Protestul fermierilor din zona Moldovei
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
Miercuri, 7.04.2021, fermierii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice “ GRÂNARII” – “ DĂ-TE PE BRAZDĂ” IAȘI, membră în organizația interprofesională APPR – Mândru că sunt fermier au trecut la următorul pas, organizând un marș cu utilaje agricole în Municipiile Iași și Botoșani. Protestul exprimă strigătul de disperare privind tergiversarea acordării despăgubirilor pentru calamitățile culturilor de primăvara anului 2020 și întârzierea plății procentului rămas de plată pentru culturile de toamnă din anul 2019. Fermierii cer imperativ, printr-o scrisoare deschisă către prim-ministrul României, domnul Florin-Vasile Cîțu, SĂ SE PLĂTEASCĂ DESPĂGUBIRILE PENTRU CULTURILE CALAMITATE DIN SUME IDENTIFICATE LA PROPUNEREA ALIANȚEI PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE.
Această manifestare a fost organizat în condițiile legii nr. 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, fiind autorizat de către autoritățile competente. Fermierii ieșeni au mobilizat 70 de tractoare. Punctul de plecare în județul Iași a fost Valea Lupului și s-a continuat marșul pe bulevardul Pacurari – Bulevardul Independenței- Anastasie Panu. Punctul de staționare a fost în fața instituției prefecturii județului Iași. În județul Botoșani, itinerariul a fost Calea Națională – Strada Arhimandrit Marchidan – Strada Cuza Vodă – Calea Națională.
În semn de solidaritate, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) s-a alăturat colegilor agricultori din zona Moldovei prin organizarea unor mișcări de protest în fața mai multor primării din Dobrogea, printre care primăriile din localitățile Chirnogeni, Comana, Mereni, Cobadin. Fermierii dobrogeni continua să solicite susținerea unei strategii de dezvoltare durabilă cu soluții specifice și cu alocări financiare consistente pentru amenajarea stațiilor de pompare și a canalelor de irigații. Să nu uităm că Dobrogea a fost și este cea mai calamitată zonă la nivelul României, este zona care se confruntă cu un grad mare de ariditate, cu un risc extrem de ridicat de deșertificare. Agricultorii dobrogeni au avut mesaje clare precum: “ VREM IRIGAȚII” , “ VREM APĂ” ,“ ALOCAȚI BANII PROMIȘI”.
Domnul Emil Balteanu, președintele ACCPT declară “ Am fost peste 70 de utilaje agricole, majoritatea tractoare, impactul zonal fiind unul foarte bun. Ne-am mobilizat, am avut o delegație în prefecturile Iași și Botoșani și am cerut prefecților o întrevedere cu prim-ministrul României pentru a discuta situația extrem de gravă a agriculturii din zonele de EST, SUD-EST și SUD a țării, zone grav afectate de seceta din anul agricol 2019-2020. Dacă această problemă nu se va rezolva, vom ajunge să organizăm o asemenea manifestare și în București”
“Ne “certau” colegii că nu ne liniștim cu protestele nici după vizita ministrului- simpla prezență a unui ministru nu ne încălzește cu nimic! Nu înseamnă că ni s-au rezolvat problemele, deși s-au făcut pași importanți în această direcție. FAPTELE NE LINIȘTESC! Așteptăm implementarea soluțiilor menținând o presiune constantă și corectă asupra factorilor de decizie. #nu ne oprim, suntem prezenți!” – declară președintele APAD, Theodor Ichim.
Sursa: „APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar si reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.”
Articole înrudite
-
Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
-
AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
-
APPR, moment de bilanț și planuri
in Actualitate -
APPR devine Forumul APPR
in Actualitate -
„Deși 2022 a fost complicat, este un an peste care se poate trece...“
in Actualitate -
Expoziția internațională de utilaje agricole din Italia, la a 45-a ediție
-
Alianța pentru Agricultură și Cooperare prezentă la Congersul European al Fermierilor
in Actualitate -
Rolul noilor tehnici genomice în securitatea alimentară globală
in Actualitate -
MECANICA CEAHLĂU - DEMO TOUR STEYR
-
Utilaje agricole – un salt cât o generație... De la animale de povară la sateliți
Articole recente - Lumea Satului
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție