Romania

Copiii de azi

Copiii de azi
Distribuie:  

Auzim deseori vorbindu-se despre regresul din învăţământ şi, evident, despre educaţia tinerei generaţii care, sincer vorbind, în multe situaţii lasă mult de dorit. Urmărind fenomenul, constat pe zi ce trece că schimbul nostru de mâine – oricât de isteți ar fi copiii noștri – o parte din el va fi  tot mai puţin ancorat în realităţile vieţii sociale viitoare. De ce aşa? Gurile rele spun că… aşa se vrea. Adică, o degringoladă generală, o populaţie tânără fără educaţie, cu puţină informaţie şi puţine cunoştinţe generale, „construită“ astfel pentru a putea fi uşor manipulată.

O generaţie ferecată între butoanele smartphone-urilor, tabletelor şi calculatoarelor de tot felul va fi cu atât mai mult ruptă de societate şi lipsită de capacitatea de a comunica, mai cu seamă în lipsa unui vocabular format prin lectură. Strămoşii noştri în urmă cu zeci de mii de ani au comunicat mai întâi prin semne, apoi articulând sunetele, care în timp au evoluat în cuvinte, socializând astfel în cadrul grupurilor şi între grupuri.

Să păstrăm aşadar acest trend al comunicării directe prin cuvinte, expresii, de ce nu, cât mai elevate şi nu doar prin reţelele de... socializare. Numai astfel evoluăm la rându-ne.

Revin la tânăra generaţie, mai ales la copiii care primesc o educaţie adecvată vârstei, începând cu cei şapte ani de-acasă şi continuând cu formarea lor pentru viaţă în şcoală, ba chiar şi prin activităţi extraşcolare.

Opus acelor... exemplare care creează probleme în şcoli, societate, chiar în familii, copii agresivi care nu se pot cu mai nimic împăca şi faţă de care nu se poate lua atitudine pentru că, nu-i așa, „afectăm personalitatea copilului“...

Dar, sunt şi copii care impresionează prin calitatea a tot ceea ce fac chiar de la vârste fragede.

Este, fără îndoială, rodul educaţiei, dar şi al unei îndrumări adecvate vârstei, atitudinii şi aptitudinilor fiecăruia, atent cultivate şi modelate în familie, şcoală, alte medii complementare. Sunt copii care citesc, gândesc trecând totul prin filtrul propriului sistem neuronal. Îi asculţi sau le citeşti gândurile privindu-i ori citindu-i atunci când plăcerea de a scrie le completează pe celelalte. Am la îndemână un astfel de exemplu, care am apreciat că merită a fi cunoscut. Sunt gândurile unuia dintre... copiii de azi. Este ceea ce înţeleg ei azi despre ce a fost ieri. Cu siguranţă aceştia vor fi cei care mâine vor schimba societatea din temelii.

Citiţi în pagina următoare.

Ion BANU

editorial

Alte articole:

107 - Ordonanța austerității

RĂSCRUCE CU ȘAPTE CĂRĂRI

CU FRUNȚILE PLECATE

Munții noștri aur poartă…

Arde pământul, scrumește teșchereaua

Deriva elitelor

GRINDINĂ ȘI... ANTIGRINDINĂ

PROVOCĂRILE PRIMĂVERII

S-a stins și Ultimul Cronicar al Țăranului Român...

ZĂRNĂIE PUȘCA LA PÂRLEAZ