Romania

Jimi Hendrix, ferma de lapte și cizmele pentru români

Jimi Hendrix, ferma de lapte și cizmele pentru români
Distribuie:  

Festivalul Glastonbury se organizează din 1970 (anul morții celebrului chitarist Jimi Hendrix) pe terenul fermei de vaci Worty Farm, din comitatul Somerset, Marea Britanie. Dacă la prima ediție biletul costa o liră, iar participanții se puteau servi cu lapte pe săturate din fermă, anul trecut spectatorii au plătit 225 lire, iar biletele s-au vândut în doar 26 de minute de la punerea în vânzare pe Internet.

Cizmele abandonate după Festivalul de la Glastonbury ajung la nevoiașii din România

Se întâmplă foarte des ca festivalul să „beneficieze“ de climatul ploios al insulei. Pe Internet sunt virale imaginile cu tineri plouați și plini de noroi din timpul desfășurării show-ului. În anii 1997 și 1998 s-au confruntat chiar cu inundații. De atunci, organizatorii au îmbunătățit substanțial drenajul locației, dar tot s-a întâmplat în 2005 ca zona să fie iar inundată dar, de această dată, apele s-au drenat în câteva ore. Se întâmplă, așa cum știți majoritatea dintre voi, și la Fundulea ca cizmele să fie marfa cea mai căutată pe vreme de ploaie torențială. Așa că un grup de tineri, începând din 2013, adună cizmele folosite la festival, le curăță, iar pe urmă se ocupă ca acestea să ajungă în România. Tinerii și-au luat numele „Echipa de curățenie“ și au trimis până acum 6.000 de perechi de cizme în diverse localități din țară. Ultima dată au ajuns la locuitorii din preajma gropii de gunoi a Clujului. Echipa de curățenie și-a propus să adune și anul acesta 2.000 de perechi.

Obiceiul de a servi cu lapte participanții s-a păstrat, deși berea este cel mai consumat aliment în perioada festivalului. Dar este important că undeva în lume, într-o fermă de vaci, oamenii se adună pentru a se bucura de muzică în cel mai mare festival organizat la țară. Iar ferma devine pentru 5 zile centrul mondial al bucuriei muzicii.

180.000 de fani se vor bucura timp de 5 zile de muzică și de o altfel de viață

Festivalul are o popularitate foarte mare. Este cel mai mare festival de tip greenfield din lume. Perioada de desfășurare este sfârșitul lunii iunie. Mai bine zis, ultimul week-end mărit (de miercuri până duminică) din luna iunie. Biletele se vând cu mult înainte de a se ști cine vor fi capetele de afiș ale show-ului. La prima ediție au concertat Marc Bolan și Al Stewart, iar în 2014 cap de afiș a fost Rolling Stones. La ediția de anul trecut, capetele de afiș au fost Florence + The Machines, Kanye West și The Who. Anul acesta trupa londoneză Coldplay devine prima trupă care a fost de patru ori cap de afiș al acestui festival, după partici­pările sale din 2002, 2005 și 2011. De altfel, așa cum se obișnuiește în Regat, la casele de pariuri se pariază mult pe cine va fi cap de afiș.

Numai Jocurile Olimpice au mai întrerupt festivalul

Dacă la început show-ul se desfășura cu intermitențe, acum festivalul este anual și are anvergură internațională din anii '90. Nici inundațiile, nici alte evenimente locale sau internaționale nu au afectat desfășurarea lui. Doar în 2012, anul în care a avut loc Olimpiada de la Londra, evenimentul a fost anulat pentru a nu face concurență Jocurilor Olimpice. Trebuie spus că festivalul este complex. Sunt multe secțiuni, cum ar fi dansul, stand-up comedy, spectacole de cabaret și alte arte, mai toate desfășurate în spiritul etosului hippie și curentului New Age. De altfel, această filozofie de viață, renumită în Glstonbury, a dat nota de împletire cu natura a muzicii și artelor. Iar locul în sine este pitoresc: câmpii verzi vălurite și un lac. Destul de aproape, în Meadow King, pe o colină, se găsește o construcție megalitică de tip Stonehenge. Zona este învăluită în legende și tot soiul de credințe locale. Cel mai apropiat oraș este Shepton Mallet, la circa 5 km de Worty Farm. Satul Pilton (în primul an festivalul a purtat acest nume) este locul cel mai apropiat de Worty Farm. În fermă se poate ajunge atât pe A 361, cât și pe A 37. Majoritatea participanților se cazează în corturi, iar organizatorii beneficiază de aportul a foarte mulți voluntari care se ocupă de buna desfășurare a evenimentului la care participă aproape 180.000 de fani.

Pentru viitor, organizatorul festivalului, Michael Eavis – 79 ani, caută un loc de desfășurare mai mare și care să aibă un singur proprietar. El deține doar terenul unde este amplasată scena principală, emblematica „Pyramid“, iar restul aparține mai multor proprietari. Ceea ce duce, din când în când, la negocieri dificile. Mai ales că după cinci zile de festival locurile arată ca și pustiite, pentru că, de obicei, plouă foarte mult.

Tudor CALOTESCU

Revista Lumea Satului nr. 13,1-15 iulie 2016 – pag. 38-39

Jimi Hendrix, ferme de lapte

Alte articole: