Importanța asigurărilor agricole: Instrument eficient de gestionare a riscurilor în agricultură
Scris de Lumea SatuluiÎn contextul schimbărilor climatice și al pagubelor pe care le pot provoca fenomenele extreme, asigurările agricole sunt extrem de importante pentru gestionarea riscurilor, pentru a proteja investiția în lucrările agricole (inputuri, tehnologie, utilaje etc.) și, în caz de daune, pentru acoperirea pagubelor. Împotriva riscurilor majore din agricultură se asigură culturi, animale, utilaje și alte bunuri din fermă. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi în interviul de mai jos în care Georgiana Rusu, director executiv Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare, a răspuns întrebărilor noastre.
Reporter: Care este suprafața de teren arabil asigurată în ultimii ani?
Georgiana Rusu: Din informațiile pe care le avem din piață, în 2019 s-au asigurat 2,3 milioane ha, cota noastră de piață fiind de 13%, respectiv 300.000 ha intermediate, structura portofoliului deținut de Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare fiind de 84% asigurări agricole și 16% asigurări non-agricole. Evoluția suprafețelor agricole asigurate în ultimii ani a variat de la un an la altul. Conform estimărilor din piață, în 2017 au fost asigurate 2,03 milioane hectare, în timp ce în 2018 s-au asigurat doar 1,63 milioane hectare.
Rep.: Cum au fost afectate suprafețele cultivate de teren de fenomenele meteo de anul acesta?
G.R.: Principalele cauze care au dus la deprecierea suprafețelor agricole cultivate au fost determinate de condițiile meteo nefavorabile.
Spre deosebire de anul 2019, când culturile au fost afectate preponderent de inundații și grindină (cca 100.000 ha), din informațiile pe care le avem, în anul 2020 cele mai multe suprafețe de teren au fost afectate de secetă, 1.2 milioane de ha înființate în toamnă și 1.2 milioane de ha înființate în primăvară. Județele afectate sunt preponderent din regiunile Dobrogea, Bărăgan, Moldova, Oltenia, dar fenomele metro nefavorabile s-au manifestat cu intensitate diferită de la regiune la regiune. Seceta a afectat în cea mai mare măsură județele Constanța, Călărași, Brăila, Buzău, Ialomița, Iași, Vaslui, în timp ce grindina a fost principalul fenomen meteo care a afectat județele Vâlcea, Iași, Teleorman, Maramureș. Furtunile s-au manifestat preponderent în Botoșani, Iași, Alba, Bistrița – Năsăud, Buzău.
Rep.: Care este nivelul de afectare a culturilor la nivel regional, național?
G.R.: Conform estimărilor Comisiei Europene, anul acesta vom trece ușor de 25 milioane de tone, față de anul trecut, când producția totală de cereale a României se apropia de 30 de milioane de tone. România este țara cea mai afectată de secetă, cu un minus de 14,5%, în condițiile în care întreaga Europă a pierdut 12% din cantitatea totală produsă. Uniunea Europeană va exporta cu 11 milioane de tone mai puțin grâu. România rămâne al patrulea cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană, după Franța, Germania și Polonia.
Rep.: Care sunt efectele secetei asupra producției de cereale anul acesta față de 2019?
G.R.: Potrivit datelor publicate de autorități, scăderile producției medii pe hectar variază de la 16% pentru floarea-soarelui, 18% pentru rapiță, 23% pentru porumb, până la 40% pentru grâu și chiar 47% pentru orz.
În această situație, fermierii care au încheiat asigurări agricole pentru culturi au acum posibilitatea să-și recupereze cheltuielile tehnologice directe sau valoarea producției în urma efectuării constatărilor de daună și întocmirii dosarului de despăgubire.
Rep: Fermierii pot accesa sprijin public nerambursabil pentru finanțarea asigurărilor agricole?
G.R: Fermierii au posibilitatea să accese fonduri nerambursabile prin Submăsura 17.1, program finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României, prin care se subvenționează prima de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor. Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier. Submăsura 17.1 – „Contribuții la primele de asigurare“ are ca scop încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă și stimularea fermierilor pentru a beneficia de asigurare și extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societățile de asigurare;
Aici doresc să vorbesc despre modul în care parteneriatul dintre Clubul Fermierilor Români și CFRO Broker de Asigurare a lucrat anul acesta în beneficiul fermierilor. Clubul și Brokerul de Asigurare au lucrat împreună pentru a identifica problemele fermierilor în accesarea Submăsurii 17.1 și pentru a propune soluții de simplificare a procedurilor. Ca urmare a demersurilor comune ale Clubului și Brokerului către MADR și AFIR, cele mai multe propuneri au fost preluate și incluse în ghidul actualizat. Noile măsuri incluse în ghidul actualizat simplifică mult procesul de accesare a fondurilor alocate prin Submăsura 17.1. Lucrăm în continuare cu reprezentanții Ministerului Agriculturii pentru clarificări la ghidul actualizat, care, dacă vor fi preluate pe sesiunea curentă, vor fi în avantajul fermierilor.
Acest demers comun este un exemplu elocvent pentru modul în care Brokerul de Asigurare și Clubul reprezintă interesele fermierilor și, folosind resursele combinate ale celor două organizații, pot obține rezultate favorabile fermierilor.
Rep.: Cum poate sprijini fermierii Brokerul de Asigurare al Clubului Fermierilor Români?
G.R.: Ne propunem să sprijinim fermierii pentru a cunoaște instrumentele de gestionare a riscurilor și a le crește încrederea în sistemul de despăgubire. Cu ajutorul Brokerului Clubului, fermierii pot realiza propria analiză a riscurilor și vor putea decide mai informat cu privire la asigurarea culturilor și bunurilor, contribuind la dezvoltarea responsabilă a comunității agricole. Prin colaborarea pe care o avem cu clienții noștri contribuim la creșterea și consolidarea afacerilor fermierilor, precum și la creșterea nivelului de anticipare și predictibilitate în realizarea planurilor de afaceri.
În contextul în care România are aproximativ 8 milioane de hectare de teren exploatate, o provocare principală pentru Brokerul de Asigurare al Clubului rămâne instruirea fermierilor cu privire la soluțiile de protecție împotriva efectelor negative ale schimbărilor climatice, boli ale animalelor, ale culturilor sau incidentelor de mediu. Prin cunoașterea produselor oferite de companiile de asigurare și a instrumentelor puse la dispoziție de către stat, cu ajutorul Brokerului fermierii își vor putea face propria analiză a riscurilor și vor avea posibilitatea să decidă mai informat cu privire la asigurarea culturilor și bunurilor, contribuind la dezvoltarea responsabilă a comunității agricole.
Simona-Nicole David
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences