Jabuticaba, copacul ale cărui fructe cresc pe trunchi
Când vine vorba despre natură, capacitatea ei de a ne surprinde pare infinită. Terra are o colecție impresionantă de plante exotice, neobișnuite prin aparența lor. Este și cazul unui copac ale cărui fructe cresc pe trunchiul său. În momentul rodirii, imaginea sa devine foarte excentrică.
Acest copac, cunoscut științific sub denumirea Myrciaria cauliflora și jabuticaba în limbaj popular, este membru al familiei Myrtaceae (din care fac parte mirtul, eucaliptul, cuișoarele) și este nativ în Brazilia, Argentina, Paraguay și Bolivia. Jabuticaba este un copac cu creștere lentă, care poate ajunge și până la 15 metri înălțime. Frunzele sale sunt dispuse una lângă alta, iar florile albe sunt adunate în ciorchini de-a lungul trunchiului și ramurilor. Fructele de culoare violet cresc, de asemenea, pe trunchi și pe ramurile principale. Acestea sunt comestibile, au un gust și savoare similare strugurilor și sunt considerate delicatese în Brazilia. Consumate însă în cantități mari, acestea pot deveni toxice din cauza conținutului ridicat de tanini din coaja lor.
Pentru că sunt fructe foarte perisabile, la trei zile de la recoltare intrând deja în fermentație, jabuticabele sunt comercializate foarte rar pe piețele din afara zonelor de cultivare. În general, fructele sale sunt consumate proaspete, dar sunt adesea folosite pentru a face gemuri, torturi, vinuri tari și lichioruri. Datorită proprietăților conferite de tainurile existente în coaja lor, fructele copacului jabuticaba au intrat și sub lupa cercetării științifice. Astfel s-a stabilit că în compoziția lor există antioxidanţi puternici, dar și compuşi antiinflamatori şi anticancer. Arborele jabuticaba apare și pe stemele din Contagem, Minas Gerais, Brazilia și a devenit o specie utilizată pe scară largă în arta bonsaiului, în special în Taiwan și în anumite părți din Caraibe.
Laura ZMARANDA
copaci, Jabuticaba, fructe pe trunchi
- Articol precedent: Amplifică energia pozitivă cu ajutorul plantelor
- Articolul următor: Este oare posibil? Rezervație naturală protejată pe 50% din suprafața Terrei