Actualitate 17 Aprilie 2022, 12:46

România se confruntă cu un deficit de semințe certificate bio

Scris de

În condițiile în care ni se cere să ne îndreptăm către o agricultură tot mai „verde“, deficitul de semințe bio este tot mai accentuat. Situația este destul de serioasă și va deveni chiar dramatică din 2030.

Nivelul de producere a semințelor certificate și ecologic în România este unul extrem de redus, iar situația va deveni chiar dramatică din anul 2030, când va fi interzisă utilizarea semințelor convenționale în agricultura ecologică. În prezent, în România există doar cinci operatori autorizați, din care doi sunt institute de cercetări. Care ar fi soluția în momentul de față? Ei bine, singura măsură poate veni dinspre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), instituție ce ar putea legifera pentru funcționare permanentă grupul de lucru pentru autorizarea semințelor în agricultura ecologică.

De asemenea, pentru a recupera decalajul față de celelalte state membre ale Uniunii Europene, ar trebui stabilită o subvenție pentru câțiva ani prin care să se permită producătorilor autohtoni de sămânță bio să se dezvolte și să producă suficiente cantități de sămânță bio pentru România.

A produce ecologic înseamnă a respecta anumite reguli de exploatare agricolă ecologică, iar aceste reguli se bazează pe principii generale și specifice menite să protejeze mediul, să mențină biodiversitatea Europei și să consolideze încrederea consumatorilor în produsele ecologice. Acestea acoperă toate domeniile producției ecologice și se bazează pe o serie de principii esențiale. Drept urmare, producătorii ecologici trebuie să adopte alte soluții pentru a menține fertilitatea solului și sănătatea animalelor și a plantelor, de exemplu: rotesc culturile pentru a reface fertilitatea solului, cultivă plante fixatoare de azot și alte culturi pentru îngrășăminte verzi; nu utilizează îngrășăminte minerale pe bază de azot; pentru a reduce impactul buruienilor și al dăunătorilor, aleg soiuri rezistente și aplică tehnici ce încurajează controlul natural al dăunătorilor.

Care sunt standardele la nivelul Uniunii Europene

Potrivit cerințelor Comisiei Europene, toate plantele și produsele vegetale ecologice trebuie să fie cultivate din materiale de reproducere a plantelor (semințe, butași, rizomi etc.) conforme cu standardele ecologice. Fiecare stat al Uniunii Europene trebuie să aibă o bază națională de date privind producția ecologică de semințe pentru ca agricultorii să poată identifica ușor furnizorii de semințe ecologice din țările lor. Statele membre UE comunică numele organizației desemnate responsabilă cu actualizarea listei semințelor produse în mod ecologic și a furnizorilor acestora. Totodată, începând cu 1 ianuarie 2022, bazele naționale de date privind semințele ecologice vor trebui să includă informații despre disponibilitatea materialului de reproducere a plantelor ecologice și în conversie, potrivit Regulamentului (UE) nr. 2018/848.

Simona-Nicole DAVID


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti