Controlul integrat al poluării cu nutrienți s-a pus în aplicare la Iași
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
În perioada 9-19 iulie, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Iași au participat, la invitația "Asociației Fermierilor din România", la o amplă acțiune de instruire a fermierilor, crescători de animale și din domeniul vegetal privind promovarea "Codului de Bune Practici Agricole" (CBPA) și reducerea riscului poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole în cadrul proiectului "Controlul integrat al poluării cu nutrienți", ne precizează reprezentantul instituției.
„Instruirile au avut loc în localitățile care au beneficiat de finanțări acordate din partea Băncii Mondiale prin "Ministerul Apelor și Pădurilor" pentru construirea de platforme de depozitarea gunoiului de grajd, în județul Iași fiind 10 astfel de platforme în 9 UAT-uri (Mironeasa, Voinești, Deleni, Miroslava, Mircești, Scânteia, Grajduri, Cotnari, Cristești), comuna Miroslava deținând două construcții. În cadrul fiecărui proiect au fost achiziționate și utilaje pentru încărcare, transport, compostare și administrarea îngrășământului organic rezultat.
Platformele au fost dimensionate în funcție de numărul și speciile de animale de pe raza UAT-ului la momentul implementării proiectului. În cadrul întâlnirilor s-au purtat discuții legate de capacitățile de depozitare a gunoiului de grajd, respectarea perioadei de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor chimice și organice, respectarea cantităților maxime admise de îngrășăminte, respectarea zonelor de protecție, toate aceste condiții conducând la reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din agricultură. Întâlnirile au avut un puternic caracter interactiv, cei prezenți manifestând interes pentru repetarea unor astfel de acțiuni cu informații din domeniul agricol“, a adăugat Laurentiu Precup, director DAJ Iași.
Beatrice Alexandra Modiga
Articole înrudite
- Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021
- Ferma de 40 de vaci oferă un trai decent familiei Bogos
- Teste la USAMV Iași. Noi combinații de condiment ce pot fi folosite la produsele din carne
- Dumitrașcu Radu, fermier (județul Iași): ,,Ne trebuie apă, nu glumă! Să fie cât mai multă zăpadă, să ne poată proteja pe iarnă culturile“
- În Chiperești, familia Neamțu arde în fiecare vară 8 tone de lână
- Copălău - Patria usturoiului! Un brand la nivel local
- Ce proiecte propune ADR Nord-Est pentru una dintre cele mai sărace regiuni din UE
- Cele mai importante podgorii europene, studiate de cercetătorii de la Universitatea Agronomică din Iaşi
- Primul sistem acvaponic la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică din Iași
- Ziua Porumbului - Iași, ediție cu o producție de sub o tonă la hectar
Articole recente - Lumea Satului
- Conferința POMICON 2021 prezintă noutățile pentru sectorul pomicol
- Mieii din stâna familiei Policiuc, exportaţi către ţările arabe
- Trandafirii de colecție, florile care îți transformă grădina într-o galerie de artă
- Conferința VITICON 2021 – Noutăți pentru sectorul vitivinicol
- Pierderile de azot trebuie evitate
- La Sima: Legume cu gust de peste 20 de ani
- Corteva Agriscience a participat la un eveniment privind Acordul Verde al UE
- Comisia prelungește normele UE privind ajutoarele de stat aplicabile sectoarelor agricol, forestier și piscicol pana la 31 decembrie 2022
- Politica de coeziune a UE: peste 77 de milioane de euro pentru un sistem mai eficient și mai durabil de gestionare a deșeurilor în România
- Comisia Europeană: Să ne unim forțele pentru a proteja biodiversitatea în întreaga lume