Lumea satului 750x100

update 23 Oct 2020

Ziua sfeclei de zahăr la Baratca

La începutul lunii septembrie, Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, alături de grupul de firme Almos, a organizat Ziua sfeclei de zahăr, eveniment ce a avut loc în localitatea Baratca, județul Neamț. În cadrul evenimentului au fost prezentate perspectivele în cultivarea sfeclei de zahăr, hibrizi și tehnologii de erbicidare.

Anul acesta se aşteaptă o producţie de peste 40 tone/ha

„Avem organizată o platformă cu 31 de soiuri de sfeclă de zahăr, de la toate firmele care oferă inputuri pentru această cultură, respectiv de la Ses Vanderhave, KWS, Strube şi Maribo. Cred că suntem cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din zona Agrana deoarece avem o suprafaţă de 850 ha cultivate cu sfeclă de zahăr. Datorită condiţiilor impuse de pandemie, acest eveniment trebuia să fie unul de amploare, dar restricţiile ne-au determinat să ne restrângem la un număr mai redus de participanţi. Eu cred că fermierii reprezentativi care cultivă sfeclă de zahăr în zona fabricii Agrana au avut astăzi ceva de învăţat din ceea ce noi am făcut pe acest lot demonstrativ. 2020 a fost un an foarte dificil din punctul de vedere al precipitaţiilor, iar dacă la celelalte culturi, precum grâu, orz, porumb, producţiile sunt diminuate semnificativ, eu sper că la sfecla de zahăr vom realiza o producţie de peste 40 tone/ha“, a precizat Alex Molodoi, director tehnic Almos.

Pierdere de 20%, la nivel cantitativ

La evenimentul din judeţul Neamţ a fost prezent şi Radu Petre, manager agricol la Agrana. Acesta este cel care se ocupă de tot ce ţine de sfeclă, de la contractarea ei, parteneriatul cu fermierii, până la momentul recoltării şi transportul către fabrică. „Faţă de anii trecuţi, 14.200 de ha cu sfeclă de zahăr urmează să fie recoltate. Comparativ cu aşteptările iniţiale din primăvară, scăderea este undeva la un 20%, în timp ce la toate celelalte culturi pierderile sunt masive. În ceea ce privește repartiția celor 14.200 ha, cea mai mare suprafaţă o are Iaşul, cu peste 5.000 ha, urmează Neamţul, cu circa 4.000 ha, şi judeţul Botoşani, cu circa 2.800 ha. Ca preţ, sfecla se plăteşte întotdeauna în legătură cu conţinutul ei în zahăr, anul acesta fiind unul secetos, iar pierderea de care am vorbit, cea de 20%, este la nivel cantitativ. Noi aşteptăm ca acest conținut de zahăr să fie undeva de peste 17,5%, asta înseamnă că, în mod normal, fermierii vor încasa în medie 29 de euro/tonă“, a precizat Radu Petre, manager agricol la Agrana.

Se doreşte obţinerea subvenţiei la timp

sfecla de zahar

Din partea Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România a răspuns prezent Mihai Dimitriu, directorul executiv. „Conform acordului interprofesional care se semnează de către industrie şi fermieri în fiecare an, toţi fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din România fac parte din asociaţiile zonale şi, respectiv, din asociaţiile zonale ale Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Români. Noi ne luptăm pe două paliere, în principal, dar lucrul care este mai stringent şi de actualitate este obţinerea subvenţiei la timp şi luptăm pentru ca subvenţiile să nu întârzie pentru că fermierii au de plătit o mulţime de inputuri. De vreo câţiva ani de zile, de când s-a eliminat o mulţime de pesticide din agricultură, inclusiv neonicotinoidele, ne luptăm ca tratamentul seminţei să aibă parte de tratamente Cruiser deoarece în primăverile secetoase atacul dăunătorilor de sol se face puternic simţit. În al doilea rând, suntem într-un dialog permanent cu fabricile de zahăr în privinţa încheierii contractelor de sfeclă de zahăr care trebuie să avantajeze ambele părţi, atât industria cât şi fermierii. Ţinem legătura destul de des cu fabricile de zahăr prin fermieri, în aşa fel încât lucrurile să decurgă normal şi colaborarea să fie fructuoasă de ambele părţi. ca urmare a închiderii fabricii de zahăr din Oradea, astăzi avem în cele trei fabrici şi în asociaţie, respectiv Luduş, Bod şi Roman, în jur de 650 de fermieri“, a specificat Mihai Dimitriu, directorul executiv al Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Beatrice Alexandra MODIGA