Stimulente bănești pentru depistarea focarelor de pestă porcină africană
Scris de Lumea SatuluiGuvernul României a luat măsuri extreme pentru depistarea și lichidarea focarelor de pestă porcină africană. Și cum e posibil ca oamenii să reacționeze rapid și eficace la bani, Executivul a modificat două ordonanțe de urgență (HG pentru completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane și HG nr. 1156/2013 pentru aprobarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale), introducând un soi de recompense financiare pentru cei care vânează animale bolnave sau raportează că au găsit un cadavru de mistreț.
Astfel, pentru porcii mistreți găsiți morți, bolnavi ori care sunt împușcați, proveniți din fondurile cinegetice, în vederea stabilirii diagnosticului, gestionarii acestor fonduri, alte persoane implicate în managementul silvic sau al faunei, precum și vânătorii primesc un stimulent în valoare de 225 lei/animal. Pentru fiecare femelă vânată din perimetre definite ca zonă de mare risc, vânătorii vor încasa un stimulent în valoare de 400 lei. Sumele sunt acordate pentru fiecare set de organe predat laboratoarelor ANSVSA (nu private). În cazul vânării unui mascul de porc mistreț, tot în zonele de risc, și predării organelor la laboratoarele din rețeaua ANSVSA, stimulentul este mai mic, de numai 65 lei. Aceeași sumă vor primi și persoanele fizice – altele decât gestionarii fondurilor cinegetice, vânătorii și cei implicați în managementul silvic sau al faunei – dacă notifică direcțiile sanitar-veterinare pentru siguranța alimentelor județene în legătură cu existența unor cadavre de porci domestici, respectiv existența unor porci care prezintă semne clinice de pestă porcină africană, în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităților, în cadrul sau în vecinătatea exploatațiilor, și asigură prezența animalului/animalelor până la ajungerea unui medic veterinar oficial în locul respectiv. Fondurile necesare pentru plata stimulentelor sunt asigurate de către ANSVSA, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație și rambursate, în proporție de 75%, de Comisia Europeană.
Maria BOGDAN
Articole recente - Lumea Satului
- Obligaţii şi responsabilităţi privind supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om
- Statistici îngrijorătoare, 25 de țări sunt vulnerabile în fața crizei apei
- Din cufărul cu zestre culturală. Cămașa în broci, povestea unei comunități
- O pasiune exotică: grădină de fluturi tropicali
- Tehnologia viitorului finanțată prin AFIR - proiect inovativ în pomicultură
- Mare atenție la lăcusta călătoare (Locusta migratoria), este din nou prezentă în culturi! (I)
- ADAMA a reînnoit omologările pentru Folpet și Captan pentru o perioadă de 15 ani
- JaryloArt la Iași: Cum arată grădinile noastre în acest an sau care sunt trendurile?
- Tainele misterioase din clepsidra labirintică a Marocului (II)
- Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ Izvoru Mureșului, chipul luminat dintre munți