Romania

În lumea satului Fodele, acolo unde s-a născut pictorul El Greco

În lumea satului Fodele, acolo unde s-a născut pictorul El Greco
Distribuie:  

Cei care vizitează satul Fodele, renumit mai ales pentru că aici s-a născut pictorul spaniol de origine greacă, El Greco (1541-1614), au parte de peisaje absolut minunate. Locul magic se dezvăluie treptat... La început, vedem dealurile înalte și plantațiile de măslini. Apoi observăm leandrii, vița-de-vie, cactușii înalți, arbuștii, lămâii și portocalii. Iar dacă alegem să petrecem câteva zile aici, avem parte de o vacanță relaxantă, într-o oază de liniște, alături de sătenii care-și păstrează tradițiile și obiceiurile intacte de sute de ani. Ce mai atrage privirile vizitatorilor în Fodele? Ei bine, vegetație bogată, apă mai multă decât în restul Cretei și al Greciei în general, munți înalți, ulițe înguste mărginite de case vechi din piatră, multe acoperite de plante agățătoare. Iar pentru a ajunge aici se merge cu mașina pe drumul paralel cu țărmul stâncos al insulei Creta.

Deși se află la doar 20-30 de kilometri distanță de capitala cosmopolită a Cretei, Heraklion, în Fodele timpul pare să se fi oprit în loc. Aici, uleiul de măsline este încă produs după rețete tradiționale, în fabricile vechi în care tehnica a rămas neschimbată de sute de ani.

Pe măsură ce ne continuăm drumul prin sat, Fodele ne dezvăluie clădiri istorice, o mică biserică veche din secolul al XI-lea și casa celebrului pictor El Greco. Plin de mărturii ale secolelor trecute, Fodele oferă și taverne și terase moderne unde se pot savura preparate specifice locului.

Casa transformată în muzeu

În timpul sezonului turistic, în Fodele sunt mii de vizitatori atrași de Muzeul „El Greco“ și de plajele cu nisip fin și apă de turcoaz. De altfel, mulțimea turiștilor a dezvoltat afacerile locale, de familie: taverne, terase, magazine alimentare cu produse tradiționale, mici magazine cu suvenituri și produse locale.

La casa în care s-a născut pictorul se ajunge ușor, pe ulițele înguste pavate cu piatră veche de sute de ani. Micuță și cochetă, casa adăpostește acum Muzeul „El Greco“. Pentru a vizita muzeul se plătesc 4 euro (2 euro pentru copii și pensionari). Sunt două încăperi mici ce conțin reproduceri ale marelui artist. Picturile sunt însoțite de explicații și de anul sau anii în care au fost realizate.

Despre muzeu se poate spune că este mai degrabă a amintire deoarece timpul fusese milos doar cu o parte din ziduri și temelii...

Biserica în care a fost creștinat

Foarte aproape de casa în care se spune că s-a născut pictorul El Greco, se află biserica Panagia. Construită din piatră, micuța biserică este foarte veche, datând din secolele XI-XII. Aici s-ar fi botezat pictorul, așa cum spun bătrânii locului. Și tot ei spun că această bisericuță a rezistat tuturor ocupațiilor de-a lungul anilor, mai puțin frescele din interior. Sfinții pictați pe pereții din interiorul bisericii au ochii „șterși“, fiind scrijeliți cu ceva ascuțit. Care este explicația? Ei bine, în timpul ocupației otomane, turcii ar fi folosit biserica drept sălaș, dar pentru că nu puteau suporta privirile chipurilor sfinte, care păreau că îi ceartă pentru toate nelegiuirile lor, au ales să le „scoată“ ochii. O altă explicație ar fi iconoclasmul, care a distrus multe alte opere de artă religioasă, inclusiv sculpturi.

Pictor renascentist, poet și arhitect, El Greco și-a căpătat faima în Spania, la Toledo, de unde și-a căpătat și renumele El Greco, numele său real fiind Dominikos Theotokopoulos – în traducere, „Fiul Maicii Domnului“. Opera lui El Greco (1541-1614) este definită prin unicitate, originalitate, singularitate, stil inconfundabil, cu o personalitate puternică. Pictorul și-a căpătat stilul unic în urma experienței acumulate în școlile de pictură din vremea aceea – bizantină cretană și post-renascentistă italiană. De maturitatea sa artistică va beneficia însă Spania, acolo unde pictorul a dat măsura adevăratei sale valori, prin creații ce fascinează și peste sute de ani.

Pictorul a părăsit Creta natală la 26 de ani

El Greco a plecat din Creta pe când avea vârsta de 26 de ani. Considerat încă de pe atunci un maestru al picturii bizantine, El Greco își dorea să studieze arta pictorilor italieni.

Despre El Greco s-a spus că a fost pictorul contrareformei spaniole, viziunea sa fiind conformă cu spiritul vremurilor de atunci. Maestrul cretan a pictat ce i s-a cerut, iar personajele sale au fost redate conform viziunilor propagate de textele maicii Tereza de Avilla sau ale Fratelui Alonso de Orozco.


Mâinile, fascinația pictorului cretan

Pe El Greco l-au preocupat foarte mult mâinile, atât de bine reprezentate în toate picturile sale. Fascinat de mâini, El Greco pare că începe și termină fiecare portret cu mâinile personajelor imortalizate pe pânză.

Se spune că s-au realizat experimente pentru a elucida o parte din taina pictorului El Greco. Au fost fotografiați pacienți internați la ospiciul din Toledo, Spania, și comparați cu apostolii pictați de acesta pentru a se vedea dacă maestrul s-a folosit de persoane cu probleme pentru unii dintre sfinții pictați. În urma experimentelor realizate, s-a observat că asemănările sunt oarecum ciudate, dar nu pot dovedi nimic concret.

El Greco a fost un „fenomen“ manifestat în perioada Renașterii târzii, când manieriștii căutau alte noi forme de exprimare prin amplificarea elementelor psihice și spiritualizarea picturilor. Pe măsură ce dispărea echilibrul dintre factorul material și cel spiritual, se producea o îndepărtare de proporțiile clasice și se recurgea la alungiri oarecum firești ale corpurilor umane.


Simona Nicole David

pictori, Grecia, Fodele, El Greco

Alte articole:

Atena și legendele zeilor la poalele Acropolei (II)

Atena și legendele zeilor la poalele Acropolei (I)

THASSOS, insula de marmură și desfătări heliomarine

Satul tradițional în pictura lui Nechita Bumbu

Din lumea satului în care a dansat Zorba Grecul (II)

Din lumea Satului în care a dansat Zorba Grecul

Între Cer și Pământ

Ce au grecii și noi nu