Investiție de 8.000 de euro într-o fermă de măgărițe
Recunoscut în lumea întreaga pentru calitățile sale terapeutice, laptele de măgăriță capătă tot mai mulți adepți și în România, printre ei și Alin Gabriel Axinte, un ieșean de 32 de ani care a pus pe picioare o fermă de măgărițe al căror lapte vrea să îl vândă ca pe un elixir. Considerat un adevărat medicament, ajunge și la 150 de lei/litrul.
Afacere inedită și de succes în agricultura din județul Iași: ferma de măgărițe de la Țigănași
O idee bună are darul de a-i inspira şi pe alții. Așa se întâmplă în ultimii ani cu fermele de măgărițe, o afacere de nişă, care prinde tot mai mult contur şi în județul Iași, în comuna Țigănași. Cei mai mulți promotori sunt tineri care au curajul să parieze pe o astfel de afacere.
Alin este unul dintre cei mai tineri antreprenori din județ, student la specializarea Zootehnie din Iași. Tânărul crescător a decis să investească în ele după ce s-a documentat şi a aflat că laptele lor este foarte valoros. Acesta este considerat terapeutic pentru multiple afecțiuni.
„Am ales un business de măgărițe, deoarece laptele pe care aceste animale îl produc este cel mai special lapte din lume, conține antibiotic natural din care cel mai important e lizozema ce ajută bolile pulmonare și distruge celule canceroase. Acestea sunt niște animale foarte înțelepte, te poți înțelege cu ele, chiar dacă se zice că un măgar este încăpățânat, nu-i chiar așa. Am adus în urmă cu trei săptămâni prima tranșă de măgari, cinci femele din care unul pui, urmează să mai aducem încă zece, dintre care o să fie doi masculi și un pui, restul femele“, specifică tânărul ieșean.
Țuca, exemplarul preferat
De curiozitate să vedem exemplarele, gazda noastră ne-a făcut turul fermei și cunoștință cu ele, pentru care este foarte mândru.
„Ea este Țuca, cea mai în vârstă măgăriță din fermă. Ea este Cornuța, cea mai tânără măgăriță, dar ne mândrim și cu Mădălina, Josănica și mama puiuțului, care este singura măgăriță din fermă care dă lapte. Exemplarul meu preferat este, bineînțeles, Țuca, ea are vârsta de patru ani, este gestantă, are un puiuț și ar trebui să fete în maximum două luni de zile și o să intre și ea în producția de lapte pentru a ne asigura continuitatea acestui business. Măgărița dă în prezent între 500-900 ml lapte/zi, în condiții optime, iar în condiții de căldură de peste 30 grade Celsius nu o mulgem pentru că puiul ar trebui să stea separat și ar trebui să îndure niște condiții vitrege și atunci nu ne dorim acest lucru. Ca investiție, o femelă ajunge undeva între 800-1.000 de euro, depinde de vârstă, dacă este gestantă sau dacă are pui. Dacă este gestantă, ea nu dă lapte, dacă are pui, ea dă lapte. Un mascul ajunge undeva la 500 euro, bineînțeles trebuie să aibă pașaport, analize medicale la zi și să fie din punctul de vedere al sănătății fără probleme.“
Când este cel mai bun laptele de măgărițe?
Perioada de gestație la ecvidee, respectiv la măgari, este de 12 luni, la fel ca și la cal. După fătare, în primele trei săptămâni, nu se mulg, menționează crescătorul din Țigănași.
„Lăsăm puiul să se hrănească pentru a lua în greutate și a putea rezista, iar o măgăriță poate da lapte până la 9 luni/an. Cel mai bun lapte este în primele trei luni de la fătare pentru că atunci proprietățile lui sunt de patru ori mai mari și prețul poate ajunge până la 150 lei/l.“
Investiție care se va amortiza în trei ani
Într-un astfel de business regula principală este să nu aștepți să faci profit din prima, mai adaugă Alin Gabriel Axinte.
„Probabil la 15 exemplare, câte o să avem în total anul acesta, investiția va fi amortizată în trei ani. De anul acesta încep studiile superioare la specializarea de Zootehnie din cadrul USV Iași și am ales acest domeniu pentru a putea înainta cu acest business și pentru a reuși să am grijă de ele în mod corespunzător. Cea mai mare provocare ca tânăr fermier este să ai grijă de ele, în fiecare zi trebuie monitorizate, trebuie avut grijă în primul rând de starea lor de sănătate și să nu pătrundă alte animale pe teritoriul lor, deoarece ele sunt protective și, după cum vedeți, stau mai mult împreună“, încheie viitorul inginer zootehnist, Alin Gabriel Axinte, crescător de măgărițe.
Beatrice Alexandra MODIGA
magarite, ferma de magarite, Tiganasi, lapte de magarita
- Articol precedent: FURAJE COMBINATE Complete și Complementare NUTREȚURI COMBINATE PENTRU OVINE ȘI CAPRINE
- Articolul următor: Ameliorarea genetică a taurinelor