Lumea satului 750x100

update 2 Dec 2020

Acțiune de înverzire numai cu muștar și rapiță?

Este nedumerirea, pe bună dreptate, a tânărului inginer agronom Călin Tomescu din Banat care afirmă că, dacă folosește alte culturi decât muștar și rapiță, i se taie subvenția de către APIA.

El demonstrează că, folosind cultura de soia pe care a încorporat-o în sol și a semănat grâu, a obținut o producție de 8.500 kg/ha față de 4.000 kg/ha, cât a fost media pe celelalte suprafețe din fermă.

Acțiunea de înverzire a fost bine gândită, cu beneficii semnificative pentru climă și mediu, însă cu folosirea unei diversități de culturi specifice însușirilor solului, culturilor premergătoare și postmergătoare, condițiilor climatice din zonă, tehnologiilor de cultură aplicate etc.

Folosind numai muștar și rapiță, care se găsesc și în culturile principale, cum sporim diversitatea?

Este de neînțeles cum APIA obligă fermierii să cultive, în cadrul acțiunii de înverzire, un singur amestec (muștar + rapiță) care nici nu sunt cele mai indicate. Probabil că este o măsură izolată, în acea zonă, pentru că, dacă s-ar extinde la nivelul întregii țări, ar fi o mare greșeală.

Oare ministrul Agriculturii acceptă această măsură?

Numai diversitatea amestecului de culturi pentru înverzire asigură realizarea avantajelor pe care le-a gândit UE.

  • Pe un sol tasat-compactat se recomandă culturile care au rădăcina pivotantă, constituind adevărați scormonitori naturali.
  • Pentru îmbogățirea solului în azot se folosesc culturile leguminoase.
  • În zonele cu arșiță puternică se folosesc amestecuri cu foliaj bogat care umbresc și protejează solul și, totodată, înăbușă buruienile care apar.

Asemenea avantaje se pot realiza prin alegerea corectă a amestecurilor de înverzire.

Este lăudabilă inițiativa Asociației Producătorilor de Porumb din România care a editat broșura Înverzirea pe înțelesul fermierilor care cuprinde un tabel cu amestecuri de culturi aprobate pentru România. Sunt menționate 17 tipuri de amestecuri, dintre care menționăm: muștar + facelia; latir + măzăriche de toamnă, latir + ovăz, mazăre + ovăz, măzăriche de toamnă + secară, lupin + trifoi, bob + ovăz, trifoi + facelia, măzăriche + camelină.

Numai cu asemenea diversitate de amestecuri acțiunea de înverzire își poate atinge scopul.


Rolul folosirii amestecurilor de culturi verzi

  • Rețin apa din ploi și mai ales din zăpezi, asigurând o bună aprovizionare a solului cu apă și evitând producerea fenomenului de eroziune. Fiecare strat de zăpadă de 10 cm asigură 300 mc/ha apă.
  • Valorifică îngrășămintele rămase neconsumate de la cultura principală, precum și nitrații formați în perioada de vară, prevenind levigarea acestora.
  • Contribuie la reducerea îmburuienării și a necesarului de erbicide.
  • Participă la creșterea biodiversității, la protejarea și înmulțirea insectelor folositoare (polenizatori).
  • Protejează și ameliorează structura solului.
  • Valorifică energia solară pe perioada vară-toamnă în procesul de fotosinteză, asigurând cantități importante de masă vegetală pentru sol.
  • Covorul vegetal, prin procesul de transpirație, participă la reducerea temperaturii pe timpul arșițelor deoarece pentru transformarea a 1 g de apă în vapori se consumă 536 calorii.

Prof. dr. ing. Vasile POPESCU

Articole înrudite