion Voinea, product manager KWS Seminţe.

Una dintre devizele companiei este promovarea încrederii, pentru că, după cum bine declară reprezentanţii acesteia, „fără adevăr şi încredere nu se poate construi nimic“. Din acest motiv fermierilor le-au fost prezentate criteriile care stau la baza alegerii corecte astfel încât, dintr-un șir de 15-20 de hibrizi, să fie selectaţi doar cei mai performanţi care ajung să fie comercializaţi.

„Tot timpul creăm şi testăm“

Compania KWS are, în momentul de faţă, unul dintre cei mai apreciaţi hibrizi de rapiţă din piaţă. Este vorba despre Hybrirock, care se situează pe locul doi la vânzări la nivel naţional, iar producţiile îi mulţumesc pe tot mai mulţi fermieri. În consecinţă, KWS trebuia să introducă un nou produs care să depăşească performanţele celui deja consacrat, lucru deloc uşor de realizat însă, după mai multe testări, aşteptările au fost confirmate de hibridul Factor KWS. „Am așteptat 2-3 ani, am testat și chiar am renunțat la unii hibrizi performanți pentru că eram în căutarea de ceva special. Eram conștienți că noul hibrid trebuie să fie cel puțin la fel de performant ca Hybrirockul. Aşa a rezultat Factor KWS care face parte din noua genetică, având o rezistență deosebită la scuturare. În ceea ce priveşte producţia este la nivelul, și uneori peste, Hybrirock, dar niciodată nu a înregistrat rezultate mai slabe. Noul hibrid are un potențial foarte mare, poate trece chiar și de 6 tone, în condiții optime de cultivare“, a mai punctat domnul Voinea.

La ora actuală rapița a ajuns să fie una dintre cele mai tehnologizate culturi, de aceea reprezentanţii companiei atrag atenţia că, pe lângă hibrid, fermierii trebuie să fie atenţi la condiţiile oprime pentru dezvoltarea plantei. Acestea se referă la suficient spațiu pentru a lăstări, suficiente elemente minerale și investiții în tratamente, astfel încât să nu îi fie afectată dezvoltarea de niciun factor perturbator.

Ce spun fermierii

Atât gazda evenimentului, cât și fermierii din zonă s-au declarat mulțumiți de modul în care s-au comportat hibrizii și preconizează producţii de peste 4 tone/hectar. „Administrez 230 de ha pe care cultiv rapiță – 81 ha, grâu – 54 ha, porumb – 55 ha, mazăre 18 ha și orz – 32 de ha. Sunt foarte mulțumit în 2016, dar trebuie să spun că a fost un an cu presiuni mari de boli în special la rapiţă, grâu şi orz. La rapiță am aplicat în toamnă gunoi de grajd sub arătură, apoi MPK 100 kg, încă 200 kg de azot, aplicate în

2 faze, în primăvară. Pe cea mai mare suprafață, 50 ha din totalul de 81, cultiv hibridul Hybrirock pe care l-am testat inițial și mi-a oferit cea mai mare producție, aproximativ 4.500 kg/ha. Cultura din acest an arată bine, însă până nu bagi combina – cum spunem noi, fermierii – nu știi exact cât vei obține“, a declarat gazda evenimentului, Marin George.

Un alt fermier prezent la eveniment, Daniel Nica din localitatea Unirea – Călăraşi, lucrează 620 ha în arendă, dintre care 50% din suprafață este însămânțată cu păioase, apoi 25% rapiță și diferența, porumb și soia. „Până la ora actuală culturile arată foarte bine, deși primăvara a fost capricioasă dar, aplicând tratamentele la momentul oportun, rezultatele sunt mulţumitoare. Am participat la demonstrație şi mi-a plăcut ce am văzut. Este drept că în acest an nu am în cultură niciun hibrid KWS, oferta din piață este foarte mare și nu poți alege sămânţă de la toate companiile distribuitoare. Însă hibrizii pe care i-am văzut arată foarte bine, consider că fermierul de aici va avea o producție de peste 4 tone. De aceea voi încerca noul hibrid lansat de KWS“, a subliniat Daniel Nica.

„Am aflat în decursul celor 14 ani de prezență activă în România că profesionalismul fermierului român poate avea rezultate spectaculoase mai ales atunci când este completat de hibrizi performanți în cultură. Obiectivul nostru, al KWS Semințe, este să fim partenerii de încredere ai fermierilor noștri în cadrul întregului lanț valoric al acestora și să aducem permanent soluții care să îi ajute în activitatea lor și să le îndeplinească așteptările cu rezultate excelente“ a declarat dna Doriana Nițu, director general KWS Semințe.

Loredana Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 13, 1-15 iulie 2016 – pag. 20-21


Vizualizari 4465
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti