Altoirea în ochi dormind
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Este cea mai răspândită metodă de altoire în verde a pomilor fructiferi și se poate practica în sezonul vară-toamnă, 15 iulie - 15 septembrie. În primul interval se altoiesc părul, prunul, gutuiul, mărul și piersicul, iar în al doilea, cireșul și vișinul.
Portaltoii utilizați, pregătire
Se folosesc portaltoii din speciile deja cunoscute, tipice pentru orice gen de altoire (pentru grădina de acasă): măr – mărul franc (din sămânță), mărul pădureț; păr – părul franc, pădureț, uneori gutui; gutui – gutui, păducel; prun – prun franc, corcoduș, piersic, porumbar, zarzăr; cais – cais franc, prunul franc, piersic franc, corcoduș, zarzăr, migdal, porumbar; piersic – migdal, piersic franc, prun franc, corcoduș; cireș – cireș franc, cireș sălbatic, vișin; vișin – cireș franc sau sălbatic. Altoirea în plină vegetație permite și folosirea portaltoilor cu un diametru mai mic, de un an; important este ca el să permită incizia sub formă de „T“. Cu 10-14 zile înainte verificăm dacă, după incizie, coaja se desprinde cu ușurință. Dacă nu, insistăm cu udarea și scurtăm vârful, prin ciupire.
Altoiul
Se alege din soiul pe care dorim să-l multiplicăm (dintr-un alt exemplar pe care îl avem în grădină). Condițiile esențiale pe care trebuie să le aibă ramura de pe care secționăm mugurii sunt: dimensiunea, 40-70 cm; grosimea (diametru), 6-9 mm; să fie lignificată (dezvoltată în anul în curs); să nu prezinte lăstari; să aibă mugurii bine dezvoltați; să fie uniform crescut; să provină dintr-un măr/prun/cireș etc. sănătos.
Mod practic de altoire
Alegem locul pe portaltoi unde dorim să facem incizia, de preferat la 10-15 cm deasupra solului. Cu un briceag special de altoit facem întâi incizia transversală și, imediat sub ea, incizia longitudinală, de 3 cm (sub forma literei „T“). Tot de briceag, cu partea de spatulă, ne servim pentru a desprinde coaja (scoarța) secțiunii longitudinale pe ambele părți, până obținem rezultatul din Fig.1, litera „a“. De pe ramura altoi alegem mugurele pe care vrem să-l aplicăm în secțiunea portaltoiului. Punem briceagul la 1,5 cm sub mugure și începem să facem tăietura de desprindere astfel încât să secționăm și o parte de cambiu alături de țesutul liberian de sub scoarță. Mergem cu tăietura până sub mugure și apoi repetăm operațiunea la 1,5 cm deasupra mugurelului, până când cele două tăieturi se întâlnesc (Fig. 1, literele „b“ și „c“). Frunza crescută la nodul respectiv, unde este localizat și mugurele dormind, se taie mai mult de jumătate. Introducem fâșia (scut, scutișor) cu mugurele în incizia sub forma de litera „T“ de pe portaltoi, ajutându-ne de spatula briceagului. Fixăm scutișorul și strângem bine scoarța portaltoiului în jurul lui, presăm susținut, până se realizează contactul perfect. Ce depășește secțiunea transversală de pe portaltoi se suprimă (Fig. 2, litera „d“). Aplicăm parafina sau ceara de altoit (amestec de sacâz, ceară de albină, seu și spirt denaturat, obținut prin fierbere) și strângem apoi cu o bandă izolatoare punctul de altoire (deasupra și sub mugur – Fig. 2, litera „e“). Verificarea se face la 2-3 săptămâni. Dacă la o atingere ușoară pețiolul cade înseamnă că altoirea a reușit. Dacă nu, încercăm din nou operațiunea.
Maria BOGDAN
Revista Lumea Satului nr. 13, 1-15 iulie 2016 – pag. 24
Articole înrudite
-
Evoluția prețului cireșelor
in Actualitate -
Tăierea de întreținere și fructificare la speciile prun și cais
in Pomicultura -
Tăierea de întreținere și fructificare la speciile cireș și vișin
in Agrotehnica -
Cerințele biologice ale prunului și mărului privind factorii climatici și pedologici
in Agrotehnica -
Portaltoii prunului
in Agrotehnica -
Scurt istoric al ameliorării mărului
in Agrotehnica -
Soiuri de pere văratice
in Pomicultura -
Soiuri de prun, creații românești
in Agrotehnica -
Producție record la Domeniile Ostrov: cireșe de 20 grame/bucata
in Actualitate -
Tratamente la prun, piersic și cais pe timpul verii
in Fitosanitar
Articole recente - Lumea Satului
- Stabilitatea sistemului energetic din România este garantată de producția de biomasă
- Munca în zadar și postulatele lui Koch (I)
- Presa agricolă, în sărbătoare
- Omul care dă ora exactă. Povestea ceasului din turnul Palatului Culturii din Iași
- Zumzetul indonezian, printre templele hinduse și orezăriile din Bali (I)
- Speranță pentru ultimii 20 de arbori Karomia gigas din lume
- Construcțiile hidrotehnice de pe brațul Bala, risc pentru migrația sturionilor
- Tu știi ce vrei să fii?
- PRIAEVENTS și USAMV Cluj-Napoca vă invită la GALA FERMIERILOR DIN TRANSILVANIA și la TÂRG DE JOBURI ÎN AGRICULTURĂ
- În Suceava suprafețele cultivate cu cartofi scad de la an la an