La finele lunii iunie, a avut loc cea de-a doua ediție a evenimentului MoldoVia – Vin şi Flori de Sânziene, organizat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Iaşi, în curtea interioară a instituției. Evenimentul a făcut parte dintr-un proiect mai amplu şi continuă misiunea de a promova vinurile de calitate din zona Moldovei.
Producem local, consumăm local…
În cadrul evenimentului au avut loc sesiuni de prezentări şi degustări de vinuri ale producătorilor prezenţi la eveniment, și anume: Crama Hermeziu, Cotnari, Casa de Vinuri Cotnari, Agroindustriala Bucium, Strunga Winery, Crama Gramma, Casa de vinuri Vărzari, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Iaşi și Crama Avereşti. Astfel, cei prezenți au avut ocazia să deguste vinuri locale, să cunoască oamenii care le produc şi podgoriile din care provin, ne spune Laurențiu Precup, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului (DAJ) Iași. „Suntem la a II-a ediție a MoldoVia, prima ediție, tot în acest an, având loc la Cabana Vânătorească. Scopul evenimentului este atât promovarea producătorilor locali, cât și a sortimentelor de vin, produse în județul Iași, din podgoriile Iașului“, a precizat Laurențiu Precup, director DAJ Iași.
Golia, mândria SCDVV Iași
În cadrul eveniment l-am întâlnit pe Sorin Muchie, inginer tehnolog la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Iași, care ne-a vorbit despre stațiune și sortimentele de vinuri cu care a venit la degustare. „Stațiunea a fost înființată în anul 1957, ca o necesitate pentru a ajuta agricultura și în special vinificația și viticultura din zona Moldovei. Avem o suprafață de 70 ha cu soiuri albe românești autohtone și soiuri internaționale, dar și soiuri roșii, soiuri românești: Fetească Albă, Fetească Regală; soiuri tradiționale: Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Merlot și Fetească Neagră. La acest eveniment am venit cu patru soiuri de vin: Oscat Ottonel, recoltat în 2018, un soi de vin roșu 2014, un vin rosé din Merlot 2018; vedeta acestui stand este Golia, care a fost medaliat cu aur la Concursul Internațional de Vinuri de la București. Acesta este un vin produs dintr-un soi creat, de către cercetătorii noștri, în anul 1999, brevetat în anul 2004, un soi semiaromat și un vin foarte plăcut“, a precizat Sorin Muchie, inginer tehnolog la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Iași.
Reveria, vinul care aduce bucurie tuturor
De la Georgiana Acasandrei aflăm despre Crama Strunga, o cramă nouă, tânără, cu vinuri fresh și podgorii de 85 ha. „Ne-am lansat anul trecut și avem etichetele care spun povestea locului. Avem Fetească Albă Chardonnay și Muscat Ottonel pe vinuri albe; pe rosé, Busuioacă de Bohotin și o Fetească Neagră vinificată rosé. Vedeta evenimentului este Reveria; acesta este cel mai nou vin al nostru, o Fetească Neagră rosé, care are o sticlă nouă, elegantă. Noi spunem că este vinul care aduce bucurie tuturor“, a precizat Georgiana Acasandrei de la Crama Strunga.
„Domnișoara blondă“, „Domnișoara brunetă“ și „Prințesa rosé“
Ilie Ciomaga este oenologul societății Agroindustriala Bucium SA, iar la eveniment ne-a vorbit despre istoria celei mai cunoscute societăți vitivinicole din România din Zona Moldovei, dar ne-a lăsat să degustăm și cele mai reprezentative sortimentele de vinuri. „Societatea Bucim a fost înființată în 1949, prin comasarea a patru proprietăți din cele șapte coline ale Iașului, vorbim de Tomești, Bucium, Pietrăria și Vișani. Suprafața podgoriei în ’89 era undeva la 1.000 ha de viță-de-vie, 600 ha de pomi fructiferi și două ferme zootehnice, dar din păcate și pentru noi, trecerea de la cooperativă de stat a făcut ca 90% din terenuri să fie retrocedate. În schimb, noi ne-am reorientat spre zona aceasta a Bohotinului și astfel am venit cu Busuioaca de Bohotin, gama Fresca. Tot la Bucium, în sala de degustare unicat în România se găsesc Fetească Albă și Fetească Neagră, iar nouă cu drag ne place să le spunem „Domnișoara blondă“ și „Domnișoara brunetă“ a vinului de Iași; din urmă vine foarte tare și Busuioaca de Bohotin, „Prințesa rosé“ a vinului de Moldova. O altă gamă este Poem deoarece un pahar cu vin are o poveste a sa, poemul său. Poem este o gamă de trei vinuri baricate: Fetească Neagră, un capaj de Merlot și Cabernet și un cupaj de Merlot Cabernet și Fetească Neagră, vinuri baricade, de o înaltă eleganță și tipice zonei Bohotinului. Avem marcă înregistrată Bohotin, Domeniul Bohotin și, bineînțeles, DOC Bohotin, pentru deosebita Busuioacă de Bohotin, care reprezintă zona, dar și Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot“, a adăugat Ilie Ciomaga, oenologul societății Agroindustriala Bucium S.A.
Frâncușă, un vin sec reprezentativ pentru zona Cotnari
Cătălin Vărzari este un mic proprietar de vii în localitatea Cotnari, județul Iași. Acesta are o podgorie de aproximativ 50 ha, împărțită în două societăți, una este a lui, cealaltă a tatălui său, cu șapte sortimente de vinuri albe, cele patru de bază de Cotnari: Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Frâncușă și o Fetească Albă, dar și trei internaționale: Muscat Ottonel, Chardonnay și Sauvignon Blanc. „Vedeta evenimentului este o Frâncușă din 2018, un vin sec reprezentativ pentru zona Cotnari, care provine și se cultivă doar în podgoria Cotnari. Alte sortimente sunt Sauvignon Blanc demisec și un vin demisec obținut din combinarea a trei soiuri: Grasă de Cotnari, Muscat Ottonel și Tămâioasă Românească“, a conchis Cătălin Vărzaru, de la Crama Vărzari din Cotnari.
Beatrice Alexandra MODIGA
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Lucrări minime, cu efecte maxime
- De la pământ spre mare
- Utilizarea plantelor companion pentru îmbunătățirea tehnologiei de cultivare a arbuștilor fructiferi în sistem ecologic - zmeur și căpșun
- Schimbarea șefilor...
- Noi instrumente financiare și de garantare pentru IMM-uri în dezbatere la București
- APIA autorizează plățile aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
- PT303 - Un ALIAT în câmp
- Sprijin financiar de peste 16,6 milioane lei pentru crescătorii de animale
- Dăunătorii care amenință culturile de cereale vara - prevenire și combatere
- Ce trebuie să știm despre întreținerea pomilor și arbuștilor fructiferi