Buzăul de munte, terorizat de urși
Știrile din Buzău referitoare fie la braconaj, fie la salvarea unor pui de urs (Gura Teghii) ori la oameni îngroziți de atacurile acestor animale abundă și în acest an. Localnicii din comuna Bisoca, de exemplu, spun că sunt de-a dreptul terorizați. Animalele intră fără frică în gospodării și omoară oi, porci și păsări. Oamenii se văd neputincioși și au cerut ajutorul autorităților. Care autorități deocamdată nu pot face mare lucru, în afară de ineficientele relocări.
Anul trecut, Agenția de Protecția Mediului din Buzău a anunțat că gestionarii fondurilor cinegetice din județ au finalizat, în baza unor metodologii stabilite de Ministerul Mediului, acțiunile de monitorizare și estimare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate, respectiv, urs brun, râs și pisică sălbatică. La acea vreme s-a arătat că în județ sunt 859 de exemplare de urs, 118 de râs și 275 de pisică sălbatică, propunându-se extragerea (vânarea, pe românește) a 41 de urși, 3 de râs și 18 pentru pisică sălbatică.
În 2019, potrivit APM, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Buzău (AJVPS) a solicitat și primit acordul Ministerului Mediului pentru recoltarea a patru exemplare din specia urs, unul din Fondul cinegetic 31 Colți, care a produs pagube în comunele Colți și Pănătău, doi din Fondul cinetic 40 Vintilă Vodă, responsabili de atacurile consemnate în Bisoca și Mânzălești și unul din Fondul Cinegetic 44 Câlnău, pentru pagubele din comunele Pardoși și Murgești.
Așadar avem o capturare a patru animale, din 41, câte au fost propuse. În fiecare an, locuitorii din zona de munte a județului se plâng pentru pagubele produse de urși în gospodării/stâne, iar atacurile devin din ce în ce mai agresive.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, pledează pentru necesitatea diminuării numărului de urși, dar și pentru respectarea habitatelor animalelor, acesta dând exemplul excursiilor cu „20 de atv-uri exact în zonele în care animalele trebuie să stea în liniște. Sunt sporturi motorizate care chiar deranjează habitatul animalelor.”
În 2016, potrivit unui studiu al APM, populația de urs din România era estimată la 6.050-6.640 de exemplare (35-40% din efectivele la nivel european, exceptând Rusia), cifră considerată a depăși numărul optim estimat de urși, de 4.000 de exemplare, pe care habitatul natural din țară îl susține în condiții naturale și care ar minimaliza impactul socio-economic.
Maria Bogdan
Buzau, braconaj, ursi, pui de urs, AJVPS Buzau
- Articol precedent: Panouri fotovoltaice pentru 45 de gospodării izolate din Mâneciu
- Articolul următor: Comerțul illegal cu animale sălbatice, o crimă „măsluită“ cu miliarde de dolari (II)