Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Tratarea pomilor afectați de focul bacterian

Tratarea pomilor afectați de focul bacterian

Prof. univ. dr. Florin Stănică


Una dintre cele mai grave boli ce poate afecta pomii fructiferi este focul bacterian, boală ce poate fi favorizată și de anumite condiții climatice.

Cauzată de agentul patogen Erwinia amylovora, focul bacterian este o boală care afectează în special pomii fructiferi precum gutuiul, părul, mărul, dar nu numai. Această bacterie atacă frunzele, florile, trunchiul și se răspândește foarte ușor, ducând rapid la uscarea pomului și chiar a întregii plantații.

„Din păcate, în România, este o problemă foarte serioasă. Focul bacterian al rozaceelor afectează nu doar pomi și arbuști, dar și plante. În România a fost semnalat pentru prima dată în 1992 la o fermă din județul Brăila, lângă Însurăței, unde într-un singur an a afectat 40 de hectare de gutui. Valerian Severin a semnalat această boală deosebit de periculoasă la începutul anilor '90, dar nu a fost băgat în seamă“, spune prof. univ. dr. Florin Stănică, Facultatea de Horticultură, prorector USAMV București.

Cum arată pomii afectați de boală

Printre simptomele focului bacterian se numără și aspectul pălit sau ars al inflorescențelor, cel mai ușor de observat fiind la începutul primăverii. Bacteria se extinde apoi către frunze și lăstari, unde pot apărea ulcerații de diferite culori și nuanțe, de la alb și galben la roșu închis și ruginiu. Totodată, se poate observa și un mucus bacterian la nivelul scoarței pomului afectat. Ulterior, sunt afectate fructele verzi pe care apar zone negre, necrotice. La peri, de exemplu, petele negre au un contur verde inițial, pentru ca, mai apoi, pata neagră să cuprindă întreg fructul. La măr, petele apar odată cu înroșirea prematură a zonelor din jurul lor pentru ca mai târziu fructele să se brunifice în totalitate.

„Cum putem să ne dăm seama dacă un gutui, să zicem, a fost afectat de această bacterie? Ei bine, vedem că frunzele nu cad din pom. Deși sunt maronii, uscate, frunzele rămân tot în copac. În afară de gutui, poate fi afectat părul, de aceea nu prea mai avem plantații de păr în țara noastră, dar sunt și anumite soiuri de măr ce pot fi afectate de focul bacterian“, mai spune prof. univ. dr. Florin Stănică, Facultatea de Horticultură, prorector USAMV București.

Cum se transmite agentul patogen

Această bacterie se transmite foarte ușor de la un pom la altul, de la o plantă la alta, prin uneltele care au fost folosite pentru tăierea pomilor bolnavi, prin păsări, insecte, vânt.

„Se transmite foarte ușor prin păsări sau chiar albine. Este suficient ca o pasăre să se așeze pe un lăstar afectat, să ia pe picioare bacteriile, să se ducă pe un alt pom și să ducă bacteriile acolo. La fel și cu albinele, care pot duce această bacterie de pe o floare afectată. Lăstarul care a fost afectat se usucă și se apleacă sub forma unei cârje. Se formează un exudat care seamănă cu o lacrimă ruginie. La soiurile sensibile se usucă întreg pomul“, explică prof. univ. dr. Florin Stănică, Facultatea de Horticultură, prorector USAMV București.

Prevenire sau vindecare

Focul bacterian poate fi prevenit prin folosirea tratamentelor cu produse pentru protecția plantelor, dar este foarte importantă și dezinfectarea cu alcool sau clor a uneltelor cu care executăm tăierea pomilor. De asemenea, este foarte important ca apicultorii să-și mute stupii la o distanță considerabilă de livezi pentru a nu exista riscul răspândirii focului bacterian de către albine. „Dacă avem pomi afectați, vedem în timpul perioadei de vegetație – mai-iunie – că lăstarii sunt afectați căpătând această formă de cârjă sau chiar apare exudatul bacterian sub forma unei lacrimi ruginii pe lăstar. De aceea trebuie să luăm măsuri urgente. Cele mai indicate sunt produsele pe bază de cupru, dar foarte importantă este și igiena culturală. Astfel, tăiem cu foarfeca lăstarii afectați; este bine să tăiem sub zona care a fost afectată (30-40 cm sub zona afectată) și apoi să facem tratament cu zeamă bordeleză și Aliette (fosetil aluminiu). Dar este bine să facem și tratamente preventive tot cu aceste produse“, mai explică prof. univ. dr. Florin Stănică, Facultatea de Horticultură, prorector USAMV București.

Lăstarii și ramurile afectate se ard

Potrivit profesorului Florin Stănică, lăstarii și toate ramurile uscate se taie și se ard, nu se pun în materialul de compostare. Iar, după tăierea ramurilor afectate, este bine să se facă tratamentul cu zeamă bordeleză și Aliette.

„În alte țări, această boală este foarte bine supravegheată. În Elveția, de pildă, se face un comandament național și, dacă apare un pom afectat într-o zonă, îl scot din pământ, îl distrug și îl despăgubesc pe proprietar. Din păcate, în România, nu s-a luat nicio măsură pentru a preveni această boală în ultimii 30 de ani“, a mai spus prof. univ. dr. Florin Stănică, Facultatea de Horticultură, prorector al USAMV București.


Erwinia amylovora este agentul patogen responsabil de apariția bolii focul bacterian, boală ce poate afecta în întregime plantațiile de pomi fructiferi. Focul bacterian se manifestă în special în lunile mai și iunie, stagnează în perioadele de caniculă și revine apoi toamna, în lunile septembrie și octombrie.


Simona-Nicole David

pomicultura, Focul bacterian, Erwinia amylovora, tratarea pomilor fructiferi

Alte articole:

Tehnologia viitorului finanțată prin AFIR - proiect inovativ în pomicultură

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO) pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse, practici, procese și tehnologii în sectoarele agricol, pomicol, alimentar și forestier în cadrul submăsurilor 16.1 și 16.1a. Alocarea financiară totală pentru acest tip de investiții a fost de peste 9,4 milioane de euro, fonduri pe care AFIR le-a utilizat prin cele 26 de proiecte contractate. Valoarea plăților efectuate către beneficiari este 7,7 milioane de euro, până la acest moment. 

Un proiect reprezentativ pentru sectorul investițiilor inovative în agricultură este cel realizat de Grupul Operațional „ROBO-FERMIER”, format din trei membri: Liderul de proiect –  SC PERECO SRL alături de expertul în robotică Călin Dragoș, precum și cei doi parteneri ai liderului de proiect: Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa și societatea Integro Management Consult SRL.

Investiția în valoare de 359.829 de euro finanțată de AFIR și realizată în localitatea Bătești din județul Prahova, constă în realizarea platformei modulare robotice autonome ROBO-FERMIER cu scopul de a dezvolta și realiza în comun cu partenerii o soluție inovatoare de gestiune și de management a exploatațiilor pomicole ecologice care se confruntă atât cu probleme privind nivelul înalt de resursă umană necesar în administrarea unei plantații pomicole, cât și cu oferta scăzută de personal calificat din acest domeniu. 

În cadrul proiectului sunt implicați un producător și un procesator agricol, un expert în robotică, un consultant în dezvoltarea agriculturii ecologice și un institut de cercetare în scopul obținerii unei soluții utile fermierilor. Proiectul pilot propus de GO a realizat și a testat aplicabilitatea comercială în contextul pomiculturii ecologice și agriculturii de precizie, a unei soluții robotice autonome modulare destinate executării lucrărilor din plantațiile pomicole – întreținerea plantației, monitorizarea și aplicarea de tratamente.

Proiectul propune integrarea de soluții hardware și software pentru realizarea unui concept unitar în vederea funcționării autonome a platformei. Astfel, „fermierul” robot apelează la soluții inovative din domeniile: poziționare  globală (GPS), utilizarea senzorilor (accelerometru, giroscop, compass), a sateliților și a imaginilor luate Ia nivelul plantației, precum și dezvoltarea și folosirea unor instrumente de management al informației, de interpretare a variațiilor și de reducere a emisiilor de carbon și a energiei electrice.

Tehnologia robotică vine în sprijinul fermierilor prin acoperirea deficitului de forță de muncă din agricultură. Proiectul pilot dovedește că platforma robotizată Robo-Fermier este o soluție pentru problemele reale și practice identificate în fermele pomicole ecologice, iar rezultatul proiectului are șanse mari de a fi asimilat în economia reală.

Astfel, inițiativa și mai ales realizarea echipei de proiect este cu atât mai lăudabilă cu cât principalul motiv al demersului nu a fost obținerea unui profit, ci aducerea la viața a unei idei, trecând peste multe greutăți logistice, dificultăți și momente în care tot proiectul părea că se prăbușește.

Informații suplimentare

Prin realizarea acestui proiect s-au obținut următoarele rezultate concrete:

Un studiu privind principalele caracteristici ale plantațiilor pomicole înființate pe sisteme moderne de cultură, utilizat ca sursă de informație științifică, pe baza căreia a fost testat robotul și au fost realizate programe de operare, ținând cont de specie, densitate, profil plantație etc.

O platformă robotică, autonomă și modulară, destinată întreținerii plantațiilor pomicole ecologice (prin lucrări de tăiere a ierbii și săpat printre pomi pe rând, recoltarea mecanizată  si monitorizarea stării fitosanitare a plantațiilor) care să permită inclusiv înlocuirea tractoarelor, cu combustie de energie fosilă, reducându-se astfel nivelul de poluare din agricultură.

O bază de date  cu informații și fotografii cu principalele boli și dăunători din plantațiile pomicole ecologice, necesară softului bazat pe IA (Inteligență Artificială), pentru recunoașterea bolilor și dăunătorilor prezenți în plantație și utilizată de platforma robotică. Cu ajutorul acestei baze de date, robotul va învăța în permanență putând să recunoască existența în diferite stadii de dezvoltare a factorilor patogeni.

O aplicație mobilă de monitorizare și control a platformei robotice. Această aplicație poate fi instalată sau utilizată din Cloud, pe terminale telefonice, tablete sau PC și permite accesarea prin internet a platformei

Un studiu de impact al utilizării sistemelor electronice, respectiv a platformei ROBO - FERMIER, în eficiența economică a fermelor pomicole ecologice și în cadrul cheltuielilor de producție.

Pagina web de prezentare a proiectului – www.robofermier.ro

Instruirea de bază pentru membrii GO și accesul la utilizarea metodelor inovative de gestiune a proiectului, astfel încât să poate gestiona în mod eficient activitatea.

Monitorizarea permanentă a plantațiilor pomicole, precum și soluția de utilizare eficientă a produselor de control prin aplicarea lor locală au efecte pozitive socio-economice și de mediu: reducerea consumului de combustibil, îmbunătățirea condițiilor de lucru ale fermierilor, conservarea solului și îmbunătățirea caracteristicilor sale și scădere a riscului de eroziune, creșterea producției, o eficiență ridicată și implicit o reducere a costurilor de întreținere a plantațiilor.

Sursa: afir.ro

AFIR a prelungit sesiunea de depunere proiecte de investiții aferente DR 15

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu o lună a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-15 Investiții în exploatații pomicole, intervenție finanțată cu fonduri din Planul Strategic 2023 – 2027. Astfel, noul termen limită pentru depunerea proiectelor prin DR-15 în această sesiunea este 31 mai 2024, ora 16.00.

Reamintim că, pentru sesiunea în curs, alocarea financiară este de 151.383.527 de euro, iar depunerile se realizează în limita plafonului de 150% din alocare. De la momentul lansării sesiunii (8 ianuarie 2024) și până în prezent, s-au depus online 232 de solicitări de finanțare în valoare totală de 149.652.438 euro.

Valoarea maximă a finanțării pentru investițiile în sectorul pomicol este de 1.500.000 euro/ proiect pentru investiții sau de până la 300.000 euro în cazul proiectelor care propun doar achiziția de utilaje și de echipamente agricole. Sprijinului nerambursabil poate ajunge la maximum 65% din totalul costurilor eligibile.

Menționăm că pragul de calitate lunar pentru etapa de depunere 1 – 31 mai 2024 aferentă DR-15 este de 20 de puncte.

Pentru întocmirea documentației necesare depunerii cererii de finanțare, toți cei interesați au la dispoziție pe pagina www.afir.ro, la secțiunea Finanțare, Ghidul solicitantului și anexele aferente intervenției DR-15 – Pomicultură - NOUL Portal AFIR - informații PS PAC, depunere Online.

MADR lansează sesiunea de depunere a proiectelor pentru DR 15 Investiții în exploatații pomicole, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va lansa sesiunea de depunere a  proiectelor pentru DR-15 - Investiții în exploatații pomicole, o intervenție esențială din Planul Strategic PAC 2023 – 2027. Această inițiativă contribuie la realizarea obiectivelor specifice PAC, respectiv la creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.

Sesiunea se va desfășura în intervalul: 08 ianuarie 2024, ora 9.00 – 30 aprilie 2024, ora 16.00.

Alocarea financiară pentru sesiunea de depunere proiecte este de 151.383.527 Euro din care:

  • Componenta înființare și modernizare exploatații pomicole - 142.383.527 Euro
  • Componenta înființare și modernizare pepiniere pomicole – 9.000.000 Euro

Beneficiarii acestei sesiuni sunt fermierii (cu excepția persoanelor fizice), cooperativele agricole și societățile cooperative care deservesc interesele membrilor, grupurile și organizațiile de producători recunoscute de MADR, constituite în baza legislației naționale în vigoare și care deservesc interesele acestora.

Sprijinul nerambursabil acordat prin intervenția DR-15 este de maximum 65% din costurile eligibile, fără a depăși suma de 1.500.000 euro/proiect, cu excepția proiectelor care implică achiziția de utilaje și echipamente agricole, al căror cost nu poate depăși 300.000 euro.

MADR încurajează participarea activă a beneficiarilor și așteaptă proiecte inovatoare care să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului pomicol în România.

Pentru informații suplimentare, ghidul solicitantului și formularele necesare pot fi consultate pe site-urile www.madr.ro și www.afir.ro.

AFIR a publicat condițiile accesării fondurilor europene pentru investiții în sectorul zootehnic și în procesare

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. Ambele intervenții sunt finanțate prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

Valoarea maximă a fondurilor europene care se pot obține pentru investiții în sectorul zootehnic prin DR-20 este de 2.000.000 euro/ proiect, iar în cazul investițiilor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului public este de 300.000 euro/ proiect. Sprijinului public nerambursabil, raportat la costurile eligibile per proiect, este de maximum 65% din costurile eligibile.

Dintre investițiile eligibile prin intervenția DR-20, amintim înființarea, extinderea și modernizarea adăposturilor de animale, dotarea exploatației cu utilaje agricole, cu remorci și semiremorci tehnologice specializate pentru activitatea agricolă, precum și cu utilajele agricole necesare asigurării bazei furajere. Sunt eligibile și investițiile pentru înființarea, extinderea și modernizarea unităților de condiționare și depozitare, investițiile necesare reproducției, înființarea sau dezvoltarea componentei de comercializare la nivel de exploatație – inclusiv magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole.

În cadrul intervenției DR-22, valoarea finanțării acordate este de maximum 10.000.000 de euro/ proiect pentru înființarea unităților de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate. Tot prin DR-22 se pot obține fonduri de cel mult 7.000.000 de euro/ proiect pentru alte investiții de înființare decât cele menționate anterior și de maximum 3.000.000 de euro/ proiect pentru investiții de modernizare.

Prin intervenția DR-22, sunt eligibile investiții în construcția și dotarea unităților de condiționare, depozitare și procesare, în infrastructura internă şi în utilități, precum și cheltuieli pentru asigurarea respectării condițiilor de igienă și a fluxului tehnologic, cheltuieli aferente marketingului produselor obținute (echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor), cheltuieli aferente comercializării produselor etc.

Conform Regulamentului de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare și soluționare a contestațiilor pentru proiectele aferente intervențiilor de dezvoltare rurală din PS 2023 – 2027, sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se deschide după 15 zile calendaristice de la publicarea pe site-ul AFIR a Ghidului solicitantului și a fișei de evaluare generală a proiectului.

Pentru elaborarea documentației necesare depunerii cererii de finanțare, toți cei interesați au la dispoziție pe pagina www.afir.ro, la secțiunea Finanțare, Ghidul solicitantului și anexele aferente DR-20 (click aici pentru acces direct) și DR-22 (click aici pentru acces direct).

48 de milioane de euro, fonduri europene disponibile prin AFIR, pentru sectorul pomicol

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale lansează în perioada 9 septembrie – 12 decembrie 2022 sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare pentru investiții în exploatații pomicole, prin submăsura 4.1a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Fondurile europene alocate sunt în valoare de 48 de milioane de euro, împărțite în trei componente, după cum urmează: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru înființare, extindere, modernizare plantație inclusiv condiționare și marketing (ca și componente secundare). Pentru înființarea, extinderea și modernizarea pepinierelor, inclusiv condiționare și marketing (ca și componentă secundară) sunt alocate 7,5 milioane de euro în această sesiune. De asemenea, alte 10 milioane de euro sunt puse la dispoziția solicitanților pentru achiziția utilajelor de recoltare (modernizarea exploatației).

Sprijinul public nerambursabil acordat prin aceasta submăsură este de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile și poate ajunge până la 90%. Valoarea fondurilor acordate prin submăsura 4.1a este cuprinsă între 100.000 de euro și 1.500.000 euro, în funcție de tipul investiției și de beneficiar.

Pragurile de calitate lunare încep, în prima lună de sesiune, de la 90 de puncte pentru componenta înființare, extindere, modernizare plantație inclusiv condiționare și marketing, respectiv 85 de puncte pentru componenta achiziție utilaje de recoltare și de la 60 de puncte pentru înființare, extindere, modernizare pepinieră inclusiv condiționare și marketing și scad treptat până la pragul minim de 15 puncte pentru toate componentele.

Precizăm că, pentru prima dată, modalitatea de repartizare a fondurilor neutilizate din cadrul unei componente către componenta sau componentele supralicitate se va face în ordinea prestabilită în urma deciziei Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală. Astfel, prima opțiune pentru realocarea fondurilor neutilizate este componenta de înființare, extindere, modernizare plantație inclusiv condiționare și marketing, cea de-a doua opțiune este achiziția utilajelor de recoltare, iar cea de-a treia opțiune vizează componenta de înființare, extindere, modernizare pepinieră inclusiv condiționare și marketing.

Depunerea cererilor de finanțare pentru investiții în exploatații pomicole se va face online pe www.afir.info, conform precizărilor Ghidului solicitantului și anexelor aferente, începând cu data de 9 septembrie 2022, ora 9:00. Termenul limită de primire a solicitărilor de finanțare este 12 decembrie 2022, ora 16:00.

Sursa: afir.info

Culege-ți sigur aronia la ICDP Mărăcineni

Culegi singur, plătești mai puțin! Aceasta este deviza prin care reprezentanții Institutului de Cercetare-Dezvoltate Pitești-Mărăcineni îi îndeamnă pe iubitorii de fructe să participe activ la Zilele culesului fructelor românești.

De această dată, iubitorii de fructe sunt invitați să-și culeagă cantitatea dorită de aronia – scoruș negru, la prețul de 6 lei/kg. Cei interesați se pot prezenta la Institut în zilele: sâmbătă, 6 august 2022, luni-vineri, 8-12 august 2022.

Institutul pune la dispoziție caserole și material de protecție, iar cei interesați să culeagă pentru consum propriu aronia sunt însoțiți în livadă de personalul calificat pentru îndrumare.

Inițiativa institutului este lăudabilă, mai ales că pot participa și copiii, bineînțeles, însoțiți de părinți.

Larissa DINU

invitatie cules Aronia

Cum funcționează utilajul care execută 6-7 lucrări pe an în plantațiile pomicole

Tema unuia dintre workshopurile organizate la începutul lunii mai de către Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV București a fost mecanizarea în pomicultură. Una dintre demonstrațiile susținute a fost realizată cu un utilaj propulsat despre care, spune prof. univ. Florin Stănică, este indispensabil pentru plantațiile pomicole. În rândurile următoare prezentăm o descriere succintă a caracteristicilor acestui utilaj și a lucrărilor pentru care poate fi folosit.

Execută mare parte din lucrările făcute în livadă

Unul dintre utilajele care nu trebuie să lipsească din dotarea pomicultorilor este o mașină propulsată destinată efectuării în plantațiile pomicole moderne a unui număr de cel puțin 6-7 lucrări pe parcursul unui an. Aceasta are patru roți motrice, direcționale datorită cărora poate pătrunde ușor pe rânduri și poate întoarce cu ușurință. Utilajul este dotat cu un motor diesel de 30 de cai putere, dar are un consum foarte redus de motorină, sub un litru de motorină pe oră. Mașina este dotată cu multe accesorii care pot fi folosite în funcție de lucrarea realizată în plantație. Este dotată în partea din față și din spate cu un dispozitiv de ridicare a boxpaleților, un lift pentru ridicarea acestora pe platformă, iar pe platforma de sus se montează două șine de rulare cu role pe care boxpaleții pentru recoltat fructe se deplasează cu ușurință dintr-o parte în alta. Mașina este foarte utilă în cazul realizării lucrărilor de tăiere în verde sau uscat, la deschiderea și strângerea sistemelor antiploaie sau antigrindină, la lucrările de rărire a fructelor și recoltare. Platforma cu care este dotată se înalță peste trei metri înălțime, astfel încât muncitorii pot să lucreze la înălțimea respectivă și să conducă mașina. Există și modele la care, în momentul în care mașina se înalță, sașiul poate să copieze terenul printr-un sistem de paralelogram deformabil, astfel încât platforma să fie tot timpul la orizontală, în cazul în care lucrăm pe terenuri în pantă. Pentru că utilajul circulă pe interval, cele două laturi ale mașinii pot să fie deplasate spre exterior, astfel încât muncitorii să se poată apropia de pom.

Poate fi „personalizat“ pentru fiecare tip de plantație

Mașina mai este dotată cu un compresor situat în partea din spate. Pe distribuitor se pot monta cinci echipamente pneumatice. Foarfecele pneumatice au o forță extraordinară și dau posibilitatea să tăiem foarte rapid. Printr-o simplă atingere a mânerului, foarfeca taie cu viteză ramuri cu o grosime de până la 3,5 cm. Compresorul alimentează până la o presiune de 15 atmosfere echipamentele cu care se taie. În locul foarfecelor pot fi montate fierăstraie pneumatice sau dispozitive pentru scuturarea fructelor. Potrivit dlui Florin Stănică, „această mașină este deosebit de importantă, ea elimină folosirea scărilor și este folosită de cel puțin 6-7 ori într-un an. Producătorul, în funcție de arhitectura plantației, de sistemele de plantare, oferă diferite tipologii de mașini. Mașina pe care noi am achiziționat-o pentru Facultatea de Horticultură este adaptată la distanțele de plantare pe care le avem noi aici, respectiv între 3,5-4,5 metri.

Pe suprafețe mai mari sau distanțe de plantare mai mari de 4,5 metri sau pomi mai înalți de 4,5 metri se pot cumpăra mașini personalizate. Mașina pe care o avem noi este cea mai mică din gamă, imaginați-vă că există mașini mult mai lungi pe care intră doi boxpaleți simultan și care pot avea inclusiv două platforme independente care să se ridice la diferite înălțimi. Aceasta are o unică platformă, dar putem avea două platforme mai mici care să lucreze independent pe înălțimea plantației. În general, când se taie o parte dintre muncitori merg pe jos și fac operația de tăiere la nivelul la care pot să ajungă, iar ceilalți muncitori se află pe platformă și taie partea de sus.“


„Utilajul prezentat trebuie să fie prezent în fiecare plantație care are măcar 10 hectare. Atunci când discutăm și de forme de coroană de genul celor pe care noi le avem la USAMV, mașina își demonstrează încă o dată indispensabilitatea.“ – prof. univ. Florin Stănică


„Această mașină costă în jur de 30.000 de euro, dar investiția se recuperează rapid pentru că este un utilaj folosit mult în plantațiile pomicole și care aduce economii ale forței de muncă.“ – prof. univ. Florin Stănică

Laura ZMARANDA

Vești bune pentru agricultura României: Syngenta anunță noi soluții pentru protecția plantelor

Ce soluții au pomicultorii pentru a obține recolte bogate, cum își protejează plantele și propria sănătate prin utilizarea echipamentelor de protecție și a citirii etichetelor de pe ambalajele produselor de protecție a plantelor sunt doar câteva aspecte discutate cu specialiștii Syngenta.

Compania Syngenta a organizat, recent, primul eveniment de după pandemie, dând ocazia fermierilor să se reîntâlnească și în afara mediului online pentru a afla de la specialiști cele mai noi soluții pentru protejarea culturilor. Cu respectarea tuturor măsurilor pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19, compania a organizat Forumul Regional de Pomicultură Syngenta 2022 – Turul Inovației de la ICDP Pitești, Mărăcineni.

Participanții – fermieri, presă agricolă, cercetători din cadrul Institutului de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă etc. au fost împărțiti în două grupe tocmai pentru a preveni orice risc de îmbolnăvire: o grupă a participat la prezentările susținute de specialiștii Syngenta în aula Institutului, ce are o capacitate de peste 200 de locuri, iar cealaltă grupă a fost condusă într-una dintre livezile ICDP, unde au fost demonstrații practice ale specialiștilor Syngenta. Cele două grupe au fost apoi schimbate, grupa care participase la demonstrații a venit în aula, iar cea din aula a mers către livadă. Astfel, toți cei prezenți au avut parte de aceleași informații și de ocazia de a adresa întrebări specialiștilor. 

Cum creștem toleranța plantelor

Revenind la noutățile anunțate de Syngenta pentru sezonul anului 2022, acestea au putut fi ascultate în aula ICDP Pitești – Mărăcineni, instituție de referință în cercetarea pomicolă românească. După deschiderea evenimentului, realizată de directorul ICDP Pitești – Mărăcineni, dr. ing. Mihai Coman, specialiștii Syngenta au prezentat noile soluții și au răspuns tuturor întrebărilor adresate de către cei prezenți. De menționat este faptul că și specialiștii Syngenta au adresat întrebări participanților, de departe cea mai interesantă referindu-se la problemele pe care le au fermierii. Din păcate, cea mai mare problemă pe care au amintit-o este desfacerea produselor românești.

Una dintre noutățile anului este o soluție ce va crește toleranța plantelor ajutându-le să aibă o recuperare mai rapidă la stres. Este vorba despre Isabion, un biostimulant ce „îmbunătățește productivitatea și vigoarea plantelor satisfăcând nevoile specific ale plantelor în timpul fazelor de creștere și în fazele de reproducere”, a explicat Andreea Caimac, manager marketing culturi horticole Europa de Sud-Est. Potrivit directorului de marketing Andreea Caimac, unul dintre specialiștii Syngenta, „stresul precum temperatura scăzută sau ridicată, seceta, înghețul, deteriorarea grindinei și inundațiile pot avea un efect negativ asupra metabolismului plantelor, cu o reducere semnificativă a calității și cantității culturilor”.

Important de menționat este și faptul că acest biostimulant se poate utiliza în agricultura ecologică având de altfel un spectru larg de utilizare. Isabion poate fi utilizat în amestec cu orice îngrășământ, dar recomandarea specialiștilor este aceea de a se evita utilizarea Isabion în amestec cu uleiul mineral sau cu produse pe bază de cupru (Cu).

Care sunt atuurile biostimulantului Isabion 

Potrivit Andreei Caimac, principalele beneficii care duc la creșterea producției sunt concentrate pe: efect anti-stres și anti-senescență, creșterea fertilității și a capacității de reproducere, precum și pe îmbunătățirea activității bacteriene din sol și nutriția plantei. În ceea ce privește efectul anti-stres, Isabion ajută concret în situațiile următoare: stresuri abiotice (frig, căldură, secetă, îngheț, grindină etc.), criza de transplant care încetinește înrădăcinarea și deficiența de calciu, fitotoxicitate cauzată de tratamentele cu produse de protecție. Când vorbim despre fertilitate, acest produs ajută înflorirea și legarea fructelor, dar și maturarea – fructele vor fi mai omogene și cu o calitate mai bună (culoare și zahăr). De asemenea, Isabion ajută la prevenirea și recuperarea de deficiențe nutriționale (cloroză) în amestec cu micro-elemente (efecte chelatoare și transport de micro-nutrienți), precum și la îmbunătățirea activității bacteriene din sol prin activarea micro-florei naturale. Isabion este recomandat pentru: măr, păr, cireș și piersic, specii de pomi cărora le va stimula producția și le va îmbunătăți calitatea fructelor, așa cum a explicat în detaliu Andreea Caimac.

Cum ajută Afinto în lupta cu afidele

O altă noutate a fost Afinto, un insectid cu mod de acțiune unic, despre care ne-a explicat Nicolae Chilafu, Reprezentant Vânzări în zona de Sud-Est, Syngenta. Afinto este o soluție pentru culturile de pomi fructiferi, legume, culturi de câmp, pe care le protejează de afide având și efect de supresie asupra altor dăunători. Eficient în condiții climatice diverse, „Afinto are un mod de acțiune translaminar și sistemic ce asigură pe deplin protecția plantei”, așa cum a menționat Nicolae Chilafu. Acest produs poate fi absorbit din sol de către sistemul radicular al plantei și translocat în diferitele țesuturi. Efectul este de protecție eficientă a frunzelor tinere netratate și a celor în dezvoltare.

Specialistul Syngenta a detaliat omologările Afinto explicând care sunt culturile pe care acest produs le poate proteja și care sunt dăunătorii ce pot da bătăi de cap dacă nu se iau măsuri. De exemplu, Afinto este un aliat de nădejde pentru lupta împotriva: păduchelui roz galicol al mărului, păduchelui verde al piersicului, afidelor la cais și cireș, păduchelui cenușiu la prun etc.

Cât de important este echipamentul de protecție

În cadrul sesiunii dedicate bunelor practice agricole și utilizării durabile a produselor pentru protecția plantelor, specialiștii Syngenta au vorbit despre importanța purtării echipamentului de protecție, cu accent pe purtarea mănușilor; despre sisteme disponibile pe piață, dezvoltate în parteneriat cu Syngenta, de gestionare a efluenților cu produse fitosanitare (de pildă,  RemDry), pentru prevenirea contaminării surselor punctiforme de apă cu produse de tratament; tehnici de aplicare a produselor fitosanitare (importanța alegerii corecte a duzelor, creșterea calității tratamentului și a eficacității biologice prin aplicarea corectă a produselor, momentul aplicării, verificarea și calibrarea echipamentului de stropit (verificarea debitului duzelor, volumul de apă, uniformitatea aplicării soluției).

„Obiectul acestor instruiri, pe care le realizăm de mulți ani cu fermierii, este creșterea gradului de cunoaștere și conștientizare a importanței aplicării corecte a produselor, pe principiul că un produs de calitate, aplicat incorect, nu asigură o eficacitate biologică maximă și, de asemenea, poate avea efecte asupra calității producției și impact asupra mediului”, a afirmat Andrei Măruțescu, Business Sustainability Head South-East Europe, Syngenta.

Cercetare, inovare, experiență

Syngenta este una dintre companiile globale de vârf din agricultură, formată din Syngenta Crop Protection și Syngenta Seeds. Altfel spus, compania vine cu soluții eficiente, dezvoltate în timp prin muncă de cercetare și testare în teren, pentru protecția plantelor – Syngenta Crop Protection - și pentru semințe – Syngenta Seeds. Misiunea echipei Syngenta este una destul de grea, aceea de a ajuta la hrănirea în siguranță a populației globale, purtând de grijă planetei, totodată. Soluțiile oferite de Syngenta Group înseamnă investiții anuale de 1,3 miliarde de dolari în cercetare și inovare, 5.000 de cercetători specialiști ce lucrează în centre de cercetare și dezvoltare dotate cu echipamente de ultimă generație.

Dăunătorii culturilor pomicole, sub lupa Pomicon

Recent, Summit-ul Agricover a organizat cea de a 9-a ediție a Conferinței Naționale a Pomiculturii Pomicon. În cadrul conferinței, mai mulți specialiști au adus în atenția fermierilor noutăți în domeniu, soluții specializate și informații cu valoare adăugată.

Flavius Nichifor, director tehnic de distribuție Agricover, a declarat: „Dorim să venim cu câteva soluții tehnologice pentru fermierii pomicultori. În ultimii ani, Agricover a construit un portofoliu de produse de protecția planetelor și fertilizanți adresate tuturor cultivatorilor din România. Cu siguranță, ați observat că o gamă largă de produse de protecția plantelor au fost retrase de pe piață, fie că vorbim de fungicide sau insecticide, produse cu care fermierii s-au obișnuit de peste 20 ani și pe care le folosesc ca să aplice diferite tratamente în diferite fenofaze. De aceea, Agricover vine cu câteva noi produse pe piață.

La capitolul insecticide putem vorbi despre produsul Krima – insecticid sistemic neonicotinoid, care este omologat pentru combaterea principalilor dăunători din culturi pomicole. Astfel, la măr și păr este omologat pentru păduchele lânos (Eriosoma lanigerum), păduchele verde (Aphis pomi), păianjenului roșu al pomilor (Panonyncus ulmi) sau păduchele din San José (Quadraspidious). Pentru păr, avem în vedere și puricele melifer (Cacopsylla pyri). Acesta poate fi folosit înainte de pornirea în vegetație pentru combaterea dăunătorilor într-o cantitate de 450 grame/ha împreună cu un adjuvant concentrat cu ulei de 0,5%, iar pentru tratamentele din vegetație în cantitate de 0,2-0,3 kg/ha.“

Cum afectează dăunătorii cultura pomicolă

Conform specialiștilor, păduchii lânoși sunt specii polifage. Aceștia preferă plantele cu frunze groase, dure și netede. Atacul poate fi depistat prin prezența unui puf albicios însoțit de o pulbere albă. Totodată, secretă o substanță transparentă, lipicioasă, numită „roua de miere“, ce favorizează apariția fumaginei (se manifestă sub forma unei pulberi de culoare neagră). În urma atacului, plantele afectate își pierd frunzele, bobocii florali nu se mai deschid și cad, creșterea este încetinită, iar în final planta se usucă.

Păduchele verde al mărului (Aphis) este întâlnit în toate regiunile pomicole. Formele aptere au corpul piriform, de 1,5-2 mm lungime, de culoare verde sau verde-gălbui, cu capul galben sau negru. Formele aripate au corpul de 2-2,5 mm lungime, antenele și toracele negre, abdomenul verde. Larvele tinere au corpul turtit dorso-ventral, de culoare galbenă, iar larvele de vârsta a doua au extremitatea abdominală acoperită cu o secreție ceroasă filamentoasă. Păduchii colonizează la început mugurii floriferi și vegetativi, apoi, frunzele și fructele tinere. În urma înțepăturilor, lăstarii nu se mai dezvoltă normal, se răsucesc, frunzele tinere se deformează și rămân mici. Butonii florali se usucă, iar pedunculii lor rămân mici mult timp, atârnați pe ramuri. Organele atacate sunt acoperite cu dejecții – „roua de miere“ pe care se dezvoltă ciupercile din genul Capnodium. Din această cauză, pe diferite organe atacate se formează un strat de culoare neagră (fumagina), ce diminuează fotosinteza.

Păianjenul roșu (Tetranychus urticae) este cel mai periculos și răspândit acarian. Păianjenul roșu e întâlnit în toate zonele de vegetație, pe cele mai importante culturi. Femelele depun ouăle într-o pânză, pe partea inferioară a frunzelor, mai ales de-a lungul nervurilor. Înțeapă frunzele și se hrănesc cu sucul celular. Frunzele atacate se usucă și cad. În cazul unui atac masiv, planta poate pierde 80-100% din numărul de frunze. Lăstarii frunzelor atacate nu mai cresc. Alături de afide, păianjenul este principalul vector de transmitere a virusurilor la plante. Masculul are corp piriform, mai mic decât femela, cca 0,35 mm lungime, mai deschis la culoare. Larva are formă elipsoidală, de culoare galbenă.

Păduchele din San José este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai de temuți dăunători ai pomilor fructiferi deoarece atacă aproape toate părțile pomului (scoarța ramurile, tulpinile, lăstarii, frunzele și fructele). Daunele sunt provocate doar de femele și de larve care pătrund în țesuturile pomilor pentru a se hrăni, iar în același timp injectează salivă cu un conținut mare de enzime care afectează țesuturile. Partea afectată capătă o nuanță roșie-vineție, iar ulterior necrozează și se usucă. Efectele provocate de acest dăunător sunt adesea dezastruoase. Pomii tineri se pot usca complet în cca 2-3 ani, iar cei ajunși la maturitate în 7-10 ani.

Puricele melifer al părului, Psylla pyricola, este cea mai răspândită specie a genului din zona de stepă până în regiunile submontane ale României. Adultul are corpul de 2,5-3,5 mm, formele estivale prezintă capul și toracele de culoare galben-deschis, cu pete portocalii, iar abdomenul este verde cu pete și dungi brune pe partea dorsală. Larva este de culoare brun-gălbuie. Oul este eliptic, de culoare albă, care după câteva zile devine galben-portocaliu. Totodată, migrează și pe specii pomicole cum sunt cais, prun, măr sau arbori forestieri. Larvele primei generații atacă frunzele abia formate și lăstarii tineri. Din cauza atacului, frunzele stagnează în creștere, se răsucesc, iar din cauza fumaginei pe frunze apar arsuri și pete necrozate. Frunzele atacate se usucă și se înregistrează căderi parțiale sau total premature. Atacul pe lăstari determină curbarea și veștejirea acestora. Lemnul nu se maturizează și nu rezistă peste iarnă.

Liliana Postica

„Ferma de lângă tine“, un lanț scurt de aprovizionare cu fructe

Cu siguranță multora dintre noi nu ne lipsesc din meniul zilnic fructele. Pe lângă faptul că acestea au o serie de proprietăți benefice pentru sănătatea noastră, sunt și... delicioase. În România producția de fructe este într-o continuă dezvoltare, conform statisticilor MADR, în 2018 fiind înregistrată o producție de 1.813,4 mii tone. Desigur, clima favorabilă și solurile fertile încurajează fermierii să-și înceapă activitatea în sectorul de producere a fructelor.

„Ferma de lângă tine“, un lanț scurt de aprovizionare

De-a lungul timpului au fost inițiate subvenții/măsuri, asociații, cooperative ce susțin fermierii în valorificarea producției. De această dată vorbim despre Asociația Romcăpșuni, care vine, de asemenea, în ajutorul fermierilor. Inițiată de Mircea Poenaru, asociația promovează producția, în special în mediul online. Acesta ne povestește cu entuziasm despre asociație și este ferm convins că mulți dintre cei care vor fi membri vor primi toate informațiile necesare: „Asociația Romcăpșuni sau cum obișnuim noi să ne mai numim „Ferma de lângă tine“ este un lanț scurt de aprovizionare cu produse horticole, în principal cu fructe, și ne adresăm consumatorilor care doresc să știe de unde vin acele fructe. Totodată, consumatorii nu se rezumă doar la a cumpăra un produs de pe raft, ci sprijină și producătorii români.“

Președintele asociației, Mircea Poenaru, asigură consumatorii că producția este strict din fermele românești, iar fermierii asigură calitatea acestora: „Fructele sunt din fermele noastre. Noi avem o fermă în Giurgiu, la 35 km de București, cu o producție de căpșune și cireșe. Alți colegi de-ai noștri produc afine și zmeură în Dâmbovița. Fructele livrate sunt în funcție de soluri și amplasament. Ne-am dorit ca prin acest lanț scurt să fim cât mai aproape de București astfel încât timpul de așteptare să nu depășească 24 ore din momentul culegerii și până ajung la consumator. De obicei consumatorii sunt din București, în principal din nordul Capitalei și Ilfov. De asemenea, clienții sunt liberi să aleagă. Pentru cei care preferă comanda online aceasta poate fi ridică din 3 puncte de livrare. Vorbim practic despre niște frigidere unde ducem cutiile, iar consumatorii vin și le iau de acolo. De asemenea, plătind o taxă de 25 de lei pot primi fructele acasă prin curier.“

Totodată, Mircea Poenaru ne-a explicat că prețurile fructelor sunt accesibile, dar variază în funcție de sezon și tipul de fruct. Spre exemplu, prețurile căpșunelor încep de la 10 lei până la 25 lei kilogramul. Iar prețurile cireșelor pornesc de la 10 lei până la 15 lei kilogramul. Deoarece fermierii nu țin doar la calitatea producției, dar și la aspect fructele sunt ambalate în caserole de 250 grame sau 500 de grame, iar pentru comenzile mai mari sunt aranjate în cutii. Comanda minimă este de la 2,5 kg, iar clientul poate opta pentru mai multe tipuri de fructe.

Producția se vinde la prețul cerut de fermier

Asociația Romcăpșuni a fost inițiată cu ajutorul fondurilor europene: „Împreună cu alți colegi am accesat o măsură pentru a înființa această asociație pe un lanț scurt. Mai exact, am accesat Măsura 16.4. finanțată de MADR prin AFIR care se adresează lanțurilor scurte. Condiția lanțului scurt este ca vânzarea să aibă loc prin maximum un singur intermediar. Cel mai important aspect este că noi nu percepem fermierilor costuri, banii care sunt încasați de noi cu cardul ajung integral la fermieri, iar fermierii plătesc o cotizație. Noi nu intermediem; dacă fermierul ne dă producția cu 10 lei ținem să o vindem exact cu această sumă impusă de el. Excepție este taxa de transport care merge direct la curier de la fermieri, mărturisește Mircea Poenaru.“

Avantaje pentru fermele mici și medii

Deși în prezent asociația are membri mai mult de pe lângă București, fermierii din alte zone care doresc să-și valorifice produsele prin intermediul acesteia se pot înscrie ca membri în asociație și își pot stabili în funcție de zona unde se află punctele de livrare și consumatorii. Mircea Poenaru, a detaliat: „Avem în fiecare zonă un membru cu care putem coopera pe plan local. Noi ne adresăm fermierilor de lângă marile orașe care pot furniza și cantități mici. Atunci când vorbim de cantități de 1, 2, 3, cutii nu vorbim de un camion și atunci evident cei care au ferme mai mici sau medii au posibilitatea să culeagă fructele pentru vânzare directă. Le pot trimite direct prin lanțul scurt, către clientul final. O altă modalitate pe care o încurajăm prin promovare este ca și clienții să vină în ferme să-și culeagă singuri fructe în perioada de recoltare. Sunt anumite wekeend-uri în care fermele sunt deschise pentru cei care vor să vină cu copiii și să aibă certitudinea că fructul este cultivat chiar în fermă, nu este adus din afară și pus în cutii românești. Consumatorii pot vizita fermele și pot afla de tehnologiile de cultură ale fermierilor.“ Fermierii care doresc să facă parte din asociație sunt obligați să fie înregistrați la APIA și să dispună de carnetele de fitotratamente sanitare, iar cei care produc bio să fie certificați.

Noile concepte de comercializare sunt privite cu reticență

La ora actuală, asociația Romcăpșuni are 18 membri, iar reprezentanții ei speră ca în viitorul apropiat numărul de membri să devină tot mai mare. În acest sens, Poenaru ne-a declarat: „Intenția noastră este să încurajăm mai mulți fermieri să vină să comercializeze prin lanțul scurt și să formăm un grup de producători distinct pentru fiecare zonă. Inițial, membrii erau exlusiv cultivatori de căpșuni, așa s-a născut de fapt asociația Romcăpșuni. După care, mai târziu, a mai venit un coleg cu producție de zmeură și afine, astfel ne-am extins pe mai multe categorii de fructe. De asemenea, este foarte important ca și consumatorul să poată alege dintr-o gamă largă de produse.“

Chiar dacă prin această asociație fermierii au oportunitatea să-și valorifice producția prin vânzarea la un preț mai avantajos, se pare că nu sunt atât de deschiși la noile concepte de vânzare. „Este destul de grea colaborarea cu fermierii, sunt unii care nu vor să emită documente fiscale, iar alții nu sunt obișnuiți cu ambalarea. Pentru a le aranja în caserole de 200-500 g și pentru a le reda un aspect estetic necesită timp, iar fermierii sunt obișnuiți deja de mulți ani cu sistemele mai vechi de valorificare a producției; aceștia culeg fructele într-o cantitate mare și le vând en-gros la un preț mic, numai să scape de ele. De aceea e mai dificil să le explicăm că producția lor poate fi vândută dublu doar că în cantități mai mici. Însă sperăm să putem transmite acest mesaj unui număr cât mai mare de fermieri“, a conchis Mircea Poenaru.

Liliana POSTICA