Gourmand Festival: patru zile de „street food“ la Bacău
Scris de Lumea SatuluiÎn perioada 9-12 august 2018, în Parcul Cancicov din Municipiul Bacău a avut loc prima ediție a <<Gourmand Festival>>. Timp de 4 zile, băcăuanii s-au bucurat de mâncare de tip „street food”.
La Gourmand Festival au spus prezent un mare număr de vendori de „street food“, care au satisfăcut toate preferințele culinare, de la burgeri la specialități spaniole și franțuzești, plus multe alte bunătăți. <<Gourmand Festival>> a fost un eveniment care a arătat că putem avea momente frumoase, pe care le merităm cu toții, iar vremea a ţinut cu organizatorii și cu băcăuanii care au venit într-un număr mare, curioși să guste și să deguste.
Cel mai nou festival de mâncare stradală s-a axat și pe muzică live, iar după patru zile, organizatorii sunt mulțumiți că și la Bacău se poate: „Eu și partenerul meu am încercat să dovedim că și cei de pe plan local pot organiza un astfel de festival, deoarece până în prezent nu exista nimic pe plan local, la standardul acesta. Cu toate că cei de la Cluj au încercat să își asigure un monopol și să își creeze o imagine de street food românesc în România, care din punctul meu de vedere nu este reală, deoarece street food-ul nu a fost inventat de cei de la Cluj, București sau Paris, ci este un concept care nu se știe unde a apărut prima dată. Așadar, atât la Praga, Berlin, mai nou Bacău și Iași … toate sunt pe același principiu! Nu poate să dețină cineva un monopol în acest sens. Mulțumesc din inimă celor prezenți că au avut încredere și au venit, deoarece Bacăul este un oraș mic, potențial este și el unul redus. Sunt mulțumit de faptul că unii dintre aceștia au văzut o oportunitate, de a își ridica veniturile și de a se promova. Tind să cred că am creat un brand pur local, cu potențial de a ne extinde în Moldova. Așadar ne vedem la următoarele ediții cu mai multe truck-uri de mâncare “, au precizat organizatorii.
Multe genuri de mâncare acompaniată de muzică de calitate în Parcul Cancicov timp de 4 zile au dat savoare festivalului, iar un număr semnificativ de vendori de „street food“, au așteptat să le fie călcat pragul. Am fost și nou prezenți … și vă relatăm ce am găsit!
Burger Peter: afacere pe roți
Silișteanu George, de la <<Burger Peter>>, București, ne spune că rețeta de succes pentru o relație bună cu clienții o reprezintă calitatea preparatelor și un personal de servire amabil și atent: „Încercăm să venim cu rețete proprii și diverse pentru a acoperi o plajă cât mai largă de gusturi. Astfel, aici la Bacău am venit cu burgeri de vită și ne bucurăm că avem un feedback pozitiv. Suntem pentru prima dată în partea Moldovei și ne-a plăcut, deoarece moldovenii, în special băcăuanii sunt foarte receptivi. Am venit cu trei sortimente de burgeri: Peter Burger, Clasic Burger și al treilea burger este cel Black Peter Burger, pe acesta din urmă îl numim astfel, datorită faptul că folosim dulceață de ceapă cu bere neagră.“
Prosecco şi Frizzante la Piaggio Ape
Cristian Anghel, a venit de Cluj Napoca cu Prosecco şi Frizzante: „Am venit cu un Piaggio Ape reinterpretat, reamenajat, respectiv cu un concept nou pe piața din România, din care servim un vin spumant italian la pahar. Mergem la tot fel de street food-uri, și este din ce în ce mai bine, deoarece oamenii sunt curioși și vor să guste, astfel află de Prosecco și Frizzante. Cu toate că, nu au fost așa de mulți clienți pe cât ne așteptam, am avut noroc că am avut vreme bună, diferit față de tot restul verii, în care am suferit din cauza ploilor. Per ansamblu a fost bine, deoarece băcăuanii au primit bine acest concept …sunt curioși, vin, gustă și întreabă!“
<<Cafe del Sol>>: noul brand de cafea produsă în Bacău de circa trei luni
În Parcul Cancicov, la festival l-am găsit și pe Andrei Oprișan, de la <<Cafe del Sol>>, Bacău. Acesta reprezintă prima fabrică de cafea din Moldova și a treia ca mărime din țară care a fost lansată pe data de 3 martie anul acesta, de compania Mister Tush Caffe. Fabrica are sediul central în Onești, un punct de lucru în Bacău și a fost fondată de un grup de tineri întreprinzători români, iar produsul ei este <<Cafe del Sol>>: „Suntem o firmă care ne-am lansat pe piață acum trei luni și este un concept total diferit, deoarece încercăm să oferim tuturor oamenilor o cafea prăjită corect, pentru că o cafea nu trebuie să fie neagră la culoare, lucioasă și nici amară. Cafeaua trebuie să reprezinte zona din care provine, de exemplu noi folosim o cafea din Brazilia, care are note mai familiare ciocolatii, dar și note de alune și caramel. Iar, dacă este preparată după rețeta noastră pe care o găsiți pe pungă o să fie dulce, chiar dacă nu punem zahăr în ea. Momentan lucrăm cu magazinele cu capital social integral românesc, respectiv magazine de cartier, magazine cu patroni români, deoarece vrem să păstrăm banii în țară. În zona Moldovei activăm în 9.000 de puncte, din care în momentul de față, în proporție de 86% sunt acoperite cu cafeaua noastră. Participarea noastră aici este un lucru bun, deoarece suntem asociați cu mâncare de bună calitate, chiar dacă este un eveniment gen street food, toate firmele prezente sunt cele mai de top din toată țara, iar lângă o mâncare de bună calitate, îți trebuie și o cafea de bună calitate… ca să îți meargă bine toată ziua!“
Noutate pe piața gurmanzilor: Duck Burger franțuzesc
Nache Florian de la <<Nache’s>>, din București, ne răsfață papilele gustative cu un produs nou: „Avem un produs nou intrat pe piață românească, respectiv un Duck Burger făcut din pulpă de rață confiată, fiartă în untură, lent, patru ore până carnea se desprinde de pe os. De asemenea curioșii pot să încerce și Chicken Burger la fel, confiat. În cele patru zile de festival m-a surprins faptul că băcăoanii au fost deschiși spre produse noastre, venind cu un produs nou, totuși au fost curioși și l-au testat. Cu toate că am început în București, produsul l-am văzut în Franța și am zis să ținem, cât de cât de originea și calitatea produsului. Fiind un produs mai delicat, pulpa de rață confiată vine însoțită cu rucola, castravete murat, sos de roșii cherry, dulceață de ceapă, sos de muștar cu miere și lămâie, toate într-o chiflă brioșă.“
Anca George, de la <<La Finca by Alioli>>, din București, ne-a prezentat pe scurt istoria acestui restaurant cu specific spaniol și cum a fost la Bacău: „Restaurantul Alioli există pentru că o familie de români n-au putut sta departe de țara natală. Deoarece, după opt ani petrecuți în Spania, aceștia au revenit la București pentru a găti bucate valenciene și andaluze adevărate. Denia, orașul spaniol cu cele mai multe zile festive, aflat la numai două ore distanță cu barcă de Ibiza, le-a fost școală și loc de joacă. Aici, aceștia au învățat tot ce înseamnă gastronomia spaniolă, aflând totodată care este esența spiritului spaniol și ce trebuie să faci ca să îți transformi clienții în prieteni. Așadar și la Bacău ne-am atras clienții foarte rapid, încă din prima zi de festival cu paella tradițional spaniolă, fructe de mare proaspete, Jamon și altele. În cele patru zile ne-a mers foarte bine! Sincer să vă zic unii oamenii nu știu ce mănâncă, dar sunt curioși și le-au plăcut, de altfel ne-au călcat pragul în fiecare zi de târg!“
Cum mâncarea bună intră mai ușor pe ritmuri de muzică, pe scena amplasată în parc au urcat în fiecare seară diverși artiști români.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- George Stănică: „În weekend supermarketurile ar trebui închise pentru ca și țăranii să-și poată vinde produsele în piețe“
- Recomandări privind prevenirea bolilor la albine
- La 9 ani primul concurs... Acum, campion la echitație
- Investiție de 800.000 de euro într-o crescătorie de porci Mangalița
- Produsele pentru tratarea semințelor sunt soluții sustenabile pentru fermierii care vor să-și maximizeze productivitatea
- Genetica Pioneer® și produsele pentru protecția culturilor de rapiță, cheia spre producții ridicate
- APIA: Sprijin financiar în valoare de peste 51 milioane lei pentru crescătorii de bovine
- Sorgul și secara în hrana puilor de carne
- NHR Agropartners devine unic importator în România al utilajelor Claydon
- Cum să scoți bani din iarba verde. Proiectarea grădinilor 3D, un trend ascendent pentru un peisagist din Dorohoi