Imprimă această pagină
Actualitate 01 Octombrie 2018, 09:37

Hibrizii Pioneer și-au demonstrat încă o dată potențialul de producție

Scris de

Această toamnă a debutat pentru reprezentanții Corteva Agriscience Divizia de agricultură DowDuPont în câmp, acolo unde au organizat mai multe evenimente cu scopul de a le arăta participanților faptul că ceea ce le-au spus în cadrul altor întâlniri se și concretizează la proba cântarului. Primul eveniment a fost organizat în localitatea Furculești, județul Teleorman, acolo unde gazdă a fost fermierul Cosmin Băcanu.

Producții la floarea-soarelui

cortea 20180907 1052140

Pentru început, participanții au vizionat loturile de floarea-soarelui, în fața cărora reprezentanții companiei au prezentat principalele avantaje ale hibrizilor care au fost semănați în ferma Băcanu, tehnologia aplicată și au oferit sfaturi pentru fermierii din zonă. Așa cum poate era de așteptat, „vedetele“ lanului cu floarea-soarelui au fost hibrizii P64LE25 și P64LE99, care au oferit cele mai bune producții fizice – 4.222 kg/ha, respectiv 3.861 kg/ha. Remarcat a fost și hibridul P64LL125, pe care reprezentanții Corteva îl consideră hibridul viitorului, care a oferit 4.138 kg/ha. Tehnologia de cultură pe care a mizat fermierul teleormănean a constat în arătură de toamnă, o trecere cu combinatorul în primăvară, semănat 58.000 boabe pe 11.04.2018. Fertilizarea a constat în aplicarea a 200 kg de complex 18.46.0 și 200 kg de uree, iar în ceea ce privește pesticidele fermierul a aplicat Pilot – 1 l/ha, Tanos – 0,4 l/ha și Acanto Plus 0,6 l/ha.

„În acest an ne-am dorit ca, pe lângă vizionarea hibrizilor Pioneer pe câmp, să existe și o serie de evenimente în cadrul cărora fermierii să se convingă de faptul că producțiile pe care noi le preconizam sunt și reale. Ceea ce s-a întâmplat și la Furculești, iar evenimentele vor continua în alte 7 zone din țară. Vor fi rezultate foarte bune, chiar dacă anul agricol a debutat dificil din punct de vedere climatic pentru culturile de primăvară și mă refer aici la porumb și floarea-soarelui, vremea și-a revenit, iar în multe zone hibrizii noștri vor oferi producții mulțumitoare pentru fermieri. Mulți agricultori au recoltat deja, iar hibrizii de floarea-soarelui Pioneer au oferit producții care s-au apropiat de 5 tone/ha. În ceea ce privește porumbul, lucrurile stau la fel de bine, fermierii vor fi la fel de mulțumiți și preconizăm producții minime de 9 tone/ha“, a declarat Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience Divizia de agricultură DowDupont România și Republica Moldova.

Producții la porumb

corteva 20180907 123042

La porumb numărul hibrizilor semănați a fost mult mai mare și s-au încadrat în toate grupele de maturitate. Și aici așteptările fermierilor au fost ridicate, motiv pentru care au fost recoltate 13 parcele, iar producțiile obținute au fost de peste 11 t/ha. Cel mai productiv hibrid a fost P0937, cu producția de 12.857 kg/ha. Pentru semănarea porumbului terenul a fost arat din toamnă, apoi în primăvară fermierul a efectuat o trecere cu combinatorul, a semănat pe 12 aprilie 68.000 boabe, a fertilizat cu 200 kg de complex 18.46.0 și 200 kg de uree și a aplicat 0,44 kg/ha Principal Plus.

Noutatea evenimentelor din acest an a constat în organizarea unui concurs în cadrul căruia fermierii trebuie să estimeze producțiile care se vor obține la un anumit hibrid. Hibridul ales la Furculești a fost P0268, astfel că fermierii au completat un talon în care au estimat producția, iar primii 3 dintre cei care s-au apropiat de producția obținută au fost premiați. Producția obținută în cadrul evenimentului a fost 11.642 kg/ha, iar primii trei fermieri care s-au apropiat de această producție au fost: Irinel Sârbu, care a primit 5 saci cu sămânță de porumb, Constantin Geantă, care a fost premiat cu 3 saci de sămânță, și Liviu Țican, care a primit 1 sac de sămânță.

„Producțiile din acest an au fost foarte bune; la floarea-soarelui media este 4 tone/ha, iar la porumb în jur de 12 tone/ha, rezultate obținute chiar și la hibrizii cu FAO 480, pe care de obicei nu îi semănăm în această zonă a țării. Producțiile obținute în acest an au fost foarte bune și datorită vremii, dar nu mereu putem miza pe acest lucru, motiv pentru care noi ca fermieri trebuie să semănăm hibrizii recomandați zonei în care ne desfășurăm activitatea pentru a avea cele mai bune rezultate“, a specificat fermierul gazdă.

Larissa SOFRON

corteva tabel floare

corteva tabel porumb

Vizualizari 2466
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite