Noutățile din portofoliul companiei FMC România la Dulcești, Neamț
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Actualitate
În luna iunie 2019, la Dulcești, în județul Neamț, în cadrul societății Almos, numeroși fermieri din județ și nu numai au avut ocazia să participe la o prezentare a loturilor demonstrative de grâu, orz, rapiță, porumb și sfeclă de zahăr, cu tehnologii de ultimă oră FMC, în domeniul protecției și nutriției plantelor.
Produse de protecție a plantelor
Laurențiu Gheorghiță, directorul de vânzări al companiei FMC România, ne precizează câteva detalii despre compania FMC, motivele care îi diferențiază de alte companii și produsele utilizate în vitrina de la Dulcești.
„FMC este o companie americană care în momentul de față este pe locul cinci mondial, din punctul de vedere al vânzării de produse de protecția plantelor. Ce ne diferențiază față de alte companii este partea de cercetare și faptul că această companie se dedică în totalitate produselor de protecția plantelor. Evenimentul de la Dulcești a fost unul tehnic, în care fermierii au putut să vadă foarte multe produse, au avut posibilitatea să pună întrebări și să aibă suportul echipei tehnice. În cadrul culturilor de astăzi s-a început cu rapița, unde am utilizat Salsa Foliar Extra, apoi a fost cultura de cereale păioase, unde s-a văzut efectul erbicidului Omnera. Totodată, am utilizat și fungicidele Azaka, Riza și Impact, plus Vantex, care este un insecticid foarte bun, microincapsulat și Simax. Anul acesta a fost un an foarte dificil (...), după cum s-a discutat în câmp, multe culturi au fost salvate de produsele noastre și cred că toate lumea a apreciat că am putut să ajutăm fermierii.
Anul acesta aducem un erbicid foarte bun pentru cultura de rapiță, iar de anul viitor o să vină și alte produse. Menționez că produsele noi sunt în diverse stadii de dezvoltare și durează 12 ani până ajung un produs pe piață. Ritmul de a introduce substanțe noi este destul de scăzut pentru toate companiile, dar pot spune că noi suntem unii dintre fericiții domeniului, deoarece reușim să aducem produse cu totul noi.
Pe viitor, ne dorim apropierea de utilizatorul final al produselor noastre și vrem să ne mărim cota de piață“, a adăugat Laurențiu Gheorghiță, directorul de vânzări al companiei FMC România.
Ion Săvulescu, directorul tehnic al companiei FMC România, precizează că produsele companiei sunt de top. „În acest moment, la cereale păioase, unul dintre cele mai performante erbicide de pe piață este Omnera, un erbicid utilizat pentru buruienile cu frunza lată. La cultura de porumb, unul dintre cele mai bune produse aplicate înainte sau după momentul răsăririi porumbului pentru buruienile cu frunza lată și gramineele anuale este Successor TX, un produs care asigură o perioadă lungă de control al buruienilor. Un produs de ultimă generație este și Simax, un fertilizant foliar care ajută plantele să treacă peste partea de stres determinat“, a precizat Ion Săvulescu, directorul tehnic al companiei FMC România.
Almos & FMC
Gazda evenimentului a fost compania Almos, care a sprijinit realizarea acestei platforme FMC. Almos exploatează în județul Neamț aproximativ 4.000 de ha, din care anul acesta are ca structură de culturi: 400 ha de orz, 800 ha de grâu, 250 ha de rapiță, 800 ha de porumb, 120 ha de soia, 80 ha mazăre și 200 ha floarea-soarelui. Dar, cultura care le aduce cea mai mare satisfacție este sfecla de zahăr, cca. 860 de ha.
Alexu Molodoi, directorul tehnic al companiei Almos Agrorom, a precizat motivul colaborării cu firma FMC. „Este un eveniment tehnic, în care cei prezenți au putut vedea această vitrină de culturi agricole; mă refer aici la rapiță, grâu, orz, porumb și sfeclă de zahăr, pe care am aplicat strategii de protecție împotriva buruienilor, a bolilor și a dăunătorilor, oferite de firma FMC. Am început să colaborăm cu aceștia deoarece au în portofoliu produse pentru cultura de sfeclă de zahăr care nouă ne aduc cele mai mari satisfacţii, respectiv Venzar şi Safari“, a adăugat Alexu Molodoi, directorul tehnic Almos Agrorom.
Ce spun fermierii?
La eveniment a luat parte și Florin Tanasă, fermier din comuna Belcești, județul Iași. Acesta exploatează o suprafață de aproximativ 750 ha, predominant cu cultura porumbului, dar și cu floarea-soarelui, grâu și soia. Acesta folosește cu încredere produse FMC deoarece spune că sunt produse premium și sunt accesibile ca preț. „Am folosit anul trecut erbicidul Omnera la cultura de grâu, Successor TX la porumb, precum și tehnologia Express la floarea-soarelui. Legat de evenimentul de astăzi mi-a atras atenția erbicidul Targa Max la cultura de rapiță“, a adăugat Florin Tanasă, fermier din Belcești, județul Iași.
Narcis Vrabie este un alt fermier care a luat parte la loturile demonstrative de la Dulcești. Acesta este din Cotnari, județul Iași și folosește produse de protecția plantelor de la FMC, începând cu anul 2012. „Momentan lucrăm 1.500 de ha, cultivate în mare parte cu culturi de toamnă, circa 800 de ha cu grâu, orz și rapiță. Am venit la prezentare să văd ce noutăți mai sunt. Am văzut că au prezentat un produs relativ nou, respectiv produsul Omnera, cu trei substanțe active, fluroxypyr, thifensulfuron metil și metsulfuron metil, produs pe care l-am folosit și eu în fermă, cu rezultate excelente. Spun că mi s-a părut eficient, ținând cont că anul acesta a fost o invazie de buruieni, fiind precipitații foarte mari în a doua perioadă a primăverii, iar culturile au avut de suferit din cauza aceasta și chiar ne trebuia un erbicid destul de puternic. Pe acesta l-am folosit la cultura de grâu. Alte produse mai folosim la floarea-soarelui, respectiv Express, iar la sfeclă de zahăr Venzar și Safari, cel puțin la această din urmă cultură acestea sunt erbicide cheie, de care nu te poți detașa“, a conchis Narcis Vrabie, fermier din Cotnari, județul Iași.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
- Județul Neamț, comuna Săbăoani: Ciupercărie cu Pleurotus, în prag de subzistență
- Descoperiți pachetele FMC pentru cereale și porumb!
- Există suficiente soluții de protecția plantelor disponibile pentru fermierii români?
- Ce proiecte propune ADR Nord-Est pentru una dintre cele mai sărace regiuni din UE
- Bunătăţi din Livezile Ursului, un proiect la început de drum
- Portfolio Farm a fost organizat și în județul Neamț
- „Valea celor doisprezece“ - Sat de vacanţă în judeţul Neamţ, unic în Europa
- Precizări referitoare la consumul și valoarea vânzărilor de produselor de protecție a plantelor din România
- FMC România implementează programul de monitorizare a dăunătorilor EVALIO® AgroSystems în întreaga țară
- Tratament 2 viță de vie - lăstar 20-25 cm, răsfirarea inflorescențelor: Curzate® F 2,5 l/ha + Systhane™ Forte 0,1 l/ha - “Paza bună, trece primejdia…”
Articole recente - Lumea Satului
- Conferința POMICON 2021 prezintă noutățile pentru sectorul pomicol
- Mieii din stâna familiei Policiuc, exportaţi către ţările arabe
- Trandafirii de colecție, florile care îți transformă grădina într-o galerie de artă
- Conferința VITICON 2021 – Noutăți pentru sectorul vitivinicol
- Pierderile de azot trebuie evitate
- La Sima: Legume cu gust de peste 20 de ani
- Corteva Agriscience a participat la un eveniment privind Acordul Verde al UE
- Comisia prelungește normele UE privind ajutoarele de stat aplicabile sectoarelor agricol, forestier și piscicol pana la 31 decembrie 2022
- Politica de coeziune a UE: peste 77 de milioane de euro pentru un sistem mai eficient și mai durabil de gestionare a deșeurilor în România
- Comisia Europeană: Să ne unim forțele pentru a proteja biodiversitatea în întreaga lume