Din pasiune, cultivă peste 70 de soiuri omologate de ardei iuţi

Ionela Leuştean şi Liviu Oroşanu au peste 70 de soiuri omologate de ardei iuţi, de la Carolina Reaper până la cel mai iute ardei din lume, dar şi soiuri româneşti tradiţionale, îngrijite în cei 500 mp din Piatra Neamţ. Seminţele sunt aduse din Olanda, Canada, SUA, Franţa şi Germania, majoritatea prin schimburi cu diverşi colecţionari din lume. În prezent, cei doi testează piaţa pentru a deschide un magazin online.
Soiuri de ardei iuţi pe alese, după unitatea de iuţime Scoville (SHU)
Ionela şi Liviu spun că au această pasiune pentru grădinărit şi cultivarea legumelor moştenită din familie, de la bunici. „La început am pornit cu câteva soiuri de tomate şi ardei iuţi româneşti. Cochetam de mai multă vreme cu grădinăritul, dar mai serios ne-am apucat în anul 2016 când, pe lângă soiurile româneşti, am adus şi câteva seminţe din Olanda. Astăzi, avem peste 70 de soiuri omologate de ardei iuţi, majoritatatea soiuri rare. Avem de la Carolina Reaper (cele patru varietăţi red, yellow, peach şi chocolate) până la cel mai iute ardei din lume (SHU 1.600.000-2.200.000), Bhut Jolokia, 7 Pot (7 soiuri), Naga Jolokia, Fatalii, Habanero (10 soiuri), NuMex Big Jim (cel mai mare ardei iute din lume cu SHU 1.000), Elephant Skin, Celebrul Jalapeno (3 soiuri), precum și soiuri româneşti tradiţionale“, adaugă Ionela.
„Vedetele grădinii la ardei iuţi sunt Carolina Reaper, cu cele patru culori, Scream Scorpion şi 7 Pot Bubblegum, soi obţinut la Grădina Botanică din Brooklyn, New York. Cu toate că la început am achiziţionat seminţe din România şi China, nefiind mulţumiţi de rezultatele obţinute, am apelat la seminţe profesionale din Olanda, Canada, SUA, Franţa şi Germania sau făcând şi schimburi de seminţe cu diverşi colecţionari din lume“, explică Ionela.
Seminţe tradiţionale fără erbicide şi insecticide
În afară de ardei iuţi, cei doi mai au şi tomate, peste 80 de soiuri (din care 28 de soiuri negre, 20 de soiuri galbene şi albe, 7 soiuri verzi şi 25 de soiuri roşii), fasole 11 soiuri, dovlecei şi dovleci 12 soiuri, porumb (roşu, verde şi mov), castraveţi (amari, albi, cucamelon, soiuri tradiţionale de Cornishon) şi spun că testează piaţa. „Cultivăm pe o suprafaţă de 100 mp acoperită şi încă 400 mp în câmp, suprafaţa irigată prin picurare. Nu folosim erbicide şi insecticide, ci doar gunoi de grajd şi îngrăşământ foliar Bio (Cropmax), iar ca prevenţie pentru mana la tomate folosim Zeama Bordeleză. Momentan testăm piaţa, iar pe viitor intenţionăm să ne deschidem un magazin online. Legumele produse le procesăm în sucuri, sosuri şi deshidratăm mare parte din ardeii iuţi, iar surplusul îl oferim prietenilor“, încheie Ionela Leuştean.
În primul an, Ionela a adunat 6 soiuri, în următorul an 40 de soiuri, iar în acest an a reuşit să obţină peste 70 de soiuri de ardei iuţi, din cele 100 însămânţate.
Beatrice Alexandra MODIGA
ardei iute, cultivarea ardeiului
- Articol precedent: Plantaţie de goji în suburbia Gura Bustei, judeţul Vaslui
- Articolul următor: Agrii România, un brand care va miza pe succesul serviciilor integrate