Unbeaten 2021    Adama decembrie 2020
update 23 Feb 2021

Vara profiturilor pe piața răcoritoarelor. Cu ce se răcoresc românii

În plin sezon estival, piața băuturilor răcoritoare este pe val. În această perioadă se realizează cele mai mari vânzări, iar producătorii investesc sume semnificative în promovare.

Coca Cola, Fanta, Sprite, Nestea, Pepsi, 7UP, Prigat, Lipton, Giusto, Prigat și Schweppes sunt doar câteva dintre brandurile cele mai cunoscute și care fac cele mai mari vânzări în România.

Potrivit datelor financiare, pe fondul investițiilor masive în publicitate și a creșterii apetitului pentru consum al românilor, piața băuturilor răcoritoare va depăși în acest an pragul de 6 miliarde de lei, după o creștere de aproape 24% în ultimii 5 ani.

"Piața s-a maturizat și a crescut constant în acești ani, consolidarea sa fiind mai rapidă în intervalul 2015 - 2018. Acest fapt este reflectat clar de creșterea de 750% a rezultatului net în ultimii 5 ani, acest indicator atingand în 2017 o valoare de peste 523 milioane de lei.”, au declarat analiștii de la KeysFin.

Cel mai important jucător pe piața răcoritoarelor din România este, în continuare, Coca-Cola HBC România SRL, producătorul mărcilor Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Dorna, Poiana Negri, Burn, Monster Energy. Cifra de afaceri a companiei a crescut de la 1,83 miliarde lei în 2014 la 2,21 miliarde lei în 2017, reprezentând în prezent mai mult de 37% din piaţă.

În topul firmelor din piața băuturilor răcoritoare, locul secund este ocupat de Quadrant Amroq Beverages SRL, firmă controlată de PepsiCo. Îmbuteliatorul mărcilor Pepsi, Mirinda, Lipton, 7Up, Prigat, Everess, Gatorade, Mountain Dew și Rockstar a înregistrat anul trecut vanzari de 854,8 milioane de lei, în creștere cu 12,6% față de anul 2016, ajungând la o cotă de piață de 14%.

Podiumul este completat de Romaqua Group SA, cu o cifră de afaceri de 725,1 milioane lei. Compania, care produce, apele minerale Borsec, Aquatique şi Stânceni sucurile Giusto şi Quick Cola, a ajuns la o cotă de piață de 12%, apropiindu-se astfel de nivelul înregistrat de Quadrant Amroq Beverages SRL.

Top 10 – cei mai importanţi jucători din piaţa băuturilor răcoritoare este completat de La Festa International SRL (Tymbark și Tedi), European Drinks SA, La Fântâna SRL, Carpathian Springs SA, Rio Bucovina SRL, Perla Harghitei SA şi Alconor Company SRL, cu afaceri cumulate ce au depăşit 1,4 miliarde lei în 2017.

În prezent piața este foarte concentrată:  primii 10 jucători, dintre cei 526 prezenți pe piață, acoperă 87% din cifra de afaceri totală a pieței.  Primii trei, Coca-Cola, Pepsi și Romaqua, avand o cotă de piață cumulată de 64%.

72% din piața băuturilor răcoritoare este controlată de investitorii străini, olandezii (51%), polonezii (8,2%) și suedezii (4,6%) fiind cei mai importanți.

Datele financiare vin să confirme, totodată, că în condițiile în care comportamentul de consum ţine în mare parte de impuls, afacerile din acest sector sunt strâns legate de investițiile majore în promovare. Asocierea cu diverse evenimente, campaniile de promovare indoor şi outdoor, spoturile radio şi TV, prezenţa activă pe canalele social media generează, în continuare, succesul în acest domeniu.

Sursa: keysfin.com