Romania

Lavanda Fest

Lavanda Fest
Distribuie:  

În perioada 16-18 septembrie 2022, în Parcul Expoziției din Iași a avut loc a XII-a ediție a evenimentului Lavanda Fest, unde au venit producători de lavandă din toată țara. Conceptul este unic în România și a adus o parte din lanul mov în oraș. Pe lângă producătorii de lavandă, au mai participat și alți artizani creativi, fiecare având un sortiment de „ceva cu lavandă“ (macarons, ceai, înghețată, haine, accesorii, cosmetice).

Inițiat de Flori Vioreanu, o tânără de 30 de ani din Brăila, Lavanda Fest a început în iulie 2021 din dorința de a ajuta producătorii de lavandă, dar și alți mici făuritori de produse românești care merită promovate. Atunci au participat 70 de producători, dar numărul lor a crescut cu 10-20% de la o ediție la alta, iar numărul de vizitatori a fost de aproape 10.000 de oameni. Sub deviza „cumpărați de la români“, Lavanda Fest a fost evenimentul în care am cunoscut producători de lavandă și artizani creativi din toată țara. Peste 60 de producători din toată țara: Timișoara, Iași, Constanța, Brăila, Craiova, Galați, Giurgiu, Brașov, Vrancea, Bacău și alte orașe s-au adunat într-un singur loc, cu sute de creații inedite, făurite local, în cele trei zile de festival.

„La Iași are loc ediția cu numărul 12. La prima ediție au fost prezente 74 de branduri într-un parc din București. Ne-am propus să ajungem cu îndemnul „cumpărați de la români“ la cât mai mulți oameni și cred că am reușit cumva pentru că numărul vizitatorilor crește de la o ediție la alta“, ne-a spus Flori Vioreanu, producătoare lavandă și organizatoarea evenimentului.

Flori Vioreanu a avut o carieră militară, dar hobby-ul a făcut-o să renunțe la locul de muncă și să investească într-o plantație de lavandă. Se pare că nu a dat greș. „Aveam 24 de ani când am plantat primii butași pe o suprafață de 1 ha, pe un teren luat în arendă lângă casă. Apoi am luat un credit. Pe atunci lucram în armată, dar ulterior mi-am dat demisia. Am trecut de la ideea de hobby pe care o aveam la începutul activității, la cea de business, de antreprenor, deși este o muncă destul de grea. Îmi place mai mult, simt că pot să construiesc ceva și văd că prin rezultatele muncii mele îi ajut și pe ceilalți. Vrem să ajutăm producătorii și economia locală să crească“, adaugă Flori Vioreanu.

La evenimentul din Parcul Expoziției din Iași am întâlnit-o și pe tânăra Florentina Cârcotă, din Tecuci, județul Galați. „Povestioara Dealul Mov a început dintr-o pasiune foarte mare, dar și dintr-o întâmplare. Când m-am căsătorit am încercat să-mi fac un buchet de lavandă, pe atunci lumea nu cunoștea această plantă. M-am ambiționat și împreună cu soțul am înființat o cultură de lavandă pe un teren de la bunici. Îngrijim cu pasiune și cu multă trudă cultura ecologică și încercăm să facem doar muncă manuală. Plantația noastră are o suprafață de 1 ha, iar soiul pe care îl cultivăm este Angustifolia Septopolis.“

Beatrice Alexandra MODIGA

lavanda, cultura lavandei, Lavanda Fest, producatori de lavanda

Alte articole: