Romania

Bolile și dăunătorii răsadurilor de legume

Bolile și dăunătorii răsadurilor de legume
Distribuie:  

Reușita unei culturi de legume este condiționată în mare măsură de folosirea la plantare a unui răsad viguros și sănătos. În articolul următor, ing. dr. Alexandru Cojocaru, de la catedra de Legumicultură a Facultății de Horticultură din Iași, ne va divulga câteva secrete în vederea obținerii unui răsad de legume cât mai sănătos și fără să fie atacat de agenți patogeni și dăunători.

Dezinfecție: palete alveolare, lădițe, ghivece și substrat

Pentru a obține un răsad de calitate, înainte de a începe lucrarea de semănat, paletele alveolare, lădițele sau ghivecele care se folosesc pentru semănat se vor dezinfecta, ne specifică specialistul. „Vor fi dezinfectate cu soluție pe bază de cupru, iar un produs comercial este Funguran OH 50 WP care se folosește în concentrație de 0,5%, omologat pe piața pesticidelor în țară. Totodată, substratul nutritiv în care semănăm trebuie și acesta să fie dezinfectat. Noi utilizăm o turbă brună, gata dezinfectată, care are un pH de 5,5-5,6%, îmbogățită în macro și microelemente. Pe lângă turbă, în substratul destinat obținerii răsadurilor mai folosim în procent de 10% perlit, care ne ajută în a menține umiditatea substratului; în proporție de 5% utilizăm îngrășământ natural provenit de la păsări.“

Combaterea dăunătorilor răsadurilor

Imediat după ce semințele de la plantele legumicole au germinat, pentru a obține un răsad de calitate este nevoie să efectuăm o serie de lucrări specifice acestor plantule tinere, mai adaugă ing. dr. Alexandru Cojocaru. „În seră folosim plăci adezive pentru identificarea dăunătorilor și, practic, noi efectuăm tratamentele chimice numai la atingerea acelui prag economic de dăunare (PED), specific fiecărui dăunător. Cei mai întâlniți dăunători la noi în țară, care pot afecta răsadurile în seră sau răsadnițe, în funcție de unde se produc ele, sunt Tuta absoluta, Afidele și Tripsul. Pentru combaterea acestora, în caz că pragul economic de dăunare specific fiecărui dăunător este depășit, se vor folosi insecticide care sunt avizate de Autoritatea Națională Fitosanitară, și acestea se pot regăsi în CODEXUL produselor fitosanitare, printre ele se numără Actara 25 WG, în concentrație de 0,01%, Mospilan 20 SG, de asemenea în concentrație de 0,01%, dar și alte insecticide sistemice sau de contact.“

Pythium debaryanum, ciuperca cea mai păgubitoare

Căderea plăntuțelor sau putregaiul plăntuțelor este provocată de ciuperca Pythium debaryanum, care este cea mai frecventă şi cea mai păgubitoare în ceea ce privește producerea de răsaduri. Este comună pentru cele mai importante specii legumicole care se înmulțesc prin răsad (tomate, castraveți, vinete, varză, ardei). Plăntuțele atacate se ofilesc, putrezesc la bază, iar tulpina și rădăcina sunt subțiate. Infecția începe întotdeauna din sol, unde ciuperca se înmulțește foarte ușor. „Printre agenții patogeni care ne pot da bătăi de cap în seră se numără și Pythium. Pentru combaterea acestuia se va folosi un produs specific, omologat la noi în țară, Previcur energy, care se folosește în doză de 0,01%. Pentru a preveni etiolarea răsadurilor, imediat după ce au germinat, mai exact la 10 zile, trebuie efectuat un tratament răsadurilor cu o substanță pe bază de cupru, Funguran OH 50 WP – 0,05%, un produs agreat în horticultura ecologică“, încheie ing. dr. Alexandru Cojocaru.

Beatrice Alexandra MODIGA

boli, daunatori, bolile rasadurilor, daunatorii rasadurilor, Pythium debaryanum

Alte articole: