Secretarul de stat Marius Micu ne asigură că draftul PNS va fi gata până la sfârșitul acestui an
- Scris de Simona David
- Publicat în Actualitate
Forma finală a draftului Planului Național Strategic (PNS) va fi elaborată până la sfârșitul acestui an, iar pentru realizarea acestuia sunt necesare regulamente ce trebuie realizate de Uniunea Europeană, a declarat Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), joi, în cadrul Forumului Antreprenorilor din Industria Agricolă.
„Până la sfârșitul anului vom avea o formă finală a Planului Național Strategic. Acum trebuie să înțelegem că, în ceea ce privește Politica Agricolă Comună în cadrul trialogului, s-a luat decizia, s-a finalizat această negociere, însă regulamentele care stau la bază și reglementează litera de lege a Politicii Agricole Comune încă nu sunt finalizate”, a menționat secretarul de stat.
Practic, potrivit oficialului MADR, în prezent, se lucrează un draft în baza unor drafturi ale Regulamentelor Uniunii Europene, iar atunci când UE va finaliza aceste regulamente, se va putea ști concret cum se va finaliza acest PNS.
Convins că MADR va îndeplini toate termenele solicitate de UE, Marius Micu a mai spus că ministerul este într-un stadiu avansat în ceea ce privește PNS, iar acolo unde mai trebuie și continuă discuțiile sunt pe condiționările impuse prin PAC. Un exemplu dat de Micu sunt ecoschemele. Pe de altă parte, „nici aici nu va fi o discuție foarte complexă, întrucât noi avem ecoscheme. Trecem prin două programe, două exerciții financiare și imaginea generală o avem. Important este să stabilim cuantumul sumelor pe fiecare element în parte”, a mai explicat Marius Micu.
Recent, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că ministerul pe care îl conduce lucrează împreună cu asociațiile reprezentative la ecoscheme, care condiționează efectuarea a aproximativ 25% din plățile directe către Pilonul I.
Articole înrudite
-
Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
-
2,87 miliarde de euro de la Comisia Europeană atrași de Ministerul Agriculturii în anul 2022
-
Propunere de modificare a OUG 157 din 2022 care instituie granturi destinate producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică
in Actualitate -
47,6 milioane de euro solicitate de fermieri pentru înființarea sau modernizarea plantațiilor pomicole
-
MADR a solicitat Comisiei Europene decontarea a peste 253 de milioane de euro, fonduri plătite deja către fermierii români prin AFIR
-
Despre reducerea pesticidelor…
in Agrotehnica -
APIA: Sprijin financiar în valoare de peste 26 milioane lei pentru crescătorii de animale
-
MADR acordă ajutoare excepționale producătorilor agricoli din sectorul vegetal
-
Vești bune pentru fermieri: MADR alocă 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura de irigații, desecare și drenaj
in Actualitate -
APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
Articole recente - Simona David
- Vești bune pentru agricultura României: Syngenta anunță noi soluții pentru protecția plantelor
- Locul ideal pentru o vacanță cu atracții turistice inedite
- Primul standard românesc pentru agricultura ecologică: SR-13595
- Obiective turistice din Corabia. Fântâna secretă, unicat în Europa
- Divizia europeană a BASF Agricultural Solutions are o nouă conducere
- Syngenta a sprijinit plantarea a 8.000 de puieți forestieri la Stațiunea Didactică și de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească
- Oamenii flămânzi devin agresivi. Așadar, cine și de ce ne vrea panicați că vom flămânzi?
- Clubul Fermierilor: „România este o țară puternică agricol, care are capacitatea de a asigura securitatea alimentară a cetățenilor săi”
- LAPAR are o nouă componență a Consiliului Director
- Divizia AGRO a grupului CIECH intră pe piața din România. Cât vrea să investească și ce cifră de afaceri vizează