Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 17 Apr 2021

Soiuri de mere văratice

Despre mere se spune că sunt cele mai consumate fructe, Ce-i drept, pentru noi, românii, sunt și printre cele mai accesibile fructe, atât în ceea ce privește prețul de cumpărare, cât și în privința condițiilor de cultivare. Chiar dacă prin definiție merele se culeg din grădini și livezi toamna, există și soiuri mai timpurii care se pot consuma în zilele de vară. Iar, dacă vreți să aveți o livadă cât mai diversificată, puteți alege soiuri mai timpurii care să vă ofere fructe încă din lunile iulie sau august.

Aromat de vară

Unul dinte aceste soiuri este Aromat de vară și oferă fructe de mărime mijlocie, de 120-130 grame, cu suprafața netedă, care au pulpa alb-gălbuie, dulce și aromată. Este un hibrid între Parmen auriu și Jonathan și prezintă o bună rezistență la rapăn și făinare, ger și secetă. Pomul este viguros, autofertil, are trunchiul drept și coroana invers piramidală. Fructele ajung la maturitate la începutul lunii august și pot fi consumate până în luna septembrie.

În ceea ce privește plantarea, trebuie știut că trebuie să îl plantați fie în perioada octombrie-decembrie, fie primăvara începând cu luna februarie și până în aprilie. Poate fi plantat pe orice tip de sol și necesită condiții de semi-umbră.

Romus 3

Despre acest soi se spune că oferă cele mai apreciate mere de vară. Acestea se coc în a doua jumătate a lunii iulie, au mărime mijlocie, forma conică și ușor alungită, iar în proporție de 80% este de culoare roșie și restul verde, în timp ce pulpa este albă, suculentă și are o consistență medie. Aceste mere se pot păstra în depozit până la 40 de zile și au o bună rezistență la manipulare și transport.

Acest pom are o vigoare mijlocie, coroana sferic-globuloasă, ramuri solide și intră pe rod în anul 3 de la plantare. Se pretează pe orice tip de sol, este rezistent la îngheț, precum și la principalele boli și cei mai întâlniți dăunători din țara noastră. La fel ca la majoritatea pomilor, este recomandată plantarea în perioada de repaus vegetativ, adică octombrie-decembrie, ori februarie-aprilie. Producția medie pe care o asigură este de 25 tone/ha.

Vista Bella

Un alt soi delicios de mere de vară este Vista Bella, pe care adesea îl regăsim și în piețe începând cu jumătatea lunii iulie, atunci când se coc primele fructe. Acest măr oferă fructe de mărime medie, de cca 140 grame, care au forma sferică-turtită, pielița de culoare roșu închis cu aspect cerat, iar pulpa alb-gălbuie, zemoasă și aromată.

Pomul are o creștere viguroasă, coroana tabulară, ramifică abundent și asigură o foarte bună încărcare cu rod. Fructele se coc începând cu 10 iulie și trebuie culese eșalonat.

Larissa SOFRON