Producția de ouă în crescătoria de fazani
Continuăm seria materialelor informative pe tema creșterii fazanilor, realizate cu sprijinul inginerilor Petre Gargarea și Mihai Tache de la Ocolul Silvic Ghimpați. Articolul de față este despre producția de ouă a fazanilor și incubarea lor.
Sortarea și îngrijirea ouălor
Ouăle recoltate se transportă cu atenție la camera de sortare, unde se face imediat dezinfecția lor. După prima dezinfecție se face sortarea, apoi o altă dezinfecție, pentru ca ulterior ouăle să fie depozitate în camera de păstrare pe rafturi sau pe sitele cărucioarelor de păstrat și transportat ouă. Se notează pe bilete data și numărul lor, pentru a se putea urmări vechimea fiecărui lot recoltat. La sortarea pentru incubare se rețin numai cele de mărime normală, bine conformate, cu coajă întreagă, fără crăpături.
Atenție: ouăle murdare nu se șterg pentru că astfel se înfundă porii fini din coaja oului și nu se mai poate face schimbul de aer în timpul incubației (practic, embrionul nu mai poate respira). Se pot spăla ușor cu un jet de apă călduță și se usucă natural, prin scurgerea și evaporarea apei, fără ștergerea cojii. Păstrarea ouălelor se face în camere uscate, bine aerisite, fără curenți de aer, fără mucegai, la temperatură constantă cuprinsă între 712° Celsius și o umiditate de cca 45%. Indiferent de tipul de păstrare, ouăle se așază și se mențin numai cu vârful în jos, pentru a se evita spargerea camerei de aer aflată în partea rotunjită a oului, ajutând astfel embrionul să se dezvolte normal. Termenul maxim de păstrare a ouălor până la începerea incubației este de 7 zile. Înainte de punerea la incubație, fiecare șarjă de ouă se va dezinfecta din nou (a treia dezinfecție).
Incubația
Durata perioadei de incubare și eclozare la ouăle de fazan este de 25 zile. Utilajele necesare pentru a putea face incubație artificială într-o fazanerie sunt următoarele: dispozitive, cărucior pentru păstrarea, întoarcerea și transportul ouălor; aparate de miraj (ovoscoape); incubatoare de volum. Ouăle din aceeași șarjă de incubare se așază în ordine pe site și se datează pentru a evita scoaterea prematură a acestora din aparate. Ouăle se țin în incubator 21 de zile și încă 4 zile în eclozor. În timpul incubației, temperatura se menține constantă la 100 grade F (37,8°Celsius). Întoarcerea ouălor în incubatoarele de volum se face automat din 4 în 4 ore. Dacă se defectează automatul, întoarcerea ouălor se face manual cu maneta, după același program orar. Mirajul ouălor (controlul ovoscopic) se va face în mod obligatoriu după primele 11 zile, moment în care se elimină ouăle limpezi, nefecundate și se repetă operațiunea în ziua a 21-a, odată cu trecerea ouălor în eclozor. Procentul de incubație se stabilește ca raport între numărul puilor eclozați și numărul ouălor introduse în incubator.
Eclozarea
În ziua a 21-a de la introducerea în incubator, șarja respectivă de ouă se scoate și se introduce în eclozor, unde va sta 4 zile până la ieșirea puilor. O ecloziune normală durează 68 de ore din momentul ciocnirii majorității ouălor. În eclozoare se asigură o umiditate între 60-80%, valoare care se obține fixând termometrul cu contact reglabil în primele două zile la 32°Celsius și în a treia zi la 33°Celsius. În ultima zi, când ecloziunea este în toi, termometrul se fixează la 34°Celsius. Nu este admisă scoaterea puilor uzi din eclozor.
Răcirea ouălor în timpul incubației se poate face ținând ușa incubatorului deschisă în fiecare dimineață, la început numai 5 minute, crescând progresiv, astfel încât după 15 zile durata aerisirii să fie de 15 minute. După eclozare puii se introduc imediat în hale.
Sortarea puilor este operațiunea de alegere a puilor care prezintă calități egale referitoare la sănătate, conformație, dezvoltare și de grupare a acestora în loturi de aceeași valoare. Sortarea se face odată cu scoaterea puilor din eclozor și alcătuirea loturilor pentru boxe sau serii.
Pe toată durata creșterii puilor este obligatoriu să se facă în permanență sortarea și izolarea puilor bolnavi, aceasta fiind prima măsură de prevenire a extinderii bolilor la ceilalți pui.
O făzăniță aptă pentru reproducție trebuie să producă în medie 40 de ouă pe sezon. Ouăle de fazan au, în medie, lungimea de 45 mm, lățimea de 35 mm și greutatea de 30 de grame/bucata.
Laura ZMARANDA
fazani, crescatorie de fazani, productia de oua, oua de fazani, Ocolul Silvic Ghimpati
- Articol precedent: Creșterea puilor de fazan în hale și în volierele de stocaj
- Articolul următor: În judeţul Suceava nu s-a vânat nici jumătate din porcii mistreţi din cota stabilită