Actualitate 27 August 2020, 11:01

Beneficiile uimitoare ale laptelui de măgăriță

Scris de

Laptele de măgăriță a fost recunoscut pentru beneficiile sale de sănătate din cele mai vechi timpuri. Cleopatra, regina Egiptului, cunoscută pentru frumusețea și aspectul ei tineresc, făcea zilnic o baie de lapte de măgăriță. În timp, vechii medici greci au prescris lapte de măgăriță pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Compoziție asemănătoare cu laptele matern

Recent, laptele de măgăriță a fost folosit pentru a alimenta copiii orfani, îngrijirea copiilor bolnavi și a persoanelor în vârstă din Italia, Franța, Belgia, Elveția și Germania. Studiile arată că persoanele care nu pot tolera laptele de vacă se descurcă foarte bine cu laptele de măgăriță. De fapt, aproximativ 90% dintre copiii care nu pot consuma lapte obișnuit, se simt bine cu laptele de măgăriță, care are o compoziție similară cu laptele matern, uman.

Acesta conține, de asemenea, mai puține grăsimi decât laptele de vacă și conține mai mulți acizi grași omega-3 antiinflamatori. Substanțele naturale din laptele de măgăriță s-au dovedit a spori imunitatea, care poate fi utilă persoanelor cu afecțiuni cum ar fi astmul, eczema sau psoriazisul.

Remediu pentru ” tusea măgărească”

Un studiu publicat în revista ”Current Pharmaceutical Design” a concluzionat că laptele de măgăriță ar putea ajuta la prevenirea întăririi arterelor, datorită capacității sale de a dilata vasele de sânge. Un alt studiu, realizat de revista ”Food Science”, a considerat laptele de măgăriță un "pharmafood" pentru proprietățile sale nutriționale, nutraceutice și funcționale. După testarea produsului, acești cercetători au concluzionat că, deși laptele de măgăriță conține o cantitate mare de lactoză, atunci când este fermentat în iaurt, este o opțiune viabilă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sau lapte de vacă.

Tusea măgărească, care, este de fapt o tuse convulsivă (Pertussis) –și se manifestă prin accese de tuse timp de aproximativ 100 de zile. În zilele noastre, există vaccinul care poate preveni această problemă de sănătate. În vechime, în tradiția românească laptele de măgăriță era singurul tratament eficace, ce oprea tusea în câteva zile. Copiilor le place foarte mult laptele de măgăriță datorită gustul dulce. Acesta este de la conținutul mare de lactoză ce ajută la o mai bună absorbție a calciului la nivel intestinal. Ea susține sistemul osos la bebeluși, dar și la femeile aflate la menopauză.

Anca Lăpușneanu

Vizualizari 1319
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti