Romania

Alunul, o plantă cât un prieten

Alunul, o plantă cât un prieten
Distribuie:  

De curând, am întâlnit un bărbat,, care mi-a vorbit despre proiectul său de suflet.

Omul acesta vrea, nici mai mult, nici mai puțin, să vă redea demnitatea și încrederea în ziua de mâine dumneavoastră, celor care locuiți la țară...

Soluția lui este una simplă, frumoasă și curată. Merge la fel de bine la deal, la munte ori la câmpie. Omul cu pricina este inginerul horticol Ioan Horga, proprietarul pepinierei de material săditor de la Seleuș, Arad.

Și, ca să nu mai lungim vorba, această plantă, care poate să vă țină pe toți împreună, nu este alta decât, alunul!!!

Cultivat de obicei în zone cu un climat mediteranean rece, temperat continental, alunul a devenit, de ceva timp, o oportunitate și pentru România.

Iar acest lucru s-a întâmplat datorită schimbărilor climatice care au făcut ca zona de favorabilitate a acestei culturi să se deplaseze, dinspre țările cu tradiție, cum este Turcia, către altele mai noi, cum este România, și uite așa alunul a ajuns și la poarta noastră. Este, dacă vreți, un dar al încălzirii globale. Datorită creșterii temperaturilor, plantațiile de alun din Turcia, care este liderul mondial în domeniu, nu mai pot sta în repaus vegetativ ca până acum, 3-4 luni de zile. Împinși de la spate de temperaturile ridicate, alunii din Turcia, după ce au scăpat de o producție, încep imediat să se pregătească de alta nouă. Din acest motiv, producțiile au scăzut an de an, atât cantitativ, cât și calitativ.

Și uite așa a dat norocul peste noi, cei care ne aflam de o parte și de alta a Paralelei 45, care trece bine mersi prin multe din satele noastre.

Așa cum vă spuneam și mai înainte, cultura alunului este o treabă care ni se potrivește de minune, nouă românilor, mai ales din zona colinară, dar și de câmpie. Este o oportunitate, de care ar fi păcat, să nu profităm.

2,5 milioane de hectare nefolosite

Astăzi, în România sunt peste 2,5 milioane de hectare nefolosite. Multe dintre ele sunt și ale dumneavoastră, de ce să le lăsați pârloagă? Un kilogram de alune în coajă se vinde cu 3 euro. Producția medie la unitatea de suprafață este de două tone. Așadar, un câștig pe hectar este de 6.000 de euro.

În plus, la cultura de alun nu muncești mai mult de 200 de ore pe an, în timp ce la altele, 2.000-3.000 ore.

Înființarea unui hectar de alun costă în jur de 3.000 de euro. În anul 4 producția ajunge la 500 kg pe hectar, atinge nivelul mediu de 2.000 kg în anul al X-lea și continuă să producă tot așa, încă vreo 40-50 de ani.

La ora actuală, la nivel mondial, 1,6 miliarde de oameni consumă fructe uscate. În următorii 5 ani consumul se va dubla. Acum este momentul să acționăm și noi.

Cel mai bun exemplu ni-l dau frații noștri italieni, care în județul Timiș cultivă alunul pe aproximativ 1.000 de hectare. Din tot ce produc aici nu vând nimic în România, totul se duce în Italia, în industria dulciurilor. De altfel, trebuie să mai știți că cererea este mult mai mare decât oferta.

Cei care au înființat deja plantații de alun și la noi, unele pe suprafețe chiar măricele, au înțeles mai repede decât alții că piața „are nevoie de produsele lor și că astfel pot rămâne în demnitate în satul lor“.

Dacă v-am stârnit interesul cu aceste informații, aflați că la Seleuș, în județul Arad, există o pepinieră modernă, de nivel european, de unde puteți afla mai mult și mai multe despre cultura alunului.

Acum ar fi momentul potrivit ca să începeți demersurile pentru a înființa o plantație de alun în toamnă.

Marian EFTIMIE

alune, cultura alunului

Alte articole:

Alunele de la Lăschia, o afacere de 100.000 de euro

Plantațiile de alun, o investiție rentabilă pe termen lung

Aluni cu… alune italiene la Girov

Ce soiuri de alun puteți cultiva

Soiuri de alun

Alunul (Corylus avellana)

Alunul, specia pomicolă emblemă a României?

Cânepa merită şansa de a fi revigorată

Zilele Horticulturii Bucureștene, un regal al florilor