Decizie istorică pentru pădurile statului la Curtea Constituțională
- Scris de Simona David
- Publicat în Actualitate
Curtea Constituțională a României a admis miercuri, 30 septembrie, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României și a constatat că sunt neconstituționale prevederile art. I din Legea pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 - Codul silvic.
Potrivit unui comunicat transmis de Federația Sindicatelor Silva, organizația solicitase Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, în 5 august 2020, să atace la Curtea Constituțională Proiectul de Lege Pl-x nr. 188/2020 privind unele măsuri pentru deblocarea procesului de restituire a terenurilor către foștii proprietari, adoptat de Camera Deputaților în data de 28.07.2020 și transmis spre promulgare la 3 august 2020.
Ca urmare a demersurilor sindicatelor din silvicultură, prin care s-a solicitat stoparea unui nou „tun” pe seama pădurilor statului, Președintele României a sesizat, în data de 21 august 2020, Curtea Constituțională a României.
Prin legiferarea acestui proiect de lege, Statul Român putea să piardă din proprietate o suprafață de cel puțin 142.722 hectare terenuri forestiere, ceea ce înseamnă aproape 5% din pădurile pe care le mai deține încă, pierdere evaluată la circa 2,6 miliarde de euro, dacă se ia în calcul doar raportat la valoarea lemnului. Totodată, ar fi deschis calea pentru pierderea, în total, a unei suprafețe de un milion de hectare de păduri aflate acum în proprietatea publică a statului.
Prin retrocedarea acestor suprafețe de păduri, urmau a fi desființate cel puțin 20 de ocoale silvice de stat iar peste 1000 de salariați erau în pericol de a fi disponibilizați.
Potrivit comunicatului transmis de Federația Sindicatelor Silva, proiectul de lege trimis spre promulgare conținea prevederi controversate, precum posibilitatea restituirii terenurilor forestiere pe alte amplasamente, chiar dacă pădurile respective s-au aflat în proprietatea statului înainte de anul 1948, sau introducerea noțiunii de „fond forestier proprietate privată a statului” pentru a crea posibilitatea retrocedării pădurilor aparținând statului.
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a apreciat că iniţiativa legislativă încalcă prevederile Constituţiei României, respectiv art. 135 alin. (2) lit. b) şi lit. d)-e), care reglementează principiile pe care Statul Român trebuie să le asigure în cadrul economiei de piaţă, art. 136 alin. (2) care garantează şi ocroteşte proprietatea publică, alin. (4) care statuează caracterul inalienabil al bunurilor proprietate publică, precum și dispozițiile art. 34 din Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic (”terenurile forestiere proprietate publică a statului nu fac obiectul constituirii dreptului de proprietate sau al vreunui dezmembrământ al acestuia”).
Reamintim că din totalul de 6,56 milioane de hectare păduri la nivel național, au fost validate pentru reconstituirea dreptului de proprietate peste 3,3 milioane de hectare, din acestea circa 212 mii hectare păduri proprietate privată neavând nici în prezent servicii de pază sau administrare asigurate, fiind expuse unui risc iminent de a cădea pradă tăierilor ilegale.
De altfel, ca urmare a aplicării succesive a legilor de retrocedare începând din anul 1991, s-a ajuns astăzi ca statul să mai dețină în proprietate doar 48 % din suprafața de păduri a României.
Articole înrudite
- Greenpeace, Declic și Agent Green acuză: Bilanț negru pentru autorități în domeniul protecției pădurilor
- Crește suprafața pădurilor cvasi-virgine din România
- Pando: Pădurea care crește dintr-o singură rădăcină
- Vești bune pentru 800.000 de fermieri: Încep plățile APIA pentru avansul din 16 octombrie!
- Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite
- SOLICITARE PUBLICĂ DE RETRAGERE A CONTESTAȚIEI LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A LEGII VÂNZĂRII TERENURILOR
- Noi modificări ale Codului Silvic
- Mii de controale efectuate de specialiștii Romsilva pe perioada stării de urgență
- Costel Alexe: Pădurea este o resursă regenerabilă, pe care avem datoria să o protejăm printr-un management sustenabil
- Sectorul forestier și industria lemnului sunt esențiale, trebuie să-și continue activitatea!
Articole recente - Simona David
- Ajaccio, orașul în care s-a născut Napoleon Bonaparte
- Parteneriat Public Privat între LAPAR și ASAS
- Termenul de aplicare pentru schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor a fost prelungit cu 6 luni
- BASF își asumă obiective ce susțin creșterea agriculturii durabile în Europa
- Cămara inteligentă și combaterea risipei alimentare
- Rețete culinare de la mănăstirile grecești și cretane. Ghiveci de legume pentru iarnă
- O nouă conducere la AIPROM
- Medicii veterinari de liberă practică își vor primi drepturile bănești
- Adrian Oros: Avem nevoie de peste un miliard de lei pentru despăgubirea fermierilor pentru culturile de primăvară
- Comisia Europeană a lansat un portal gratuit pentru companiile mici și mijlocii