Ambiții mari pentru Măxineni, comuna care se vrea a fi cea mai modernă din Brăila
În nord-vestul județului Brăila, pe malul drept al Siretului (care formează limita cu județul Galați), găsim comuna Măxineni. Aceasta are în componența sa încă 4 sate, Corbu Nou, Corbu Vechi, Latinu și Voinești. De asemenea, comuna este traversată de șoseaua DN23, care leagă orașele Brăila și Focșani.
Ionuț Daniel Postolache, tânărul primar al comunei Măxineni, se află de doi ani la conducerea primăriei și consideră că, în pofida faptului că nu este o comună foarte mare, aceasta are potențial de dezvoltare și, mai mult, poate deveni una dintre cele mai moderne din județ.
Proiecte în derulare
„Comuna are cca 3.700 de locuitori, dar sperăm că în viitor, prin proiectele implementate, vom reuși să readucem localnicii în satul lor natal. Aceasta este amplasată pe o suprafață de 13.700 hectare, iar localnicii se ocupă preponderent cu agricultura. De asemenea, există și o fabrică de încălțăminte în zonă, unde sunt angajați cca 300 de oameni din comună“, a mărturisit primarul.
La momentul actual, în comună au fost deja implementate câteva proiecte prin care se dorește dezvoltarea zonală. Unul dintre acestea este asfaltarea satului Latino, dar și a unora dintre străzile satului Corbu Vechi. De asemenea, prin asocierea cu Consiliul Județean urmează modernizarea trotuarelor și a drumurilor de acces auto. În satul Corbu s-a implementat un proiect pentru reconstruirea acoperișului bisericii, dar și pentru construirea unei biblioteci la biserica din Măxineni.
„Avem multe proiecte în desfășurare. La grădinița de la Măxineni am început să facem împrejmuirea și urmează să construim un spațiu de joacă. Pentru acest proiect au fost alocați din bugetul primăriei cca 70.000 lei. Cea mai mare investiție la nivelul comunei (implementată împreună cu Administrația Națională «Apele Române» și Administrația de Apă Buzău – Ialomița) este consolidarea malului drept al râului Siret. Infrastructura veche a cauzat probleme încă din 2005, iar până în 2023 acest proiect va fi finalizat. De asemenea, investițiile de anul acesta vizează modernizarea căminului cultural, construirea terenurilor sintetice de sport, ne dorim să deschidem câteva secții de sport pentru activitățile extrașcolare și restaurarea bisericii din satul Voinești. De asemenea, vom încerca să implementăm și câteva proiecte pentru tinerii din localitate. Suntem singura comună din județul Brăila care are un liceu tehnologic «Matei Basarab», cu profilul Industrie alimentară și Pielărie“, a declarat Ionuț Postolache.
„Încercăm să sprijinim fermierii“
Deoarece activitatea principală a localnicilor este agricultura, primăria încearcă să-i sprijine pe fermieri. De aceea, spune primarul, se vor realiza și drumuri agricole. Ionuț Postolache a menționat: „Încercăm să venim cât mai mult în sprijinul fermierilor și să-i punem în contact, spre exemplu, cu diferiți consultanți pentru accesarea fondurilor europene. Avem mulți fermieri în zonă care au accesat fonduri europene și le-au și implementat. Avem, spre exemplu, 5 stații de irigații renovate. În plus, primăria poate inchiria fermierilor 960 ha pe o perioadă de 10 ani.
Primăria deține și o suprafață de teren câștigată în urma unui proces cu statul, respectiv 700 ha dintr-o fostă amenajare piscicolă. Aceasta se întinde pe 2.000 ha, de aceea lucrăm la momentul actual la un proiect pentru concesionarea acestui teren și exploatarea lui în folosul fermierilor. Ne dorim, spre exemplu, să putem închiria mai mult teren de pășunat. La nivelul comunei există 17.000 de ovine, dar densitate pe hectar la pășunat nu permite mai mult de 500 de capete. De asemenea, ne dorim ca 90 ha să le folosim pentru instalarea unor panouri fotovoltaice astfel încât iluminatul public să fie gratis. Iar o altă parte, cca 300 ha din fosta piscicolă, vom încerca să le scoatem la licitație“.
90% din drumurile comunei ar putea fi asfaltate prin proiectul Anghel Saligny
Primarul comunei Măxineni a mărturisit că una dintre principalele probleme ale comunei este infrastructura deoarece doar 30% din comună este asfaltată. În acest sens, cel mai mare proiect pe infrastructură la ora actuală este Anghel Saligny prin care se vizează modernizarea comunei Măxineni. Cu ajutorul fondurilor obținute se va implementa proiectul „Modernizare drumuri comunale Măxineni, Corbu Vechi, Corbu Nou și Oancea-Voinești“, în valoare de 22.430,161 lei, și „Modernizare străzi în satul Corbu Nou, comuna Măxineni, județul Brăila“, în valoare de 22.431,502 de lei. Astfel, comuna ar putea ajunge să aibă asfaltată 90% din infrastructură. „Primăria comunei Măxineni este într-o strânsă legătură și cu Asociația Comunelor din România. Prin această asociație încercăm să promovăm comuna, dar și să ne împărtășim diferite probleme cu care ne confruntăm. Ne ajutăm reciproc și încercăm să găsim soluții prielnice pentru localnicii noștri“, a conchis primarul.
Liliana POSTICA