Compania BASF vrea cu ajutorul unui nou produs să facă viața fermierilor mai ușoară. Este vorba de Systiva, un fungicid care, aplicat toamna, simplifică foarte mult lucrările de primăvară. De fapt, acesta este primul fungicid aplicat odată cu tratamentul seminței pentru protecția culturii până la al doilea tratament foliar. În plus, Systiva este primul fungicid cu acțiune foliară aplicat direct pe semințe. Acesta oferă combatere eficientă pe o perioadă lungă de timp a unui spectru larg de boli ale grâului și orzului, cum ar fi: septorioza, făinarea, mucegaiul de zăpadă, pătarea reticulară, sfâșierea frunzelor de orz sau Pyrenophora teres. Produsul începe să acționeze încă din toamnă, odată cu germinarea semințelor.
Optimizarea activităților
„Este un concept nou; practic, este o inovație a BASF-ului. Spun acest lucru pentru că Systiva se aplică toamna și protejează plantele de grâu și orz până în primăvară. Trebuie spus că acest tratament nu face altceva decât să optimizeze activitățile din toamnă pentru că știm că atunci se suprapun multe tratamente într-o perioadă foarte scurtă de timp. De aceea, dacă protejăm încă din toamnă cultura, fermierul poate să-și organizeze mult mai optim activitățile. Practic, Systiva este o nouă gândire, o nouă concepție a tratamentului cu fungicid care credem că va revoluționa protecția culturii la cereale“, ne-a declarat Mircea Chetrone, director de marketing BASF.
„Este foarte important de adăugat faptul că la testele pe care le-am efectuat cu Systiva plusul de producție a fost considerabil. De exemplu, la o cultură din județul Vaslui s-a aplicat un insectofungicid împreună cu Systiva în toamnă, s-a sărit peste primul tratament și s-a aplicat direct al doilea tratament. Cantitatea a fost de 4.837 kg/ha, iar în varianta martor, unde s-a aplicat insectofungicid, tratament 1 și 2 în primăvară, s-a obținut o producție de 4.132 kg/ha. Adică sporul de producție a fost de 705 kg în favoarea martorului unde s-a tratat cu Systiva“, a explicat Silviu Roșca, reprezentant BASF.
Beneficii
Potrivit BASF, fungicidul oferă mai multe plante la hectar datorită unei răsăriri uniforme, sprijină dezvoltarea sistemului radicular şi optimizează condiţiile de creştere. În concluzie, principalele beneficii pe care Systiva le oferă fermierilor sunt: asigură o bună dezvoltare a plantelor în toamnă, oferă protecţie pe timpul iernii şi un start excelent în primăvară, este total independent faţă de condiţiile climatice, necesită efort minim din partea fermierilor, elimină orice grijă pe timpul iernii şi, bineînţeles, determină producţii şi profituri mari. Alt beneficiu este că oferă protecţie de lungă durată, din toamnă şi până primăvara târziu, şi, nu în ultimul rând, oferă flexibilitate în primăvară.
Ion Bogdan
MAI JOS REPORTAJUL VIDEO
Media
Articole recente - Lumea Satului
- Corteva susține femeile din agricultura românească: O poveste de succes de la Livada de Poveste
- Resturile vegetale în exces sporesc rezerva de dăunători
- APIA a autorizat în avans peste 843,9 milioane de euro
- Rolul potasiului (K) în fertilizarea echilibrată a culturilor agricole
- Demonstrație în câmp cu utilaje agricole la Domeniile Lungu
- Fermierii români sunt invitați să se alăture agriculturii carbonului și în acest an agricol
- Soiuri de nuci de la Pepiniera Voinești
- Oile Lacaune cu specific franțuzesc din ferma unui timișorean
- Tinerii de la sate aleg studiile superioare pentru a accesa fonduri europene
- Proiect cu finanțare de 6,3 mil. euro, pentru adaptarea la tehnologiile apicole avansate