Insula Mare a Brăilei - retehnologizare pentru o eficiență maximă
Peste 2.000 de persoane au trecut Dunărea cu bacul ca să participe la Ziua Câmpului din Insula Mare a Brăilei și să primească lecții de agronomie și economie de la cel mai vizionar inginer, Lucian Buzdugan. Acesta este directorul general al companiei Al Dahra Agricost și exploatează cea mai mare fermă vegetală din Europa, care se întinde pe o suprafață de 56.000 ha.
Tematica evenimentului a cuprins optimizarea dotării fermelor cu utilaje mecanice, în vederea maximizării eficienței economice, extinderii lucrărilor minime ale solului și practicării unei agriculturi durabile și sustenabile. La eveniment au participat oficialități, cercetători din agricultură, distribuitori naționali și regionali de input-uri pentru agricultură, lideri în domeniul fertilizanților globali, fermieri reprezentativi din întreaga țara, precum și din Emiratele Arabe Unite, Maroc, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova.
Lucian Buzdugan a precizat că anul agricol 2018-2019 a fost cel mai secetos din toată cariera sa, cu doar o tremie din media multianuală a precipitațiilor. Însă salvarea recoltelor nu ar fi fost posibilă dacă tehnologul nu ar stăpâni toate secretele inovațiilor din domeniu. De la lucrările agricole menite să păstreze cât mai multă apă în sol, până la fertilizarea variabilă și redefinirea distanței între plante pe rând și între rânduri, toate acestea au fost gândite cu precizie pentru a depăși obstacolele climatice.
Tehnologii de ultimă oră și investiții continue
În parcul auto al fermei se regăsesc ultimele tehnologii în materie de tractoare, combine și alte utilaje agricole. Pentru marii fermieri deschiși să se inspire din modelele de bună practică din Insula Mare a Brăilei, în acest an Lucian Buzdugan (foto) a grupat un pachet optim de utilaje și echipamente agricole, suficiente pentru a gestiona o fermă de 2.000 ha de teren, cam cât are fiecare din cele 29 de ferme în care este împărțită suprafața lucrată de Al Dahra Agricost. Deși au fost personalizate pentru nevoile Insulei, costul lor este de 1,9 milioane de euro.
În prezent, pe Insula Brăilei se cultivă 2.500 ha de lucernă, dar inginerul Buzdugan își propune ca în viitorul apropiat să cultive 12.500 ha. Potrivit acestuia, pentru a atinge obiectivul propus sunt necesare cinci fabrici de uscare a lucernei. Pe Insula Mare a Brăilei, anul trecut s-au produs 40.000 t de lucernă, din care 38.000 t au mers la export în țările arabe, restul de 2.000 t fiind achiziționate intern, de către fermierii Nicușor Șerban și Liviu Bălănici, pentru unitățile lor zootehnice. În anul 2019 suprafața cultivată cu lucernă se va dubla, de la 2.500 ha la 5.000 ha, concomitent cu construirea unei noi fabrici de procesare a lucernei, în urma unei investiții de 16 milioane euro. În următorii ani, tehnicianul și-a propus să ajungă la 12.500 ha cultivate cu lucernă, cultură mixtă de triticale și mazăre. În acest an, pe Insulă a fost experimentată și o cultură mixtă de triticale și mazăre, după o tehnologie a cercetătorilor de Fundulea, producția așteptată fiind de 60-65 t/ha. După recoltare, pe aceleași loturi se va înființa o cultură de porumb siloz, care va genera 40 t/ha de masă verde. Miza fermierului este ca prin acest mixt de culturi să obțină o rentabilitate mai mare decât cea a lucernei.
Ruxandra Hăbeanu
MAI JOS MATERIALUL VIDEO
Insula Mare a Brailei, tehnologii moderne, Ziua Campului, retehnologizare, Lucian Buzdugan, Al Dahra Agricost
- Articol precedent: Alcedo va comercializa și soiuri iscusite
- Articolul următor: ”Împreunișul - Măsurișul oilor în Transilvania tradițională”, cu USAMV Cluj-Napoca organizator, în Parcul Etnografic