Adama Sultan iulie 2020
update 14 Jul 2020

Viziunea Bayer în perspectiva anului 2050: „Un restaurant cu o rezervare pentru zece miliarde de oameni“

  • Publicat în Actualitate

Mai sunt doar 32 de recolte!

„Imaginați-vă planeta noastră ca pe un restaurant care a primit, pentru anul 2050, o rezervare pentru zece miliarde de oameni. Întrebarea este: care va fi meniul?“.

Securitate alimentară?

În acești termeni a început Pascal Cassecuelle, directorul Bayer România şi şeful diviziei Crop Science pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, prezentarea principalelor obiective ale companiei sale. Iar pentru a nuanța lucrurile, Florin Marian, Product Development Manager, a mai precizat că această preocupare este strâns îngrădită în chingile trasate de normele de securitate alimentară. Dar ce înseamnă acest concept, aflat pe buzele tuturor, mereu vehiculat, dar prea rar definit? A fost o provocare pentru ziariștii participanți la cea de-a treia ediție a Bayer Media Fair să răspundă la întrebare. În opinia celor de la Bayer, conceptul de securitate alimentară înseamnă două lucruri: că astăzi ai mâncare pe farfuria ta și că ai încredere că și mâine, săptămâna viitoare, peste o lună ori peste un an vor fi alimente. În aparență simplu, dacă lucrurile nu ar curge în cascadă. Aceste două simple întrebări nasc altele, fiecare referitoare la câte un aspect al chestiunii: disponibilitatea – există alimente suficiente?; accesibilitatea – pot fi cumpărate la un preț corect?; cali­tatea – sunt alimentele comestibile?; nutriția – sunt parte a unei diete echilibrate?; siguranța – ar putea dăuna sănătății? La toate aceste întrebări, specialiștii Bayer caută răspunsuri care trebuie găsite mai repede decât ar părea, căci, deși 2050 sună ca și cum ar fi foarte departe, până atunci mai sunt doar 32 de recolte.

Murăturile sunt cancerigene, iar sarea ucide!

Un exercițiu util pentru a înțelege și mai bine complexitatea problemei a fost cel propus de directorul Bayer România. Ziariștii au fost invitați să grupeze în categoriile „natural“, „hibrid“, „organic“, „probabil cancerigen“ și „cancerigen“ produsele dintr-un coș cu alimente. Prima problemă a fost legată de categoria „natural“. Fiind vorba despre doi știuleți de porumb, patru ardei, o sticlă cu vin, sare, un borcan cu murături și un termos cu apă fierbinte, am hotărât că toate acestea sunt naturale. Apoi au început surprizele. Am aflat că murăturile, la fel ca și vinul, pe a cărui etichetă scria că este bio, au fost demonstrate ca fiind cancerigene de mai multe institute de cercetări. Apa fierbinte intră în categoria produselor „probabil cancerigene“, spun studii recente. Așa că doar ardeii și porumbul le-am împărțit, oarecum intuitiv, între „hibrizi“ și „bio“. Iată, așadar, cât de relative sunt clasificările și cunoștințele noastre...

Și pentru ca lucrurile să fie detaliate până la capăt, am mai aflat că 56 de grame de sare pot cauza decesul unui sugar, iar șase litri de apă, băută în timp foarte scurt, pe cel al unui adult. Concluzia lui Florin Marian? Un citat din zicerile celebrului medic din Evul Mediu, Paracelsus: „Toate lucrurile sunt otravă și nimic nu este otravă. Doza face otrava.“

Soluția stă în știință!

Ce este de făcut în această situație? Soluțiile trebuie căutate în mai multe direcții, cred cei de la Bayer. De aceea sectorul privind dezvoltarea și promovarea unor noi soiuri și hibrizi, mai productivi, mai rezistenți, este unul dintre obiective. Eugen Diaconu, director de operațiuni al Dekalb, divizia Bayer pentru semințe de cereale, ne-a vorbit despre eforturile care se fac în acest sens. La ora actuală, Dekalb este unul dintre liderii de pe piața porumbului de sămânță din România. La Sinești, în județul Ialomița, se află cea mai mare stație de procesare a semințelor din Europa. Căci nu numai hibridul contează, ci și calitatea și tratamentul seminței. În ceea ce privește acest ultim aspect, specificul țării noastre impune tratamentul cu neonicotinoide. Altfel, sămânța semănată este distrusă în proporție de peste 40%. Or, dacă derogările pentru tratamentul semințelor nu vin atunci când trebuie, degeaba mai vin, a avertizat specialistul. Un alt aspect important este acela de a asigura dezvoltarea optimă a plantelor semănate. În acest sens trebuie asigurate atât protecția plantelor împotriva dăunătorilor și a bolilor ce le pot ataca, cât și condiții optime de dezvoltare. Și eliminarea buruienilor din culturi este o condiție pentru creșterea productivității. Însă, atât stârpirea buruienilor, cât și protecția eficientă a plantelor implică utilizarea unor compuși adeseori controversați. La ora actuală, reglementările în vigoare impun ca substanțele folosite să fie utilizate într-o concentrație de 1.000 de ori mai mică decât doza minimă periculoasă pentru om. În termeni apropiați vieții cotidiene, echivalentul a patru cuburi de zahăr într-un bazin olimpic... Multe dintre produsele din alte categorii, precum cele de menaj sau de birotică, conțin substanțe din aceleași categorii în concentrații mult mai mari decât cele folosite în agricultură.

Glifosatul și agricultura digitală, parte a soluției

Unul dintre produsele în jurul căruia s-au născut vii dezbateri este glifosatul. Timp de peste 40 de ani, fermierii, grădinarii și alți utilizatori au considerat glifosatul un instrument vital pentru agricultură. Peste 800 de studii științifice agreate de organisme de reglementare din întreaga lume, au stabilit că substanţa activă glifosat este sigură pentru utilizare. Glyphosate Task Force, entitate formată din 23 de companii la nivelul Uniunii Europene, a depus peste 3.350 de studii pentru reînnoirea aprobării utilizării, din 2017, a glifosatului, a arătat Bogdan Soare, director de vânzări Roundup. Un alt mod de a ajunge la producții mai performante îl reprezintă utilizarea unor mijloace tehnice mai performante, mai precise. Soluțiile oferite de agricultura digitală pot aduce un beneficiu economic de până la 330 de miliarde USD până în 2025, ajutând fermierii să ia decizii mai inteligente, producând mai mult cu mai puține resurse, crede Octavian Chihaia, coordonator al unuia dintre departamentele Bayer România care se ocupă de acest aspect. Pentru campania ce începe în primăvara lui 2019, 200 de fermieri vor beneficia în mod gratuit de soluții digitale pentru semănat, aplicarea tratamentelor și recoltat. Practic, utilajele lor vor fi echipate cu dispozitive electronice care vor permite ca semănatul, tratamentele ori recoltarea să se facă variabil, pe fiecare petec de teren, în funcție de tipul solului, densitatea plantelor răsărite, umiditate etc. Bayer urmărește astfel să convingă fermierii de eficiența noilor tehnologii.

Pentru a putea găsi soluții la toate aceste probleme este necesar ca toți factorii implicați – producători, cercetători, fermieri, factori de reglementare și consumatori – să se implice. „Singurul mod în care putem avansa este fiind transparenți și purtând un dialog permanent cu fermierii și consumatorii“, a conchis Pascal Cassecuelle.

Alexandru GRIGORIEV