Actualitate 03 Septembrie 2018, 11:02

Istoria se rescrie, povestea continuă... la a doua ediție a Festivalului Antic Tamasidava la Bacău

Scris de

În perioada 31 august - 2 septembrie, băcăuanii, și nu numai, au retrăit o filă de istorie alături de bravii geto-daci. Timp de trei zile festivalul a cuprins spectacole de reconstituire istorică, lupte între daci şi romani, ateliere antice, dansul frumoaselor nimfe, expoziții, concerte, dar şi întreceri între voinicii și „puii de daci“ din cetăţile din Bacău. Festivalul Geto-Dacic Tamasidava este organizat de Asociația AROMAR și Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova, în parteneriat cu Consiliul Județean și Primăria Municipiului Bacău.

Cetatea Tamasidava renaşte!

În an centenar, Festivalul Tamasidava este o invitație inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol. Astfel, timp de trei zile, orașul Bacău s-a întors în vremurile în care geto-daci stăpâneau aceste meleaguri, spectacolul de deschidere a festivalul a avut loc în centrul Bacăului, vineri - 31 august și a presupus o paradă cu torțe. Sâmbătă și duminică, 1-2 septembrie, „scena“ festivalului s-a mutat în Parcul Gherăieşti, unde participanții au fost invitați să retrăiască o filă de istorie alături de geto-daci.

Încercăm să arătăm lumii cum trăiau strămoșii noștri și ce făceau.

Geto-dacii sunt considerați, pe bună dreptate, strămoșii direcți ai românilor. Așadar, a vorbi despre cultura și civilizația românească fără a o pune în evidență pe cea a geto-dacilor este ca şi cum ai șterge din înțelegerea omului matur copilăria sa, ne spune cel care se intitulează „Basileus Zurasieo din regatul Zimbrilor“: „Ne aflăm la Bacău, la a doua ediție a festivalului geto-dacic denumit <<Tamasidava>> , după numele cetății din județul Bacău. Astfel de evenimente le încadrăm la cele de reconstituire istorică, deoarece au scop educațional și cultural pentru că, oricine vine aici, sau la orice alt festival de acest gen, va învăța ceva și va pleca cu o lecție de istorie pe viu. Vineri a început acest eveniment cu o paradă în centrul orașului, cu o ceremonie de deschidere în fața Consiliului Județean Bacău, unde s-a dansat dansul nimfelor. Peste 250 de daci, romani, gladiatori și dansatoare au dat ....viață istoriei! Practic, noi promovăm patrimoniul istoric și cultural al țării noastre, respectiv al perioadei geto-dacice. A fost extraordinar pentru că sâmbătă au fost mulți copii, iar aceasta este și bucuria noastră, deoarece ei sunt viitorul țării noastre și ne duc mai departe valorile culturale. Suntem niște oameni pasionați, fiecare are familia lui, avem joburi diferite, dar în weekend-uri ne place să ne întâlnim la astfel de evenimente și încercăm să  trăim precum strămoșii noștri.

Eu țin să cred că fără istorie multe popoare nu se regăsesc, iar dacă nu ne cunoaștem trecutul nu vom ști ce vrem să facem pe viitor. Într-adevăr cu cât ne cunoaștem mai mult pe noi vom ști ce avem de făcut pe viitor sau copii noștri vor ști ce să facă. Evenimente de acest gen se fac în Europa de mulți ani, poate de vreo 40 de ani. Primul eveniment de reconstituire istorică s-a făcut la Roma, pe la 1800, când s-au reconstituit diferite echipamente romane. De atunci, în toate țările europene se fac astfel de reconstituiri. În schimb, în România a început în urmă cu 10 ani acest fenomen. În zona Moldovei, am venit cu acest proiect, iar prima ediție care a avut anul trecut a fost extraordinară. A fost o ediție cu totul deosebită, deoarece au fost foarte mulți oameni și sincer nu ne așteptam .... ne-au surprins, iar acum la a doua ediție s-a văzut că într-adevăr lumea a învățat să aprecieze astfel de evenimente. Sâmbătă, aici a fost incredibil! Credem că Bacăul în acest moment ca eveniment este dacă nu primul din țară ca public și organizare, se află cel puțin în primele două. Acest lucru arată că publicul din Moldova dorește așa ceva, pentru că în afară de Bacău și Roman mai este un eveniment de acest gen doar la Piatra Neamț. Suntem mândri că am reușit să facem acest lucru! La <<Tamasidava>> oameni de pretutindeni au venit să își petreacă trei zile diferite“, a precizat Constantin Lăpușneanu, Vicepreședintele Asociației Culturale Geto-Dacii din Moldova cu sediul în Iași.

Beatrice Alexandra MODIGA

GALERIE FOTOEvaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti