Corteva Agriscience, rezultate spectaculoase în fermele TCE Agricultura
Scris de Lumea SatuluiCompania Corteva Agriscience anunță rezultate spectaculoase în fermele TCE Agricultura la toate cele patru culturi de bază: rapiță, floarea-soarelui, porumb și soia. În urma unui an solicitant, cu multe provocări, cu secetă și arșiță, nu mulți sunt fermierii care se pot lăuda cu producții ridicate la toate culturile. Nu același lucru se poate spune despre grupul de ferme TCE Agricultura, din județul Neamț, care a avut rezultate excepționale pe tot parcursul anului.
“Parteneriatul pe care noi îl avem de atâta vreme cu specialiștii din cadrul TCE Agricultura este încă o dovadă a calității muncii noastre. O echipă de profesioniști va ști întotdeauna să aleagă cele mai bune produse din piață pentru a-și face munca să conteze, adică pentru a avea cele mai bune rezultate în câmp. Faptul că an de an ne aleg ca furnizori demonstrează că produsele Corteva Agriscience contribuie la obținerea producțiilor foarte bune atât la rapiță, cât și la porumb, floarea-soarelui sau soia, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure și să ne onoreze. Am vorbit mereu despre fermierii campioni, ei bine, acum vorbim despre o întreagă echipă a cărei membri merită fiecare în parte titulatura de Fermier campion. Țin să felicit întreaga echipă pentru pricepere, devotament și implicare, pentru că agricultura are nevoie și de aceste lucruri pentru a fi performantă”, a declarat Maria Cîrjă, Marketing Manager România, Republica Moldova & Ungaria.
Primele rezultate notabile s-au putut observa la recoltatul rapiței, pentru că în județul Neamț a fost semănată o platformă importantă unde hibrizii PT303, PT298, PT314, PT315 au avut producții uimitoare, respectiv: PT315 – 5 .560 kg/ha; PT314 – 5.555 kg/ha; PT298 – 5.072 kg/ha; PT303 – 4.990 kg/ha.
“Platforma de rapiță a fost semănată în data de 29.09.2022, la o distanță de 45 cm între rânduri și o densitate de 550.000 plante/ha. Datorită condițiilor optime din acel moment, cultura a avut un start rapid și am ajutat-o cu un singur tratament compus din Inazuma, în doza de 0.2 kg/ha. În primăvară am făcut două treceri cu fungicidul Capartis - 1 l/ha + Inazuma - 0.2 kg/ha, primul în stadiul de buton verde și al 2-lea în stadiul în care silicvele erau formate complet. Partea de nutriție foliară si biostimulare a fost asigurată de aplicarea produsului Kinsidro Nutri - 0.15 kg/ha, atunci când tija a început să se alungească, iar după 2 săptămâni, am aplicat Utrisha N- 0.333 kg/ha. În cazul erbicidării, am folosit erbicidul Korvetto, în doza de 1 l/ha, iar datorită substanței halauxifen-metil efectele au fost vizibile după 48 de ore de la aplicare”, a declarat ing. Ionuț Radu, reprezentantul TCE Agricultura.
Mai mult decât atât, acesta a punctat faptul că în cadrul fermei a existat și o platformă mai mare, nu doar cea demonstrativă, ci una de 20.5 ha, unde rezultatele au fost extraordinare, iar media producțiilor a fost de 5.080 kg/ha. Ceea ce i-a impresionat pe specialiștii TCE Agricultura la acești hibrizi a fost:
- Rezistența și toleranta la boli, deoarece după recoltare nu au găsit tulpini de rapiță afectate de boli;
- Productivitatea ridicată și rezistența la secetă întrucât pluviometria din momentul semănatului și până la momentul recoltării a însumat 86 de l/m2;
- Rezistența la scuturare a hibrizilor, întrucât din motive tehnice s-a întârziat recoltatul cu 8 zile, iar rapița nu a suferit pierderi semnificative de producție din cauza scuturării.
Mergând mai departe, cultura de floarea-soarelui s-a dovedit a fi o surpriză frumoasă în județul Neamț, după cum aveam să aflăm de la reprezentanții TCE Agricultura. În acest caz, cele mai bune rezultate le-au oferit hibrizii P64LE162 – 4.400 kg/ha și P64LE99 – 4.256 kg/ha. “La floarea-soarelui am încheiat cu o producție medie de 4.160 de kg/ha, pe o suprafață de 470 de ha. Cultivăm 3 hibrizi, exclusiv din portofoliul Corteva Agriscience, respectiv P64LE99, P64LE162, P64LE136 și semănăm densități de la 54.000 la 67.000 de plante. Reușita noastră se bazează pe atenția pe care o acordam nutriției și protecției culturii. Fertilizam maxim cu 100 kg azot substanța activă și aproximativ 112 kg de fosfor. Secretul, credem noi, este faptul că reușim erbicidarea în momentul optim, iar planta nu ajunge să sufere de nici o carență întrucât știm că, dacă ajunge să ne arate vreuna dintre carențe, aceasta nu mai poate fi vindecată. În stadiul 4-8 frunze realizăm trecerea cu erbicidul Express + o parte dintre microelemente, după care urmează, în 5 zile maxim, trecerea cu graminicid + bor, iar apoi trecerea cu Capartis. Astfel reușim să ținem cultura sănătoasă și viguroasă până la recoltare”, a precizat ing. Ionuț Radu.
Și porumbul a oferit producții bune pe câmpurile de la Zănești, iar unul dintre hibrizii care au strălucit este P9944, care a oferit o producție de 9.800 kg/ha. “Condițiile climatice ce implică multă răcoare prelungită primăvara și secetă severă în timpul vegetației ne-au obligat să regândim tehnologiile și să căutăm soluții pentru a rămâne profitabili. Din punct de vedere al hibrizilor, anul acesta am adăugat doi hibrizi noi, ce ne-au surprins într-un mod plăcut prin defensiva în fața secetei arătată pe parcursul vegetației și prin producția obținută în final. Este vorba de hibridul P9944 – FAO 360 și P0217 – FAO 420. Din nou, vorbim despre un an atipic, în care am semănat porumbul începând cu data de 23 aprilie, iar cea mai însemnată aversă a însumat 24 de litri pe data de 15 iunie. Cu o fertilizare cu 160 kg azot substanță activă și 125 kg fosfor, atât înaintea pregătirii patului germinativ, cât și concomitent cu semănatul, dar și cu un regim pluviometric de 96 litri de la semănat până la recoltat, am reușit sa obținem două vârfuri de producție la cei doi hibrizi menționați de aproape 10 tone/ha. Pentru cultura porumbului boabe, ce cuprinde hibrizi de la grupa FAO 300 la FAO 420, în ferma noastră își găsesc locul an de an produsele: Mustang ca prima erbicidare pentru buruienile dicotiledonate în stadiul de 4 frunze; apoi Principal Forte sau Principal Plus și Utrisha N pe parcursul vegetației; Inazuma este și va fi o soluție împotriva atacului de Diabrotica în vegetație, deoarece din cauza monoculturii practicate foarte frecvent, acest dăunător s-a dezvoltat și îl regăsim în orice lan de porumb în zona Zănești”, a mai punctat fermierul campion.
La Zănești se obțin unele dintre cele mai bune producții la soia din țară. Aici soiul P18A02 a oferit o producție medie de 4.000 kg/ha, o producție care pentru neirigat este satisfăcătoare.
“Despre cultura de soia vă pot spune că o semănăm la 70 de cm între rânduri, iar anul acesta am avut experiențe ce au însemnat densități de la 240.000 la 500.000 de boabe semănate, cu plusuri cantitative de 200 de kg/ha în favoarea densităților mici. Cultura primește o atenție deosebită de la pregătirea semințelor înainte de semănat, până la erbicidări. Soia este o cultură extrem de sensibilă la buruieni și pentru care avem puține soluții în postemergență. Soluția aleasă de noi este 40 g/l Imazamox, 870 g/l Bentazon + 12 g/ha de tifensulfuron-metil (concentrație 50%). La soiul P18A02 am avut producții medii de 4.000 kg/ha, iar în condițiile unui regim pluviometric mult sub normal, am reușit să încheiem anul cu o producție la soia de 3.000 de kg/ha pe o suprafață de 540 ha”, a conchis Ionuț Radu.
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences