Romania

Un tehnician veterinar din Turdaș asigură „rasă, masă și casă“ fermei sale de capre

Un tehnician veterinar din Turdaș asigură „rasă, masă și casă“ fermei sale de capre
Distribuie:  

Andrei Denis Bokos, un tânăr de 29 de ani din comuna Turdaș, județul Hunedoara, tehnician veterinar de profesie, a avut un vis în anul 2017, să-și deschidă propriul business, care a devenit realitate în momentul în care a mizat pe zootehnie, pe o fermă de capre. Ferma de capre Turdaș are la bază o pasiune descoperită în momentul în care a achiziționat primele două capre.

Toți banii din salariu pe două capre mature și o ieduță

„Fiind în căutarea unei «afaceri de succes» în anul 2017, am trecut în revistă mai multe opțiuni, cum ar fi: plantație de cătină, creșterea struților, ciupercărie sau fermă de capre. După multe ore de căutări și documentare m-am oprit la cea din urmă opțiune, ferma de capre; având și calificarea de tehnician veterinar, am zis că mi se potrivește mănușă să apuc pe acest drum. Am achiziționat primele două exemplare împreună cu verișorul meu, el două, eu două, caprele fiind din rasa Carpatină. De când am ajuns cu ele acasă am început să le îndrăgesc, chiar dacă au fost crescute necorespunzător de vechiul proprietar, eram fascinat de tot ce făceau. După un timp am mai cumpărat două capre mature și o ieduță, de data asta Alpine Franceze. Am dat pe ele și ceva economii din momentul acela. În ceea ce privește investiția inițială, nu aș ști să vă spun pentru că, la un moment dat, dintr-o afacere a devenit pasiune“, adaugă crescătorul hunedorean.

Din anul 2017 și până în prezent s-au înmulțit fantastic și acum tânărul crescător din Turdaș deține un efectiv de aproximativ 40 de capre mature, din care 12 sunt ieduțe de anul acesta.

„Bineînțeles că am plecat de jos, neavând în curte niciun fel de animal de fermă. În primul an am construit cu mari eforturi financiare un adăpost care să respecte nevoile animalelor, după ce am făcut rost de un teren de unde să ne procurăm hrana acestora. Așa am ajuns să achiziționez un motocultor cu care ne facem treaba, iar cu trecerea timpului am extins suprafața cultivată cu furaje, dar acest utilaj nu mai făcea față. În prezent, avem un tractor, cositoare, greblă și remorca de adunat fân, utilaje care ne vor ajuta până depășim 10 ha“, specifică acesta.

Capre Carpatine & Alpine Franceze

În momentul de față, în ferma tânărului de 29 de ani, tot ce a însemnat capra Carpatina s-a montat cu țap Alpin Francez pentru o producție mai mare de lapte, încă de la începuturile „visului“ său.

„Caprele Carpatine sunt mai rezistente la boli și intemperii, pe când cele Alpine necesită o altfel de atenție, mai multă căldură iarna, pe cât posibil să nu le plouă exagerat de mult, să nu stea în curenți de aer exagerați. Având o genetică specializată pe producția de lapte, Alpina Franceză oferă mai mult lapte decât unele Carpatine. Laptele Alpinei nu are acel gust și miros de capră specific caprinelor. Asta îl face mult mai ușor de consumat de către persoanele care nu suportau înainte laptele de capră. La fel este și cu brânza rezultată din laptele acestora“, adaugă Andrei Denis Bokos.

Ferma de capre Turdas

Circulă o vorbă printre crescătorii de animale: „rasă, masă și casă“. Acestea sunt principalele aspecte pentru a avea un animal sănătos și productiv, iar tânărul fermier din Turdaș încearcă pe cât posibil să ofere animalelor sale aceste trei mari necesități. „În meniul zilnic se pot adăuga: porumb boabe, șrot de floarea-soarelui, fân, lucernă fie verde sau uscată, balot însilozat, toate acestea pentru un lapte cât mai BIO, care ajunge la clienții noștri prin intermediul Internetului. Acolo postăm tot felul de poze și noi «experimente» culinare. Clienții care nu au posibilitate de a veni la poarta fermei sunt serviți la domiciliu sau la locul de muncă“, declară tehnicianul veterinar.

„Visați măreț ca să ajungeți departe!“

Înainte de a cumpăra animalele asigurați-vă că dețineți adăpostul inițial, teren în arendă sau proprietate și utilajele necesare, ne atenționează Andrei Denis Bokos.

„Dacă sunt printre voi doritori de a investi în așa ceva, ați putea face următorul lucru: să mergeți într-o fermă de felul acesta, să învățați de acolo tot ce este de învățat. Altfel, timpul în care o să intrați pe profit o să fie mult mai scurt și cu mult mai puține obstacole. Dacă este posibil, și un curs de obținere a informațiilor de procesare a lactatelor ar fi și mai bine. Piața de desfacere o să apară treptat. Cât despre viitorul acestei ferme, sperăm să mărim efectivul, să modernizăm adăpostul, dar și să achiziționăm utilaje mai moderne, aparatură de preparare a lactatelor moderne, plus multe altele. Mai sperăm ca visul și pasiunea noastră să le ducem mai departe și copiilor și nepoților noștri. Visați măreț ca să ajungeți departe!“, încheie Andrei Denis Bokos, tânărul tehnician din Turdaș, județul Hunedoara.

Beatrice Alexandra MODIGA

capre, Hunedoara, ferme de capre, cresterea caprelor, Turdas

Alte articole: