Parteneriat USAMV Cluj-Napoca și VFU Brno cu universități din Somaliland. Specialiștii vor activa și la un adăpost de feline sălbatice confiscate
- Publicat în Actualitate
USAMV Cluj-Napoca și VFU Brno (Cehia) au semnat acorduri de parteneriate cu două universități din Somaliland – Universitatea din Hargeisa și Universitatea din Burao -, evenimentul având loc în urma vizitei pe continentul african a prorectorului pentru Relații Internaționale, Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca, în intervalul 15-23 septembrie 2018.
Colaborarea se va derula începând cu luna noiembrie prin vizita unor cercetători ai USAMV Cluj-Napoca, care vor efectua la cele două universități activități de predare cu studenții Facultăților de Medicină Veterinară și Medicină Umană, vor contribui la înființarea unor laboratoare de diagnostic parazitologic, vor efectua activități de pregătire a personalului didactic și de laborator și vor iniția o nouă disciplină de medicină veterinară a animalelor sălbatice și medicina conservării speciilor, cu scopul protejării mamiferelor periclitate.
Acest din urmă deziderat se va implementa în colaborare cu organizația non-guvernamentală Vétérinaires Sans Frontières Cehia, cu care USAMV Cluj-Napoca are o lungă istorie de colaborare.
Mai concret, pe durata vizitelor în Somaliland, cercetătorii USAMV Cluj-Napoca vor oferi și consultanță veterinară de specialitate unui adăpost de animale sălbatice confiscate, care deține în principal feline (gheparzi, caracali) și diverse specii de antilope și păsări răpitoare, victime ale traficului ilegal de animale exotice.
La ora actuală, Somaliland nu dispune de specialiști în medicina animalelor sălbatice și nici de personal pentru astfel de adăposturi, iar prezența veterinarilor români și cehi este esențială pentru supraviețuirea acestor animale. Prin VSF Cehia și prin specialiștii celor două universități europene implicate, se va realiza și instruirea de specialitate a unui veterinar local la un centru de reabilitare a carnivorelor sălbatice din Iordania.
Fiind vorba despre o țară cu posibilități financiare limitate, activitățile caritabile (donații de echipamente, consumabile medicale și de laborator, produse farmaceutice, kituri de diagnostic, cărți de specialitate) vor fi sprijinite de partenerii implicați prin atragerea de donații care sunt binevenite.
Articole înrudite
- Cum să îți protejezi stâna de prădători
- A XVII-a ediție a Simpozionului internațional la USAMV Cluj-Napoca a avut un real succes
- Zeci de experți din 15 țări europene, prezenți la Conferința Rețelei Europene de Dezvoltare Rurală, găzduită de USAMV Cluj-Napoca
- Donate - Fii erou împreună cu animalul tău!
- USAMV Cluj-Napoca lansează marca proprie de produse alimentare ”Gourmeticus Academicum”
- Repelsel ține dăunătorii și animalele sălbatice departe de proprietatea ta
- Angajații ROMSILVA hrănesc animalele sălbatice din fondurile cinegetice
- Îngerii păzitori ai animalelor sălbatice
- Agronomiada 2015
Articole recente - Lumea Satului
- Sprijinul pentru tomate și pregătirea răsadurilor de roșii în județul Teleorman
- Cantități mici de nutrienți, cantități mari de recolte
- Totul despre in (Linum usitatissimum)
- Vechi plante decorative de apartament
- Tăierea pomilor fructiferi în repaus vegetativ
- Tratamentele de primăvară la pomii fructiferi
- De 20 de ani în „slujba“ legumiculturii
- Primăvara și recomandările medicului veterinar pentru crescătorii de animale
- Pesta Porcina Africană (PPA), o bombă cu și fără ceas
- Implicațiile tehnico-economice ale utilizării camelinei în creșterea porcilor