Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Afacere unică în Regiunea Moldovei . Un ieșean produce microplante la Cotnari

Afacere unică în Regiunea Moldovei . Un ieșean produce microplante la Cotnari

Tânărul Andrei Băeanu a avut un vis, iar acum culege roadele. A investit o sumă modică de 5.000 de euro în creșterea microplantelor, iar afacerea este una de succes.

„Cultivăm 10-15 varietăți de microplante“

„Momentan mă ocup de cultivarea microplantelor în Cotnari, județul Iași. Afacerea am pornit-o în anul 2021, în pandemie. Am vrut un business, o miniafacere dacă pot să o numesc așa, cu microplante pentru simplul motiv că a necesitat o investiție inițială relativ mică, undeva în jur de 5.000 de euro. Am avut nevoie de un spațiu redus de doar de 12 mp, iar acesta a fost un alt avantaj pentru care am ales acest tip de business.

Microgreens este denumirea în engleză a microplantelor. De fapt, acestea au fost descoperite și folosite în America, între anii 1980-1990, de către bucătarii-șefi pentru realizarea decorului și aranjamentului farfuriilor. Ulterior, s-a descoperit că aceste plăntuțe sunt pline de nutrienți și, ca urmare, au calități nutritive mult mai mari decât surorile lor, legumele mature“, adaugă ieșeanul.

Pentru tânărul antreprenor piața de desfacere o reprezintă HoReCa, mai exact restaurantele din zona Iașului. „Încercăm să vindem și către persoane fizice, doar că nu știu foarte multe despre microplante sau care sunt avantajele acestora. Noi cultivăm 10-15 varietăți de microplante. Aici avem doar 4 varietăți, cele mai cerute de către clienții noștri, respectiv mazăre, trei feluri de ridiche și floarea-soarelui care este cea mai îndrăgită de copii și de către noi“, mai spune Andrei.

Semințe pe pat de iută în sistem de creștere vertical

Ciclul de producție al unei microplante variază între 7 și 14 zile, iar în fiecare săptămână antreprenorul produce 2.200 de păhărele.

„Așa cum am zis, noi am început cu 5.000-6.000 de euro, alocați sistemului de creștere vertical, dezumidificatorului, aerului condiționat.

Am achiziționat un dezumidificator pentru că temperatura și umiditatea trebuie să fie controlate. Umiditatea trebuie să fie undeva între 50-60%, să nu existe riscul de mucegai sau să putrezească plantele pentru că este o densitate destul de mare. Temperatura optimă este în jur de 20-24 de grade Celsius, cel mult.

Sistemul nostru vertical funcționează foarte simplu. În aceste pahare punem la germinat sămânța pe un pat de iută care imită pământul.

De ce folosim pat de iută? Cultivarea în interior este mult mai curată și nu riscăm să aducem alte microorganisme.

Punem semințele peste patul de iută, le udăm regulat, timp de 5-6 zile. După 7 zile le scoatem la lumină, unde stau între 3 și 5 zile, depinde de cât vrem noi să crească și lucrul acesta îl controlăm atât din lumină, cât și din temperatură.“

Producătorul ieșean adaugă faptul că sistemul este unul automat de lumini, ventilație și apă, acestea fiind controlate direct de pe telefon.

microplante

„Atât distribuirea luminii, cât și udarea microplantelor se face în tăvi inundabile, ca atare nu trebuie să udăm fiecare ghiveci în parte. Se udă toate odată, apa se scurge înapoi în bazin și astfel reușim să folosim cu 90% mai puțină apă necesară creșterii microplantelor, în comparație cu o legumă convențională pe care o creștem în câmp sau în solarii.“


„O caserolă de patru pahare sau un păhărel de microplante costă de la 5 lei la 6 lei, în funcție de varietate. Noi cultivăm în momentul acesta și amarant, o microplantă arătoasă care este folosită în principal de bucătarii-șefi pentru a decora farfuriile.“ – Andrei Băeanu

„Noi, fermierii, producem hrană pentru generațiile viitoare, de aceea avem nevoie de inovare. Tinerii din ziua de azi au șansa să inoveze în agricultură, ceea ce se întâmplă acum. Ca exemplu aș da agricultura verticală pe care o practicăm pe o scară destul de mică cu microplantele. Potențial este... S-au schimbat și se vor schimba multe în agricultura convențională, terenul este din ce în ce mai mic și atunci trebuie să valorificăm suprafețe mici, cu resurse cât se poate de puține și să producem la maximum. Horticultura, agricultura sunt, cu siguranță, domenii de viitor.“ – Andrei Băeanu


Beatrice Alexandra MODIGA

Moldova, Cotnari, microplante

Alte articole: