ipso august 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 22 Sep 2021

Amenzi în valoare de 3.026.905 de lei pentru nereguli constatate de ANSVSA în perioada Sărbătorilor Pascale

În perioada 21.03.2021 – 28.04.2021, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel național, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în:

  • 11.334 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, piețe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploatației);
  • 3.180 de mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii;
  • 89 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine la nivelul cărora au fost sacrificate 154.080 de capete tineret ovin/caprin;
  • 43 de spații amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor și iezilor la nivelul piețelor și fermelor în care au fost sacrificate 3.500 de capete tineret ovin/caprin;

În intervalul 21.03.- 28.04.2021, în România au fost sacrificați în total 157.580 de miei și iezi.

Deficiențele constatate de inspectorii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancționate prin aplicarea a 696 de sancțiuni contravenționale, care au însumat 3.026.905 de lei, emiterea a 8 ordonanțe privind suspendarea temporară a activității și a 37 de ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității unor unități.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială și au fost dirijate către unități de neutralizare 8.396 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, din care 1.350 de kg de carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară şi 129.577 de ouă.

Dintre neconformitățile constatate și sancționate pot fi menționate următoarele:

  • desfășurarea activităților în spații/unități neînregistrate sanitar veterinar;
  • deficiențe referitoare la demonstrarea trasabilității produselor alimentare;
  • etichetare necorespunzătoare;
  • nerespectarea cerințelor generale de igienă;
  • lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol;
  • lipsa monitorizării temperaturii în depozit;
  • utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor;
  • deficiențe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • deficiențe structurale: vopsea exfoliată, gresie spartă, blat tranșare deteriorat;
  • comercializarea peștelui cu termen de valabilitate depășit;
  • carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare să fie făcută numai din unități sau spații aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea măsurilor de distanțare socială privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusului Covid-19.

Sursa: ANSVSA

Articole recente - Lumea Satului