Dor de câmp... Soiuri exclusive și tehnologie marca Agrii România
Scris de Lumea SatuluiDupă doi ani în care evenimentele în câmp au fost sistate, fermierii au avut din nou oportunitatea de a participa la prezentările companiilor de profil. Recent, compania Agrii România a organizat o prezentare a soiurilor pe care le are în portofoliu, dar și a tehnologiilor pe care le propune fermierilor. Evenimentul a avut loc în județul Ialomița, localitatea Iazu, o regiune cu areal optim din punct de vedere agrar pe o categorie de sol medie.
„Pregătim deja campania de toamnă“
Roxana Jercan, manager categorie sămânță Agrii România: „Locația Iazu este una dintre cele 4 platforme ale noastre, unde vrem să ne prezentăm produsele exclusive și să venim către fermieri cu cele mai bune tehnologii pe care mai întâi le testăm noi. De altfel, tot ce le propunem fermierilor testăm mai întâi minimum 2-3 ani. Aici, în câmp, colegii mei prezintă soiurile noastre exclusive care fac parte din portofoliul Atlas care este umbrela ce acoperă toată oferta noastră de semințe exclusive. Acest brand a fost lansat pe piața din România acum doi ani. De asemenea, este prezentată și partea de tehnologie pentru că, pe lângă brandul Atlas de semințe, avem și produse exclusive pe partea de pesticide pe care le testăm, iar apoi le propunem partenerilor noștri din piață. Ne-am concentrat pe producția de cereale păioase pentru că deja ne pregătim de campania de toamnă. Pot să spun că suntem pregătiți atât la cereale păioase, cât și la rapiță, dar și cu tehnologiile de protecție a plantelor.“
„Ne-am confruntat cu situații limită, iar emoțiile sunt și acum la nivel ridicat“
Țibulcă Laurențiu, manager tehnic pesticide și soluții de nutriție foliară și stimulare a plantelor Agrii România: „Am venit aici să vedem genetica nouă propusă de Agrii și alternativa de protecție fitosanitară a culturilor. Noi am făcut un plan de lucru în avans, înainte de a lua ființă acest proiect cu loturile de testare Agrii pe care l-am implementat în teren pe mai multe zone. Aici am testat câteva soiuri noi din diferite bazine de producere a semințelor aduse nu numai din România, ci și din străinătate și am coroborat această activitate cu un plan de protecție fitosanitară. Mă refer aici atât la combaterea buruienilor, a dăunătorilor, cât și la combaterea agenților patogeni. Am construit acest plan pe trei intervenții, identificându-le ca fiind tratamente – T1, T2, T3 – în diferite fenofaze pentru a eficientiza atât tehnic, cât și economic culturile de cereale păioase.
Vreau să subliniez faptul că, în acest an agricol, începând din toamnă până în acest moment, din punct de vedere climateric, atât noi, cât și fermierii ne-am confruntat cu situații limită, iar emoțiile sunt și acum la nivel ridicat. Vă pot spune că, în cazul cerealelor păioase, de la pregătirea patului germinativ până la intrarea în iarnă s-a acumulat un nivel foarte deficitar de precipitații. În intervalul octombrie-martie în această locație s-au acumulat 157 l la mp. Din martie, de la reluarea în vegetație până în acest moment, lucrurile nu s-au schimbat major în sens pozitiv, cumulul de precipitații acumulat în sol fiind undeva la 70 l/mp. Dar aceste precipitații, au fost distribuite neuniform și asta este o altă problemă. Acestă situație nu a favorizat o dezvoltare foarte bună a plantelor. Cu toate acestea, aplicând o agrotehnică adaptată, am reușit să avem o dezvoltare foarte bună a plantelor pe diferite genetici în parte, iar așteptările sunt la cele mai ridicate cote.“
„Agricultura de precizie îi ajută pe fermieri să crească eficiența economică a fermei“
Bogdan Braica, manager de proiect cercetare-dezvoltare Agrii România: „Rhiza este un serviciu de agricultură digitală, de precizie, care vine în sprijinul fermierilor pentru a-i ajuta în luarea celor mai bune decizii pentru creșterea eficienței economice a fermei. Acest serviciu este disponibil pe platforma informatică. Contour este o platformă cu informații despre datele meteo, mă refer atât la date de tip now cast, cât și la date istorice despre temperatura și umiditatea solului, care ne ajută foarte mult pe perioada de semănat. Prin intermediul platformei Contour, utilizatorul are acces la date meteo exacte (temperatura aerului, precipitaţiile, temperatura solului, viteza vântului, cantitatea de apă din sol, gradul de accesibilitate cu utilajele în câmp), imagini satelitare NDVI, NDVI Early, Clorofilă, GCVI. Date utile mai ales primăvara, atunci când urmărim acea tendință de creștere a temperaturii, concentrându-ne pe vârful de creștere, așa cum recomandă producătorii – de 8 grade, cu tendința de creștere. Având 7 zile prognoză, cu 7 zile istoric putem vedea dacă există acea tendință de creștere sau este doar un vârf de creștere. Tot din graficul de prognoză meteorologică, un alt aspect util fermierilor este banda de accesibilitate în teren prin intermediul unui utilaj, corelat pe baza unui algoritm, cu toate informațiile meteo disponibile, prin care se scanează umiditatea foliajului. De aici deducem cu precizie aplicarea tratamentelor foliare.
Tot în cadrul proiectului avem și zona de monitorizare satelitară, unde urmărim monitorizarea culturilor în toate fazele de vegetație, de la răsărire la coacere. În acest scop folosim tipuri de imagine NDVI, obținând nivelul de clorofilă a plantelor din parcelă. Efectuăm, de asemenea, și cartare agrochimică de precizie. Un prim pas pentru realizarea ei este scanarea terenului pentru identificarea parcelelor și a terenului necultivat, identificare care se face prin variația terenului. În funcție de tipurile de sol identificate împărțim parcelele în microparcele pe care le denumim zone de management din care, fizic, se vor preleva probe de sol. Vreau să precizez că, după efectuarea analizelor de cartare a solului, venim cu planurile de fertilizare sau de semănat.“
Bogdan PANȚURU
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences