CONCORDE de la Clubul Fermierilor Români pentru o agricultură performantă
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Clubul Fermierilor Români a lansat, recent, proiectul CONCORDE ce are drept scop promovarea și asigurarea respectării bunelor practici în comerțul cu cereale. Obiectiv deosebit de important mai ales într-un moment cum este cel de acum, de transformare al agriculturii, când fermierii trebuie să gestioneze o serie de provocări.
În astfel de momente delicate, susținerea fermierilor este vitală având în vedere rolul lor esențial în siguranța și securitatea alimentară. Prin proiectul CONCORDE vor fi puse în practică obiective clare pentru gestionarea eficientă a provocărilor din agricultură. Iată care sunt obiectivele proiectului:
- Înființarea unui grup de lucru care să preia și să prelucreze inițiativele, ideile, opiniile și sugestiile transmise de fermieri;
- Elaborarea unui ghid de bune practici;
- Crearea unei proceduri de raportare și verificare a incidentelor în relațiile contractuale;
- Elaborarea unui sistem de asigurare a suportului pentru soluționarea alternativă a disputelor;
- Afilierea Clubului Fermierilor Români la organizații internaționale relevante în domeniul agribusiness;
- Colaborarea Clubului cu autoritățile și instituțiile publice europene și naționale în scopul dezvoltării unor politici coerente și relevante pentru dezvoltarea agribusiness-ului din România.
Anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru agribusiness-ul românesc din cauza secetei pedologice și a crizei sanitare mondiale determinate de pandemia de COVID-19. Astfel, a crescut în mod neobișnuit numărul incidentelor contractuale în relațiile dintre participanții la circuitul economic specific, cum ar fi executarea necorespunzătoare sau chiar neexecutarea la termen și/sau în condițiile convenite a obligațiilor contractuale asumate.
„Cu această ocazie au revenit în discuție problemele sistemice care au definit relațiile dintre fermieri, intermediari, traderi și industria prelucrătoare de produse agricole în ultimii 30 de ani, marcate adesea de lipsă de încredere, pe fondul căreia, profitând de capacitatea financiară disponibilă, comercianții din avalul circuitului economic au impus fermierilor, nu de puține ori, clauze contractuale fără precedent sau chiar abuzive, menite să le protejeze interesele economice, inclusiv cele ale unor pierderi disproporționate și nelegitime suferite de fermierii de bună-credință“, spune Cezar Iulian Gheorghe, Expert Analist pentru Comerțul cu Cereale, Clubul Fermierilor Români.
Ce beneficii oferă proiectul CONCORDE fermierilor?
Prin acest proiect, fermierii vor avea expertiză concretă și practică validată în procesul de contractare și vor beneficia de sprijin specializat în soluționarea alternativă a disputelor comerciale. De asemenea, le vor fi promovate și reprezentate interesele în relația cu instituțiile relevante în comerțul cu cereale.
„Proiectul CONCORDE va avea succes în măsura participării concrete, directe a fermierilor la acțiunile propuse, precum și prin asigurarea unei cooperări eficiente cu ceilalți factori implicați în agribusiness, în particular prin consolidarea relației dintre fermieri și comercianții de produse agricole“, conchide președintele Clubului Fermierilor Români, Dan Hurduc.
Simona-Nicole DAVID
Articole înrudite
-
APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
-
Cultura de soia – profituri rezonabile pentru fermieri
in Agrotehnica -
AFIR: 183 de fermieri și procesatori selectați pentru finanțare cu peste 154 de milioane de euro
-
1.000 de fermieri utilizează platforma de agricultură digitală Crop360
in Agrotehnica -
Agricultura României are nevoie de apă. Semnați petiția online privind includerea finanțărilor pentru sistemele de irigații și desecare-drenaj în PNRR.
in Actualitate -
Clubul Fermierilor Români lansează o petiție privind includerea finanțărilor pentru sistemele de irigații și desecare-drenaj în PNRR
in Actualitate -
CIECH, obiective mari pe piața din România
in Agrotehnica -
Clubul Fermierilor Români retransmite autorităților competente o serie de sugestii cu privire la PNS, în acord cu observațiile Comisiei Europene
in Actualitate -
Cum funcționează tehnologia care transformă deșeurile în energie verde
-
AFIR: Plăți de peste 430 de milioane de euro în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților publice, în ultimii doi ani
Articole recente - Lumea Satului
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022
- APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
- Gastronomia locală la Romanian Beef Master - chefi și produse demne de stele Michelin
- Cunicultura, între ferma de subzistență și hobby
- Culege-ți sigur aronia la ICDP Mărăcineni
- Aura Essențial, plantația cu lavandă de lângă Delta Moldovei
- Cultura de soia – profituri rezonabile pentru fermieri
- Licuricii dintre zgârie-norii din Singapore (II)
- Vovidenia, schitul din Poiana Liniștii
- Procesiune religioasă cu icoane și rugăciuni pentru venirea ploilor