Robot agricol autonom prezentat de USV Iași
Scris de Lumea SatuluiUniversitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași (USV), Academia Română și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“ (ASAS) au organizat conferința „Protecția solurilor agricole și silvice în condițiile schimbărilor climatice“, pe 5 și 6 iulie 2024.
„Impactul schimbărilor climatice asupra indicatorilor agroclimatici și al terenurilor agricole din Câmpia Transilvaniei și Podișul Someșan“, „Cercetări privind adaptarea la schimbările climatice a tehnologiei de cultivare a porumbului în cadrul agriculturii conservative“, „Starea și viitorul solurilor forestiere din România“, „Protecția solurilor agricole din Republica Moldova“, „Solurile afectate de procese de degradare din zona de Nord-Est a României“ și „Comportarea și eficiența unor lucrări pentru protecția solurilor din Podișul Moldovei“ sunt titlurile lucrărilor ce au fost prezentate în plen, vineri 5 iulie, în Amfiteatrul A6, unde s-au reunit specialiștii în soluri de la instituții de învățământ superior, stațiuni de cercetare din România și Republica Moldova.
În deschiderea conferinței au avut alocuțiuni acad. Doru Pamfil, președintele secției de Științe Agricole și Silvice (SSAS) a Academiei Române, acad. Ioan Cristian Hera, președinte de onoare al SSAS a Academiei Române, și prof. dr. Gerard Jităreanu, președinte al comisiei pentru Protecția Solului din cadrul SSAS.
Inovaţia tehnologică, la mare preţ şi în domeniul agricol
În cea de a doua zi, pe 6 iulie, evenimentul s-a desfășurat la Stațiunea Didactică și de Practică pentru studenți de la Ezăreni, în câmpurile experimentale, unde vor avea loc demonstrații practice ce vor avea în prim-plan lucrările conservative ale solului. Tot în cadrul demonstrațiilor de la Ezăreni a fost prezentat, pentru prima dată la Iași, cel mai recent robot autonom pentru agricultură.
„Ag Bot 5.115T2 face parte din cea mai recentă generație de roboți agricoli realizați în Olanda. Nu are cabină, fiind controlat prin telecomandă de la distanță, inclusiv de pe smartphone sau tabletă, executând lucrări agricole în mod independent și autonom 24 de ore pe zi. Datorită sistemelor de siguranță, este imposibilă producerea oricărui accident, are numeroși senzori de mișcare și tactili, camere video frontale și posterioare pentru detectarea oricărui obstacol“, a declarat prof. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.
Poate lucra non-stop, zi și noapte
Ag Bot 5.115T2 face parte din cea mai recentă generație de roboți agricoli realizați de o companie olandeză. Nu are cabină, nu este condus de niciun operator, poate fi operat cu telecomandă, de la distanță, dar face lucrări agricole în mod independent și autonom. Poate lucra zi și noapte, cu oprire doar pentru a fi alimentat cu motorină sau dacă întâlnește un obstacol ori în raza sa apare un om sau animal. În acel moment, tractorul se oprește automat din deplasare și, datorită programului software cu care este echipat, anunță fermierul prin satelit care este cauza problemei pentru care el, robotul, nu mai lucrează. Are o serie de sisteme de siguranță redundante care fac, practic, imposibilă producerea oricărui accident, are numeroși senzori de mișcare și tactili, camere video frontale și posterioare, este dotat cu sistem Lidar pentru detectarea oricărui obstacol. Are un motor diesel care dezvoltă 156 cai putere, cam cât un tractor de putere medie, și poate efectua cu echipamentele specifice atașate în spate sau și în față lucrări de pregătire a solului, semănat, prășit mecanic și pulverizare de substanțe pentru protecția plantelor. Se poate deplasa cu viteze de până la 13,5 km pe oră, iar dacă este dotat cu utilaje corespunzătoare poate face două lucrări, simultan: pregătirea solului și semănat sau semănat concomitent cu aplicarea de îngrășăminte. Ag Bot 5.115T2 este gestionat de pe o platformă web care permite configurarea, monitorizarea și controlul de la distanță, simultan cu colectarea de date din câmp, indiferent unde s-ar afla fermierul. Practic, acest robot agricol poate fi monitorizat inclusiv pe smartphone sau tabletă.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences