Imprimă această pagină
Actualitate 03 August 2020, 09:44

O lege nouă lasă animalele exportate din România să se sufoce la peste 35 grade Celsius

Scris de

Parlamentul României a adoptat o lege nouă prin care permite transportul și exportul animalelor în timpul temperaturilor extreme, lucru care încalcă direct legislația Uniunii Europene, susține Animals International. Și asta în condițiile în care Regulamentul UE pentru transport nu permite transportul animalelor atunci când temperatura este de 30 de grade Celsius, cu o marjă de +/- 5 grade.

Legea de după tragedia de la Midia

Cu toate acestea, potrivit Animals International, în Parlament s-a votat permiterea călătoriilor chiar și când temperatura depășește 35 de grade Celsius la punctul de încărcare a animalelor, dacă există posibilitatea de a le oferi cu 15% mai mult spațiu. „Stresul termic este o garanție pentru o rată de mortalitate crescută. Poți avea o singură oaie sau un singur taur pe un vapor. Acestea vor muri atunci când umiditatea și temperatura depășesc anumite limite. Navele de export nu au aer condiționat. Înăuntru este cu minimum 5 grade mai cald decât afară, indiferent cât de forjat și de zgomotos este sistemul de ventilație“, a spus Gabriel Păun, director UE la Animals International.

Dezbaterile pentru o nouă lege în România au început efectiv abia după tragedia de la Midia, care a omorât peste 14.000 de oi. Legea își propunea inițial să oprească transportul pe mare în timpul celei mai riscante perioade, vara, și să ceară obligatoriu un veterinar per transport în restul anului.

ONG-urile au oferit variante detaliate de anexe speciale la lege, cu atenție deosebită la detalii precum încărcare, descărcare, jurnal de călătorie, însă nu este cunoscut motivul pentru care acestea au fost excluse, chiar dacă dezbaterile transmise public au arătat că invitații prezenți au fost preponderent din industria de export sau în favoarea acesteia, bunăstarea animalelor nefiind un aspect luat în calcul nici de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară. „Încărcarea are loc pe teritoriu european și acest articol presupune ca animalele care ajung din camioane în porturi, pentru export direct, au deja aprobate călătorii la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, adică ilegal. În cazul acestei legi, chiar 35 de grade. Părerea noastră este că această lege reprezintă o încălcare directă a Regulamentului european“, a adăugat Păun.

România, în centrul discuțiilor

În ultima perioadă, România a fost în centrul unor decizii legate de exportul animalelor vii. În iulie 2019, Guvernul a decis să continue călătoria a peste 70.000 de oi către Golful Persic, în ciuda avertismentului direct al Comisarului UE pentru Sănătate și Siguranță Alimentară Vytenis Andriukaities de a opri transportul respectiv, întrucât este imposibil să respecte legislația UE pe parcursul rutei din cauza temperaturilor extreme.

„În noiembrie 2019 am fost obligați să fim martori la o tragedie cruntă: o navă pentru export de animale către Arabia Saudită s-a scufundat imediat după ce a pornit din portul Midia, cauzând moartea a peste 14.000 de oi. Alt dezastru uitat este din anul 2015, când peste 14.600 de oi au murit de sete pe drumul din România către Iordania, într-o călătorie de 7 zile. În toate aceste cazuri am salutat reacția rapidă a Comisiei Europene. În octombrie 2019 o delegație de auditori a vizitat România și a raportat slaba implementare a legilor europene și riscurile implicite, deosebit de serioase, în termeni de bunăstare animală (2019-6898). În mod regretabil, este clar încă o dată cu această lege că Parlamentul României nu aude recomandările Comisiei Europene“, consemnează reprezentanții Animals International.

De aceea Animals International cere Guvernului României să lanseze o Ordonanță de Urgență prin care să corecteze legea pentru a evita un alt infringement direct de la Comisia Europeană. OUG-ul trebuie să prevadă înlocuirea transportului de animale vii pe timpul verii cu carne congelată și să ceară prezența unui veterinar per transport în restul anului, indiferent de durata călătoriei. De asemenea, este necesar ca OUG-ul să includă checklist înainte și după călătorie pentru a se asigura că niciun animal care nu este într-o condiție bună nu va fi forțat să urce pe navă și pentru a păstra transparența cu privire la rata de mortalitate și morbiditate la destinație.


Posibilitatea stopării exportului de oi vii în statele din Golf

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat recent că a negociat cu ambasadele statelor din Golf posibilitatea exportării de carcase de ovine și nu de animale vii, mulți dintre aceștia fiind de acord cu varianta propusă. Oros spune că a cerut ca Legea bunăstării animalelor să fie modificată pentru că în varianta finală permite îmbarcarea animalelor la o temperatură exterioară de 35 de grade, față de 30 de grade prevăzute în varianta inițială.


Bogdan Panțuru


Vizualizari 1529
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite