Romania

Plantația de căpșuni din Hurjuieni, o demonstrație de răbdare și succes

Plantația de căpșuni din Hurjuieni, o demonstrație de răbdare și succes
Distribuie:  

Soții Moloce Costică – Adrian și Simona din comuna Gălănești, satul Hurjuieni, județul Suceava, au muncit ani întregi în Germania pe plantațiile cu căpșuni. După ce au învățat tehnologia de cultivare şi, mai ales, să vândă fructele s-au întors în satul natal unde, în urmă cu opt ani, au pus pe picioare propria afacere cu căpșuni. Astăzi cei doi soți cultivă o suprafață de 10 hectare.

„În ultimii ani ai facultății (2008-2009) ne căutam un loc de muncă, dar nicio firmă nu angaja sau cerea experiență. Am ales să mergem ca sezonieri în Germania la căpșuni, acolo am văzut exact cum se cultivă, am învățat foarte multe despre această cultură și astfel în anul 2014 am luat hotărârea să începem ceva în România. Am realizat că cea mai multă experiență practică o avem în agricultură și nu în domeniile în care ne-am pregătit, astfel am decis să plantăm primii noștri 30 de ari de căpșuni“, ne spune tânăra suceveancă.

Terenul pe care au plantat primii căpșuni le-a fost pus la dispoziție de părinți, iar cu puținii bani strânși din Germania au înființat mica plantație. „Până în anul 2022 nu am accesat fonduri europene, iar tot profitul realizat din căpșunărit și alte culturi adiacente (cultură mare: porumb, grâu și alte cereale) l-am reinvestit în agricultură și utilaje. Folosim soiuri remontante și unifere, alese în așa fel încât să fie cât mai gustoase și să ne asigure căpșuni din luna mai până la venirea brumei în toamnă. Ca tehnologie de cultivare folosim sistemul tradițional cu mulcire pe paie, în câmp liber. În cultura noastră se regăsesc soiuri foarte gustoase și aromate, dar cu o producție mai mică. Am ales aceste soiuri în detrimentul celor foarte productive, dar fără gust, pentru a mulțumi cumpărătorii și credem noi că acesta este atuul nostru și motivul pentru care cumpărătorii ne apreciază produsele și vin de departe pentru a le cumpăra.“

În acest moment, în plantația de la Hurjuieni se cultivă 10 hectare de căpșuni. „Nu folosim erbicide, prășim și plivim totul manual și, la nevoie, aplicăm tratamente pentru dăunători. În ultimii ani vremea ne dă cele mai multe bătăi de cap, sunt ani cu precipitații foarte multe care ne strică fructele și ani în care seceta este cruntă (ca în această primăvară), iar sistemul de irigație nu face față, fructele rămânând mici.“

Spre deosebire de producătorii din alte zone, cei doi tineri nu se plâng de lipsa pieţei de desfacere din ţara noastră şi nici de lipsa zilierilor, dimpotrivă. Spun că forţă de muncă se găseşte la preţul corect. Potrivit celor doi, la început comercializau fructele în pieţe, apoi, cu sprijinul Direcţiei Agricole Suceava, au reuşit să intre în supermarket-urile din judeţ. „Mare parte din producție merge către un lanț de supermarketuri (Carrefour), unde livrăm pe toată zona Moldovei, o parte din producție se vinde printr-un magazin propriu amplasat în comuna noastră, iar ce rămâne livrăm unor colaboratori din zona Sucevei. Prețurile cu care vindem variază între 8 și 15 lei/kg. Contează foarte mult producția pe care o avem, precum și calitatea fructelor din anul respectiv. Pe viitor vrem să ne continuăm afacerea cu căpșuni, să fim mai performanți, să creștem și să fim un mic brand în zona noastră. Ne dorim să ne îmbunătățim tehnologiile de cultivare atât la căpșuni, cât și la celelalte culturi și sperăm cu această ocazie să fie cât mai puțină muncă fizică și să avem măcar puțin timp liber“, încheie Simona Moloce.

Beatrice Alexandra MODIGA

Suceava, capsuni, plantatii de capsuni, Galanesti, Hurjuieni

Alte articole: